20.04.2018 13:23 | Pauliina Toivanen
[01] Sikurilatte. Sikuri on monelle tuttu isovanhempien sotatarinoista, joissa sikurinjuuresta valmistettiin kahvinkorviketta. Vuosisadan jälkeen pula-ajan korvikejuoma on kohonnut etenkin terveysintoilijoiden keskuudessa jopa kahvin syrjäyttäjäksi. Sikurinkaltaista juomaa voi valmistaa myös itse voikukanjuuresta pesemällä, kuivattamalla, jauhamalla ja lopuksi hauduttamalla rouhetta kuumaan veteen. Juurten keräämiseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Sikuri ei sisällä kofeiinia, joten sitä voi hyvin nauttia myös iltaisin. Sikurin hieman kitkerä maku pehmenee ja muuttuu aavistuksen makeaksi, kun lisäät joukkoon maitoa. Voit käyttää maidon sijasta myös esimerkiksi kauramaitoa tai mantelimaitoa. Makeuta halutessasi hunajalla.
[02] Matcha-latte. Matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä, jota on perinteisesti nautittu japanilaisissa teeseremonioissa ja buddhalaismunkkien meditointiharjoituksissa keskittymiskyvyn ja mielenrauhan lisäämiseen. Nykyisin munkkien lisäksi myös aktiiviliikkujat juovat matchaa ennen harjoitusta psyykkisen suorituskykynsä maksimoimiseksi. Matcha sisältää antioksidantteja, flavonoideja, vitamiineja, polyfenoleja, kofeiinia ja teaniinia, joka on teen rauhoittava ainesosa. Matchaa ei hauduteta, vaan matcha-jauhe sekoitetaan kuumaan nesteeseen – perinteisesti bambuvispilällä. Terveellisyys perustuu siihen, että koko teepulveri vitamiini- ja antioksidanttipitoisine ainesosineen juodaan.
[03] Kurkumalatte. Kun matchalatte vie Kaukoidän viisauksien äärelle keskittymään, kurkumalatte kuljettaa intialaisen lääketieteen, ayurvedan, superjuuren hoiviin. Tutkimusten mukaan kurkumalla on sekä antioksidanttisia, antibakteerisia että tulehdusta torjuvia ominaisuuksia. Kurkuman vaikuttavan aineen kurkumiinin sanotaan alentavan kolesterolia, parantavan ruuansulatusta, suojaavan sairauksilta ja toimivan jopa luonnon omana antibioottina. Perinteen mukaan kurkumalatte eli golden milk tasapainottaa eri kehotyyppejä eli doshia. Kurkumalattea myydään valmiina jauheena luontaistuotekaupoissa, mutta sitä voi valmistaa helposti myös itse lisäämällä kuumaan maitoon kurkuman lisäksi ripaus inkivääriä, kanelia ja mustapippuria, joka auttaa kurkumiinin imeytymisessä. Myös rasvan sanotaan vaikuttavan kurkumiinin imeytymiseen, joten kannattaa suosia rasvaista maitoa tai esimerkiksi kookosmaitoa. Kurkumalatte on kofeiiniton.
Kommentointi