07.06.2019 09:56 | Eki Karlsson
Tänä päivänä ei voi välttyä törmäämästä termeihin yritysten yhteiskuntavastuu, eettisesti kestävä, vastuullisuus tai ilmastonmuutos. Näillä kestävää kehitystä kuvaavilla termeillä halutaan varmistaa ihmisten elämisen edellytykset nyt – ja erityisesti tulevaisuudessa.
Pienilläkin teoilla on väliä.
Meillä ulkoilijoilla nämä termit ovat enemmän tai vähemmän “geeneissä”: käytämme omia lihaksiamme liikkuessamme, edistämme liikkumista lähellä ja osallistumme yhteisöllisyyttä vahvistavaan toimintaan yhdistyksissämme. Emme vain ole aikaisemmin puhuneet niistä kestävän kehityksen nimissä.
Eli kaikki on siis kunnossa?
No, ei todellakaan! Kestävä kehitys ei ole vain jokin hetkellinen lehtien lööpeissä esiintyvä trendi, vaan vakavaa kilpajuoksua tulevaisuuden tarpeiden ja nykypäivän ylikulutuksen välillä. Suomalaiset kohtasivat huhtikuun alussa oman ylikulutuspäivänsä, jonka jälkeen olemme käyttäneet luonnonvaroja enemmän kuin mitä maapallo pystyy koko vuotena tuottamaan.
Nämä teemat ovat saaneet yhä useammat meistä miettimään kulutustottumuksiamme, suhdettamme luontoon ja suhtautumistamme kanssaihmisiin.
Moni meistä onkin siirtynyt syömään enemmän kasvisruokaa; hiilidioksipäästöistään kuuluisa lentomatkailu on vähentynyt Ruotsissa useita prosentteja, ja julkisuuteen noussutta “lentohäpeää” pidetään kysynnän vähenemisen pääsyynä; koululaiset viettävät maailmanlaajuista ilmastopäivälakkoa.
Kestävää kehitystä voi edistää monella tavalla ja tasolla, niin myös ulkoillessa. Suomessa ulkoillaan vuosittain yli 650 miljoonaa kertaa. Ei ole siis aivan yhdentekevää, miten, milloin, kenen kanssa ja missä sitä tehdään.
Itse lupaan että Suomen Latu tekee kestävän kehityksen sitoumuksen (sitoumus2050.fi) ja toteuttaa niin pieniä kuin suuriakin tekoja kestävän kehityksen edistämiseksi.
Samalla haastan sinut miettimään, ja ehkä antamaan oman sitoumuksesi siitä, miten voit vaikuttaa kestävästi esimerkiksi ulkoiluun liittyviin ostoksiin, välineisiin ja matkailuun. Suositko käytettyä, korjautatko rikkinäisen, käytätkö julkisia?
Pienilläkin teoilla on väliä.
Kirjoittaja on Suomen Ladun toiminnanjohtaja.
Kommentointi