26.02.2025 | Tapani Leppänen
Ilmatäytteisten retkipatjojen eristävyys perustui pitkään niiden sisällä olevaan vanutäytteeseen.
Vuonna 2009 esitelty Therm-a-Rest NeoAir oli käänteentekevä keksintö. Vanueriste korvattiin ohuella, lämpöä heijastavasta foliosta valmistetulla kennorakenteella, joka minimoi ilman liikkeen patjan sisällä. Makuualustan paino ja pakkauskoko puolittuivat, mutta sen eristävyys päin vastoin parani.
Kaksi vuotta sitten päivittyneen NeoAir XLiten myötä poistui tämän lajityypin lastentautina pidetty rapina. Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT oli testissä Latu&Polku-lehden numerossa 1/2023 ja on edelleen painon ja lämpöarvon suhteen lyömätön kolmen vuodenajan alusta.
Juttu on luettavissa verkosta.
Yhä useamman alustan eristeenä on nyt pelkkää ilmaa. Valitsimme tähän juttuun kolme patjaa, jotka hyödyntävät saman tyyppistä teknologiaa, kukin tavallaan.
Kevyt lokerorakenne mahdollistaa erilaisia asioita. Yhdelle keveys on absoluuttisesti tärkein kriteeri, kun toiset näkevät sen mahdollisuutena kasvattaa patjan kokoa. Moni valitsee aiempaa paksumman, leveämmän tai lämpimämmän alustan.
Rakenteen lisäksi uutta on 200 euron tuntumaan asettuva hintaluokka. Nykyaikainen makuualusta ei ole enää heräteostos, ja siksi sen valintaan kannattaa käyttää hetki.
Useimmille retkeilijöille kolmen vuodenajan alusta on järkevin investointi. Kesäkäytössäkin kompaktin alustan käyttöalue ulottuu pikkupakkasille. Yhdessä solumuovialustan kanssa sama patja toimii myös talvella.
Makuualustan eristävyyttä kuvaava R-arvo on eri valmistajien välillä vertailukelpoinen standardi. Kolmen vuodenajan käytössä R on tyypillisesti 3–4.
Nemo Tensor Elite (275 €) on tämän kolmikon höyhensarjalainen. Kevytretkeilijän näkökulmasta 250 gramman paino jää jo selvästi solumuovialustojen alapuolelle. Sanomattakin on selvää, että alusta vie rinkassa vain murto-osan niiden vaatimasta tilasta.
Vaikka kevytretkeilyssä puhutaan tuotteiden painosta, pakkauskoko voi olla viimeisiä grammojakin tärkeämpi asia. Sitä se on esimerkiksi pyörävaelluksella, jossa Nemo oli viikon testimatkalla.
Jos ilmapatjojen pakkauskokoa on tapana verrata litran pulloon, tässä lähestytään virvoitusjuomatölkkiä. Ollakseen 7,6 cm paksuinen eristetty retkipatja, Tensor Elite on sanalla sanoen hämmästyttävä tuote.
Mistä kaikesta kokoa ja painoa on sitten viilattu? Nemon myydyimpään Tensor Trail -alustaan verrattuna vähän kaikesta. Alustan paksuudesta 1,5 senttimetriä ja eristävyyttä kuvaavasta R-arvostakin jokunen kymmenys. Rakenteellisiakin muutoksia on, mutta merkittävin ero liittyy vain 10 denierin vahvuiseen ripstop nylon -kankaaseen, jonka paksuus on puolittunut. Näillä muutoksilla painoa on lähtenyt yli 200 grammaa.
Kangas on niin ohutta, että alustaa tulee käsiteltyä jo alitajuisesti varoen. Rapinoita ei kuulu, mutta ohut pintakangas suhisee hieman makuupussia vasten. Levottoman nukkujan alla se voi olla vähän saippuaa, mutta patjan rakenne tukee silti yllättävän hyvin.
Nemon Vortex-pumppupussi on parhaiten muotoiltu. Se on samaa kangasta ja painaa 64 grammaa. Kapea vahvistettu kaula mahdollistaa tehokkaan täytön rullaamalla. Tarpeen vaatiessa alustan täyttö onnistuu myös puhaltamalla, vaikka venttiiliä ei ole selvästikään muotoiltu tätä tarkoitusta varten.
Nemon venttiili on kaksiosainen. Päällimmäisen korkin takana ilma kulkee vain yhteen suuntaan eli sisään. Venttiilin keskellä olevan painikkeen avulla ilmaa voi kuitenkin päästää hallitusti myös ulos, mikä mahdollistaa hienosäädön. Alemman korkin kautta alusta tyhjenee hetkessä.
Alustan R-arvo on 2.4, kun parhaat solumuovialustat yltävät maksimissaan kahteen. Tensor Elite myydään kolmen vuodenajan alustana, ja kyllähän sillä kokenut retkeilijä sulan maan retkillä pärjää. Loppukesään ajoittuneella testivaelluksella yön alimmat lämpötilat laskivat viiden asteen pintaan.
Parhaimmillaan patja on niille, jotka etsivät mahdollisimman kevyttä kesäalustaa. Paino ja pakkauskoko ovat ykkösargumentteja ja niiden eteen tehdään pieniä myönnytyksiä.
Yhä useampi valitsee tavallista leveämmän alustan. Monella merkillä regular wide onkin jo suositumpi kuin regular.
Leveämpi on vakaampi, sillä levottoman nukkujan alla entistä korkeammat patjat voivat olla kiikkeriä.
Big Agnes on ratkaissut ongelman toisella tavalla. Vaikka Rapide SL on saatavana peräti kuudessa koossa, valitsimme testiin tarkoituksella 55 cm leveän regular-version. 9 cm paksun patjan reunimmaiset kammiot on tehty 2 cm korkeammiksi, mikä edesauttaa alustalla pysymistä niin hyvin, että kapeammallakin pärjää. Samalla Rapide SL edustaa paluuta muumiomallisista patjoista suorakulmaisiin malleihin.
Uudistunut Rapide SL (185 €) on oivallinen esimerkki makuualustojen rakenteellisesta kehityksestä, sillä alusta keveni ja sen eristävyys parani, kun aiemman malliversion Primaloft-eriste korvattiin kahdella kerroksella heijastavaa kalvoa.
Eristävyyttä kuvaava R-arvo on nyt 4.8, mikä riittää hyvän matkaa pakkasen puolelle.
Muiden testipatjojen tapaan tämäkin on äänetön. Vahvan oloinen ripstop-kangas jättää luotettavan vaikutelman. Alustassa on erilliset venttiilit täyttöä ja tyhjennystä varten. Pumppusäkki on rakenteeltaan yksinkertainen ja samalla joukon kevein (56 g).
Pakattuna Big Agnes on paljon puhutun Nalgene-pullon luokkaa, vaikka pakkauspussi voisi luvalla sanoen olla väljempikin.
Testialustoista Rapide SL edustaa painon, pakattavuuden, mukavuuden ja lämpöarvon suhteen keskitietä, tosin sellaista, josta ei takavuosina voitu haaveilla.
Ollakseen kevyt ja pakattava, makuualustan ei tarvitse enää olla minimalistinen. Tässä kontekstissa Rapide SL on uusi normaali.
Kun uudet rakenteelliset ratkaisut ovat tehneet makuualustoista kevyempiä, seuraava trendi näyttäisi olevan mukavuus.
Therm-a-Restin uusi NeoLoft on suorastaan ylellinen. Se voi painaa yhtä paljon kuin nykyinen alustasi, mutta on monin verroin mukavampi. Rinkkaan mahtuu nyt vähän luksusta.
850 grammaa painava testialusta oli 66 cm leveä regular wide. Saatavilla on myös regular (56 cm / 710 g), joka sekin tarjoaa 20 % enemmän pinta-alaa kuin tavanomaiset patjat. Salaisuus on NeoLoftin pystysuorissa kyljissä, joiden ansiosta koko pinta-ala on tasainen. Ne tekevät patjasta myös rakenteeltaan stabiilin.
Patjan paksuus on hulppeat 11,7 cm. Yhdistettynä samettiseen kankaaseen kyseessä on mukavin alusta, jota olen koskaan kokeillut.
NeoAir-alustoista tuttu kaksisuuntainen venttiili on vaihtunut kahteen yksisuuntaiseen. Toisessa kulmassa on täyttöventtiili ja toisessa erillinen tyhjennysventtiili, jonka ansiosta iso alusta tyhjenee nopeammin.
54-litrainen pumppupussi on joukon suurin, mutta niin on alustakin. Narulukolliselle pussille voi keksiä muutakin käyttöä. Siinä on teipatut saumat.
NeoLoftille on vaikea löytää verrokkia. Se on kuin ilmatäytteinen vieraspatja, joka täyttää rinkkavaeltajan kriteerit. Jos hyvät telttaunet ovat koskaan jääneet makuualustasta kiinni, Therm-a-Rest NeoLoft voi olla käänteentekevä ratkaisu.
Kommentointi