Vegevaellus

06.09.2023 | Saara Atula

Vaeltajan kasvisruoka on paljon muutakin kuin soijarouhetta. Pavut, kikherneet, murusteltu tofu ja linssit ovat kaikki suoraviivaisia kuivattavia. Samoin härkis, nyhtökaura ja vaikkapa vöner-lastut. Kun tekee itse, saa syödä mitä haluaa.

[01] Satay-härkis

Kahdelle
 

250 g (1 pkt) Härkistä tai 60 g herneproteiinisuikaleita

250 g (varsi)parsakaalia

100 g satay-maustekastikepussi (löytyy valmiina kaupasta)

60 g kookoskermajauhetta

n. 2 dl max 10 min riisiä

pieni kourallinen maapähkinöitä tai suolapähkinöitä


Kotona Kuivaa härkis ja pienitty parsakaali. Pakkaa ne samaan pussiin kookoskermajauheen ja riisin kanssa. Pakkaa pähkinät erikseen pieneen pussiin ja ota valmis satay-kastike sellaisenaan mukaan.

Vaelluksella Kaada riisipussin ainekset kattilaan. Lisää joukkoon satay-kastike ja sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Keittele kypsäksi. Lisää maapähkinöitä annoksen joukkoon.


[02] Tattirisotto

Kahdelle


½ sipuli tai 2 salottisipulia

1 iso valkosipulinkynsi

2 dl risottoriisiä

1 dl valkoviiniä

n. 5 dl kasvislientä

2 rkl sitruunanmehua

n. 50 g vegeparmesaania

n. ½ tl suolaa

mustapippuria

Pakkaa erikseen mukaan 20 g (n. ½ dl) kuivattuja herkkutatteja


Kotona Valmista risotto kotona ilman tatteja. Lisää kasvisliemi erilliseen kattilaan miedolle lämmölle. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sipuli. Kuullota niitä öljyssä pannulla noin 5 minuuttia. Lisää risottoriisi pannulle. Paista riisiä pannulla noin 2 minuuttia, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada risottopannulle valkoviini ja anna sen kiehahtaa pois. Lisää lämmintä kasvislientä noin 1 dl:n annoksina riisin joukkoon. Pidä levy miedolla lämmöllä. Hämmentele hiljakseen, älä päästä risottoa kuivumaan välissä. Jatka, kunnes risotto on kypsää. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Levitä risotto pellille ja kuivata 55 asteessa – tähän kuluu noin 1 vuorokausi. Murenna risottoa käsin, niin että saat sen pakattua mukaan.

Vaelluksella Liota herkkutatteja pari tuntia lämpimässä vedessä ennen risoton valmistusta. Ruokailuhetkellä lisää kuivattu risotto ja kuivatut tatit liotusliemineen, sekä sen verran lisää vettä kattilaan, että risotto peittyy. Keittele miedolla lämmöllä hämmennellen, kunnes risotto on valmista. Tähän kuluu noin 5 minuuttia.


[03] Intialainen riisi

Kahdelle


1½ tetraa (n. 350 g) kikherneitä

2½ dl riisiä tai ruokakauraa – tai näiden sekoitusta

n. 1,5 dl cashew & kuivattu karpalo -sekoitusta

n. 3 rkl öljyä

n. 17 g (puolikas valmiskuivamaustepussi) tikka masala -mausteseosta


Kotona Kuivaa kikherneet. Pakkaa kikherneet, riisi/ruokakaura ja maustesekoitus samaan pussiin. Pakkaa cashew-karpaloseos erilliseen pussiin.

Vaelluksella Kaada riisipussin sisältö kattilaan ja lisää sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Keitä kypsäksi. Lisää lopuksi joukkoon loraus öljyä ja cashew-karpalosekoitus ja paista hetki.


[04] Linssiragu

Kahdelle


1 punasipuli

3 valkosipulinkynttä

½ pieni fenkoli

n. 2 rkl oliiviöljyä kuullottamiseen

1 dl kuivia belugalinssejä

2 rkl tomaattipyreetä

400 g tomaattimurskaa

1 dl punaviiniä

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 tl kuivattua timjamia/rosmariinia

n. ½ tl suolaa

Pakkaa erikseen 250 g pastaa ja halutessasi (vege)parmesaania tai ravintohiivahiutaleita


Kotona Keitä belugalinssit kypsäksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna fenkoli. Kuullota sipulia, valkosipulia ja fenkolia öljyssä muutama minuutti. Lisää pannulle tomaattipyree, tomaattimurska sekä punaviini ja kuivamausteet. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle ilman kantta noin tunniksi. Lisää linssit mukaan hautumaan heti, kun ne ovat kypsiä. Levitä valmistettu kastike leivinpaperin päälle pellille ohueksi kerrokseksi. Kuivaa kastike. Kuivumiseen menee noin vuorokausi. Murentele kuivattu kastike ja pakkaa se uudelleensuljettavaan pakastuspussiin yhdessä pastan kanssa.

Vaelluksella Kaada pussin sisältö: pasta ja kuivattu kastike kattilaan ja lisää vettä niin että raaka-aineet peittyvät. Keitä kypsäksi. Lisää halutessasi vegeparmesaanista siivuja annoksen päälle.

 

[05] Sitruunaruohocurry

Kahdelle


5 salottisipulia

3 isoa valkosipulinkynttä

2 keltaista tai vihreää chiliä

2 rkl inkivääritahnaa

1 rkl vihreää currytahnaa

3 rkl sitruunaruohotahnaa

½ tl kurkumaa

½ tl suolaa

n. 300 g tofua

60 g kookoskermajauhetta

150 g riisinuudeleita


Kotona Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulit. Hienonna chilit. Lisää nämä kulhoon yhdessä inkivääri-, curry- ja sitruunaruohotahnan kanssa. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Levitä ohueksi kerrokseksi pellille ja kuivaa. Murustele tofu ja kuivaa sekin. Sekoita kuivatut tofumurut ja kuivattu currytahna loppujen ainesten kanssa samaan suljettavaan pussiin.

Vaelluksella Pidä riisinuudelit vielä pussissa ja kaada muut ainekset kattilaan. Kaada vettä niin, että ainekset peittyvät ja keitä kypsäksi. Lisää vettä vielä sen verran, että riisinuudelit mahtuvat samaan kattilaan kypsymään. Keitä noin minuutti vielä, kunnes riisinuudelitkin ovat kypsiä.


Retkiruokakirjasta löydät yli 60 mainiota ja monipuolista kasvisohjetta ympärivuotiseen käyttöön jälkiruokia ja välipaloja unohtamatta. Herkkuja on aina vaivattomasti valmistuvista eväsleivistä ja nuotiolounaista itse kuivattuihin, pitkille vaelluksille sopiviin aterioihin. Kirjasta löydät tarvittavat vinkit retkikokkauksesta, välineistä ja huomioitavista seikoista eri vuodenaikoina. Reseptien ohella myös tieto-osuuksissa on huomioitu eri kokemustason omaavat harrastajat.

bemycozy.com

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?