Vuodenaikojen ehdoilla

20.04.2018 12:19 | Pauliina Toivanen

Intialaisessa lääketieteessä ayurvedassa ruuansulatusta vaalitaan eri vuodenaikojen erityispiirteiden vaatimalla tavalla. Kevät on tyypillisesti detox-aikaa.

”Liiallinen treenaaminen voi kuluttaa elinvoiman loppuun, jos keho menee stressitilaan ja ruuansulatus häiriintyy.”

Kevätsää näkyy sulamisena myös kehossa: nenä vuotaa, iho on ärtynyt, allergiat kiusaavat, hengitys rohisee ja mieli on sumuinen. Kosteat, viileät ja raskaat ominaisuudet yhdistetään ayurvedassa kapha-kehotyyppiin, ja ne ovat myös alkukevään erityispiirteitä. Talvella tekee tyypillisesti mieli raskaita ja makeita ruokia, mutta keväällä niiden kerryttämät tukokset halutaan liikkeelle.

Allergiaoireet ja tukkoisuus ovat ayurvedan mukaan merkkejä siitä, että kehoa ja mieltä ei ole avustettu tarpeeksi puhdistautumisessa.

”Kehomme on alkukeväästä kuin märkä pyyhe, josta haluamme puristaa ylimääräisen nesteen pois, jotta saamme käyttöömme täyden suorituskykymme”, ayurvedan ja pohjoismaalaisen yrttilääkinnän asiantuntija Justine Cederberg kertoo.

Kaphaa lepyttävä ruokavalio ja elämäntapa ovat kevätsiivouksen kulmakiviä. Cederberg kehottaa välttämään raskaita, kylmiä ja huonosti sulavia ruokia sekä vähentämään makeiden, happamien ja suolaisten makujen määrää.

Vaikka kevät pulppuaa iloa, valoa ja värejä, osalle kevät on raskas vuodenaika. Puhutaan myös kevätmasennuksesta. Toimivan ruuansulatuksen päämääränä on ayurvedassa elinvoimaisuus – ojas.

”Erityisesti aktiiviliikkujat tarvitsevat elinvoimaisuutta suorituskykynsä ylläpitoon. Liiallinen treenaaminen voi kuitenkin kuluttaa elinvoiman loppuun, jos keho menee stressitilaan ja ruuansulatus häiriintyy.”

Ayurvedassa suositellaan liikuttavan vain 60 prosentin teholla.

”Rakastan pitkänmatkanpyöräilyä ja ennen poljin yhtä matkaa 90 kilometriä kesämökillemme ja takaisin. Nykyisin pyrin puolittamaan matkan ja vietän mökillä muutaman yön, jotta en kuluttaisi loppuun elinvoimaani. Loppuun palamisen huomaa oitis ruuansulatuksessa, jos ravinto ja nesteet eivät meinaa imeytyä ja palautuminen kestää useita päiviä”, myös joogaopettajana työskentelevä Cederberg kertoo.

Pauliina Toivanen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?