30.11.2022 | Tapani Leppänen
Retkeilyvälineet ovat arvokkaita, ja niistä monia käytetään harvoin.
Jos kaiken hankkii heti, harrastuksen aloittaminen tulee kalliiksi. Toisaalta jakamistalous on kestävää kulutusta. Ihan kaikkea ei kannata myöhemminkään ostaa omaksi.
Vuokraamisesta on tullut varteenotettava vaihtoehto. Tietenkin se on ollut sitä aina, mutta uusien palvelumallien ansiosta kysyntä ja tarjonta kohtaavat paremmin kuin koskaan. Alalle on tullut uusia yrityksiä, ja tarjolla on laatutavaraa. Helpoimmillaan vuokravälineet saa kotiin toimitettuna.
Vuokraamot palvelevat myös ostopäätöksissä. Ne antavat mahdollisuuden testata tuotteita. Kokemusten karttuessa oppii tietämään, mitä omilta hankinnoiltaan haluaa.
Rovaniemeläisen Get Arcticin yrittäjä Juho Särkijärvellä on mutkaton lähestymistapa.
”Jos asiakas haluaa kokeilla jotain tuotetta, mitä valikoimasta ei löydy, me pyrimme hankkimaan sellaisen.”
Monen uutta aaltoa edustavan vuokraamon taustalta paljastuu Rentle. Suomalainen startup-yritys on kehittänyt vuokraamotoimintaan soveltuvan kaupankäyntialustan, joka tarjoaa yrittäjille kalenteripohjaisen verkkokaupan ja toiminnanohjauksen. Alkuun pääsee jopa ilmaisversiolla.
Rentlen alustalla toimivat ainakin Get Arctic, turkulainen Katve ja oululainen Retkivuokraamo. Ne ovat kaikki parin vuoden sisällä perustettuja yrittäjävetoisia laajan valikoiman retkeilyvälinevuokraamoita.
Vaikka verkkokauppa tuo valtakunnallisen näkyvyyden, moni vuokraamo palvelee paikallisesti – siitä yksinkertaisesta syystä, että välineet on noudettava yritysten toimipisteistä. Logistiset ratkaisut tekevät vasta tuloaan. Kilpailussa verkkokauppaa vastaan ne ovat tärkeässä roolissa.
Vuonna 2015 perustettu Liizi on rakennettu alusta asti valtakunnalliseksi. Yrityksen oman arvion mukaan noin kolmannes kalustosta liikkuu eri puolilla Suomea Matkahuollon kuljettamana. Liizin lisäksi Matkahuollon kautta toimittavat ainakin Katve ja Get Arctic.
Maantieteellisesti vuokraamot ovat keskittyneet isompiin kaupunkeihin, sillä sijainti tuo volyymiä. Yli puolet Liizinkin välineistä noudetaan yrityksen toimipisteestä Helsingin Herttoniemestä.
Toinen vaihtoehto on varusteiden vuokraaminen kohteesta, esimerkiksi Lapista. Sielläkin toimii uusia retkeilyyn keskittyviä vuokraamoja, kuten Lapland Outdoor Muoniossa tai Tunturivaruste Saariselällä. Edellä mainittu Get Arctic on pystyttänyt Rovaniemelle pakettiautomaatin tapaan toimivan lokeropalvelun, jossa tavaran nouto ja palautus onnistuvat vuorokauden ympäri.
Puhtaasti vuokraustoimintaan keskittyvien yritysten tarjontaa täydentävät erilaiset matkailu- ja ohjelmapalveluyritykset. Tähän ryhmään voidaan lukea pitkän linjan toimijoihin kuuluva Hiking Travel, Hit Tampereella, Roll Outdoorsin pyörittämä Kiilopään vuokraamo, Lapland Safaris useissa matkailukeskuksissa sekä Luontokeskus Haltian vuokraamo Nuuksiossa. Niistä kaikista löytyy laaja valikoima retkeilyvälineitä.
Myös oppailla ja opasyrityksillä on kalustoa, jota moni vuokraa silloin, kun omaa käyttöä ei ole. Retkeilyvälineitä vuokraa mm. Polku Nature Tours Turussa. Jyväskylässä toimivan Wild Adventures Northin listoilla on ahkioita ja packrafteja. Mäntsälästä ja Vantaalta käsin toimivan Kaarna Outdoorsin erikoisuutena on kevytretkeily.
Perinteisistä retkeilykaupoista vuokraustoimintaa harjoittavat ainakin Partioaitta ja Scandinavian Outdoor. Niiden valikoimasta löytyvät telttojen, rinkkojen ja keitinten kaltaiset perusvarusteet. Kauppaketjujen etuna on valmis palveluverkosto.
Modernia jakamistaloutta edustavat vertaisalustat mahdollistavat varusteiden vuokraamisen yksityisten ihmisten välillä. Palvelumalli on mielenkiintoinen myös tavaran omistajan näkökulmasta, kun kalliit, varastossa pölyttyvät varusteet maksavat itseään takaisin vuokraustoiminnan kautta.
Alan kotimaisena uranuurtajana tunnettu Kuinoma myytiin vuosi sitten Norjalaiselle Schibsted-mediakonsernille ja on nyt nimeltään Hygglo. Kuinoman perustaneen Markku Jussilan mukaan suurin osa aktiivisista vuokraajista siirtyi uuteen palveluun.
Vuonna 2008 aloittaneen Kuinoman parissa Jussila on ollut ratkaisemassa monia jakamistalouteen liittyviä haasteta. Lopulta olisi vaadittu sellaista sovelluskehitystä, johon ei ollut järkeä lähteä yksin.
Jussila kertoo, että retkeily on ollut alusta asti kuluttajien välisen vuokraustoiminnan keihäänkärki.
”Laadukas retkeilyväline on tehty kovaan käyttöön, jolloin se kestää hyvin myös vuokrausta”, hän sanoo.
Hygglon kaltaisessa palvelussa kuka tahansa voi vuokrata omia välineitään. Palvelu tarjoaa sopimuspohjan, maksuliikenteen ja vuokraustoiminnassa harvinaisen vakuutusturvan 20 % provisiota vastaan. Tavaran luovutuksesta osapuolet sopivat keskenään.
Hygglon ulkoilukategoriassa on tarjolla Suomessa noin 200 erilaista tuotetta. Puhtaasti retkeilyyn keskittyvän Retkirentin valikoima on vieläkin suurempi. Sen listoilla on yli 700 tuotetta eri puolilla Suomea.
Vertaisalustoilla ilmoittelevat myös monet kaupalliset toimijat. Toisille ne ovat olleet ponnahdusalustoja. Tällainen yritys on Vantaan Kivistössä toimiva Tales & Tents, jonka yrittäjä Juho-Tuomas Järvikangas aloitti vuokraamalla omia telttojaan, kasvatti hiljalleen kalustoaan ja perusti noin vuosi sitten oman retkeilyvälinevuokraamon. Järvikankaan arvion mukaan 80 % tilauksista tulee nykyään yrityksen omien sivujen kautta.
Kaupallisen vuokraamotoiminnan rinnalta löytyy voittoa tavoittelemattomia toimijoita – esimerkiksi kirjastoja.
Ihan ensimmäiseksi vuokravälineitä etsivän kannattaa tutustua oman latuyhdistyksen kalustoon. Malliesimerkiksi käy Joensuun Ladun vuokraamo, jonka valikoima ei häpeä alan kaupallisten toimijoiden vastaavia.
Yleensä latuyhdistysten kalusto on tarkoitettu vain jäsenille. Taas yksi hyvä syy maksaa jäsenmaksunsa. Tai liittyä jäseneksi.
Fjellpulken X-Country, esimerkkihinta Liizi
Ahkio on malliesimerkki kalliista varusteesta, jonka vuosittaiset käyttöpäivät jäävät vähäisiksi. Samalla se on hankinta, jota harva on valmis tekemään vielä ensimmäiselle hiihtovaellukselle. Usein lähtijöitä on enemmän kuin ahkioita.
Vuokra-ahkioiden tarjonta on lisääntynyt silmissä. Melkein jokaisen vuokraamon listalta löytyvän Fjellpulkenin viikkohinta asettuu 70–100 euron välille. Noin 700 euron hankintahinnalla on tehtävä jopa 10 hiihtovaellusta ennen kuin oma ahkio maksaa itsensä takaisin.
Myös käytännön syyt tekevät vuokrauksesta houkuttelevan vaihtoehdon. Säilytyksen lisäksi kysymys on kuljetuksesta. Jos Lappiin lennetään, ahkio on kätevintä vuokrata kohteessa.
Garmin inReach Mini 2, esimerkkihinta Tales & Tents, Vantaa
Satelliittiviestintälaite mahdollistaa viestien lähettämisen matkapuhelinverkon ulkopuolella. Siitä on tullut varteenotettava turvallisuusvaruste syrjäisissä erämaissa liikkuville ja aivan erityisesti yksinvaeltajille. Harvoin laitteella on kuitenkaan käyttöä kovin moneksi viikoksi vuodessa.
Kun kysymys on nopeasti kehittyvästä teknologiasta, 400 euron hankintahintaa on vaikea nähdä pitkän aikavälin investointina. Vuokrauksen houkuttelevuutta lisää laitteen käyttöön tarvittava satelliittipalvelusopimus, joka maksaa edullisimmillaan noin 20 euroa kuussa tai 180 euroa vuodessa.
Vuokralaitteessa sopimus on yleensä valmiina. Laitemarkkinaa hallitsevan Garminin inReach Mini 2 löytyy monen vuokraamon valikoimasta. Viikkotaksa pyörii noin 70–90 euron paikkeilla.
Täysi retkeilypaketti 1 hlö, Katve
Kuvassa oleva Fjällräven Kajka on ylivoimaisesti vuokratuin rinkka. Sellainen löytyy melkein jokaisesta vuokraamosta ja ainakin yhdestä valmiiksi pakattuna.
Katveen retkeilypaketti sisältää kaiken tarvittavan vaatteita ja ruokaa lukuun ottamatta. Rinkan ja leiriytymisvälineiden ohella se todella tarkoittaa kaikkea – ensiapuvälineitä ja vessapaperia myöten.
Tärkeimpiä välineitä saa paketoituna muualtakin. Rinkat ja teltat ovat vuokraamoiden perustavaraa, mutta makuupusseja on tarjolla selvästi vähemmän. Katveen tapauksessa makuupussien vuokraus perustuu otsonipuhdistukseen jokaisen vuokralaisen välillä.
Jos makuupussi tuntuu liian henkilökohtaiselta, se voi hyvin olla ensimmäinen oma hankinta. Laadukkaita makuualustoja vuokraamoista löytyy runsaasti.
Mitä rinkkoihin tulee, Kajkan suosio perustuu monipuolisiin säätöihin ja vuosien varrella luotettavaksi osoittautuneeseen malliin. Vuokraamosta riippuen pelkän rinkan viikkovuokra liikkuu 30–50 euron tuntumassa. Se on noin kymmenesosa uuden hankintahinnasta.
Kommentointi