20.04.2018 13:23 | Tiina Riikonen
[01] Reitti suunnitelma. Talviolosuhteissa kokematonta saattaa vaania vaara: tuisku, eksyminen, pyörärikko, tapaturma, hypotermia. Jos laji on sinulle uusi tai maastot tuntemattomia, mieti kuinka kauas kannattaa lähteä. Älä lähde yksin tunturiin tai erämaahan. Ota mukaan reittikartta ja seuraa huolella reittiviittoja. Lataa puhelimeesi jo ennalta karttaohjelmat ja Hätäkeskuslaitoksen 112Suomi-sovellus, pidä puhelin lämpimänä ja mukanasi myös varavirta.
[02] Kypärä päähän. Lumi pehmentää hankeen kellahduksia, mutta kypärä suojaa puuhun törmätessä tai liukkaalla kaatuessa. Kypärä myös lämmittää.
[03] Reppu selkään. Talviretkellä tarvitaan hyvät eväät ja varavaatetta. Lumessa polkeminen kuluttaa energiaa ja sää voi muuttaa suunnitelmia. Termospullossa juoma pysyy lämpimänä pakkasessakin. Maastotauoilla maistuvat voileivät ja energiapatukat. Taukotakki on talviretkillä välttämätön mukavuus- ja turvallisuusvaruste. EA-pussukan ohella tärkeitä talvivarusteita ovat mm. avaruuslakana ja kädenlämmittimet.
[04] Kerrospukeutuminen. Lauhalla säällä asuksi sopii vaikka hiihtoasu. Hanskoina toimivat lämpimät hiihtohanskat tai lobsterit, rukkasilla ei pysty käyttämään jarru- ja vaihdevipuja. Suojaa viimalta erityisesti kaula, ranteet ja nilkat. Pakkasella kommandopipo suojaa kasvoja paleltumilta. Jalkineissakin lämpimyys on oleellista ja syvässä hangessa on hyötyä säärystimistä. Lumipyöräily on lämmintä hommaa, joten älä pue liikaa, ota lisä- ja vaihtovaatetta reppuun.
[05] Näy ja tule nähdyksi. Värikkäät vaattet ja heijastimet sekä pyörässä punainen takavalo lisäävät turvallisuutta. Pimeäajossa tarvitaan kunnon valot: mieluiten sekä tankoon että kypärään. Iltaretkillä ja lyhyinä talvipäivinä valot on syytä olla aina mukana.
[06] Huolto ja korjaus. Huolletulla pyörällä talviajokin on mukavaa. Tarkista jo ennen maastoon lähtöä ainakin jarrujen ja vaihteiden toimivuus, sillä pakkasessa ja pimeässä korjaustoimet ovat hankalia. Työkalut ja varaosat repussa ovat sitä tärkeämpiä, mitä kauemmas asutuksesta pyöräilet.
[07] Renkaat. Leveä fättirengas kantaa pehmeälläkin alustalla. Ulkolämpötila ja polun pehmeys vaikuttavat rengaspaineisiin, joten pumppu mukaan. Eteläisen Suomen jäisillä poluilla nastarenkaat lisäävät ajoturvallisuutta.
[08] Ajaminen. Lumessa pyöräily vaatii keskittymistä: älä hötkyile, vaan totuttele pyörään rauhassa. Pehmeä polku tai kapeassa lumiurassa tasapainoilu vie energiaa ja vaatii tarkkuutta. Huomioi aina vastaantulijat ja risteävien reittien kulkijat – polku on yhteinen.
Kommentointi