Talvi kuuluu kaikille

03.03.2021 | Anne Rautiainen

Ulkoilualueen reitit pitäisi suunnitella siten, että hiihtäjien lisäksi myös jalkaisin, pyörällä ja koiran kanssa liikkuvat pystyvät ulkoilemaan keskeisillä virkistysalueilla.

”Rakkaat koirien ulkoiluttajat! Tärkeä muistutus teille: Järjestyslaki kieltää koirien tuomisen hiihtoladuille ellei sitä ole erikseen sallittu.”

Tämä Suomen Ladun Facebook-päivitys sai nopeasti liki 350 jakoa ja lähes 200 kommenttia. Kommentointi oli suurelta osin asiallista. Aiheet kiertelivät monesta näkökulmasta koirien, hiihtolatujen, pyöräilyn, kävelyn ja kaikkien näiden harrastusten olosuhteiden ympärillä.

Toivoisin, että jokainen kunnan ulkoilureiteistä ja latuverkosta päättävä lukisi tuon keskustelun maltillisesti ja avoimin mielin.

Sieltä nousee nimittäin hyvin esiin se, mistä tämä ulkoilualueiden käytön jokatalvinen känä kumpuaa.
 

Sanotaan heti alkuun, että hiihto on erittäin hyvä harrastus. Hiihtoladut ovat tärkeitä ja niitä tulee ylläpitää.

Mutta ajatellaanpa tavallisen kunnan tavallista ulkoilualuetta siinä kuntakeskuksen vieressä. Siellä kulkee usein kuntoreitti tai pururata, valaistuskin saattaa olla. Alueella risteilee myös laaja polkuverkosto kuntoreitin ympärillä. Siellä ulkoilutetaan kesällä koiraa, liikutaan lasten kanssa, polkujuostaan, pyöräillään, kävellään.

Poluille hakeutuvat haluavat luonnon keskelle ja metsään. Moni arkinen reitti kauppaan tai kouluunkin saattaa kulkea viheralueen läpi tai sivuta sitä.

Lumiseen aikaan kaikki mahdolliset reitit vedetään hiihtoladuiksi, tai niitä ei kunnosteta lainkaan. Sen jälkeen ulkoilualue on vain yhden lajin käytössä ja sinne on asiaa vain sukset jalassa.

”Muut (kuin hiihtäjät) menköön muualle. Eikö auratut kävelytiet ikinä riitä?” päivitystä kommentoitiin.

Somessa kävelijät, pyöräilijät ja koirat toivotaan pois ”siksi pieneksi aikaa, kun voi hiihtää”. Kaikki eivät kuitenkaan halua hiihtää, kaikilla ei ole suksia ja koiria ei saa viedä ladulle. Kävely, pyöräily ja lasten kanssa ulkoilu jatkuu kuitenkin ympäri vuoden.

Mitä vaihtoehtoja näille muutoin kuin suksilla liikkuville sitten on? Monessa kunnassa jalkakäytävä keskustassa ja auratut kadunvarret asutusalueilla ja taajamien ulkopuolella. Luontokokemus jää kuitenkin kadunvarressa saavuttamatta.
 

”Saahan metsissä kävellä talvellakin”, jatkoi some. Totta.

Tänä vuonna eteläisessä Suomessakin on puoli metriä lunta. Pyöräilijöille ja myös suurimmalle osalle kävelijöitä on tekemätön paikka lähteä kahlaamaan polkua polveen asti ulottuvaan hankeen.

Toinen ongelma on 1980-luvun molemmin puolin suunnitellut latureitit: ne katkaisevat tärkeitä jalankulkuyhteyksiä kotoa kauppaan tai kouluun. Asutuksen keskellä oleva ainut metsä ympäröidään ladulla. Yhdysreitti koirien ulkoilutarhaan vedetään laduksi tai pitkä kävelyreitti loppuu latuun kuin seinään.

Ladut saattavat siis sijaita alueella siten, että metsään haluavien on hyvin vaikea reitittää ulkoiluaan järkevästi kulkematta ladulla.

Latujen tekeminen talvella on itsestään selvä palvelu kuntalaisille. Kuntien latukoneisto on priimaksi hiottu ja latuja tehdään uutterasti myös ulkoilureittiverkoston ulkopuolelle, mm. pelloille. On oikeastaan erikoista, että samaan aikaan kaikkien polkulajien harrastajien odotetaan talvella tekevän itse polkunsa.

Tämän vuoksi Suomen Latu on nostanut vuoden 2021 kuntavaaliteemaksi sen, että kunnan talvinen reittiverkosto suunnitellaan siten, että hiihdon lisäksi myös muiden ulkoilulajien harrastajilla on mahdollisuus liikkua alueella ilman ristiriitoja ja vastakkainasettelua.
 

Talviulkoilun kirjo on monipuolistunut kovasti sitten 1980-luvun kaikki hiihtää -ajan. Ilmastonmuutoksen myötä kurjistuvat talvet monipuolistavat sitä edelleen.

Meillä on jo hienoja esimerkkejä talvipoluista. Esimerkiksi uudet Salpausselän maastoliikuntapolut Lahdessa on osoitettu kävelijöille, pyöräilijöille, koirille ja kaikelle kansalle. Polut tampataan myös talvisin. Positiivisen huomion määrä on ollut valtava.

Keskeistä on, että ulkoilualueiden reittiverkosto mietittäisiin uudelleen siten, että mahdollisimman monien ulkoilu mahdollistuu. Missä on keskeiset yhteystarpeet jalankululle myös talvisin? Voitaisiinko joitain reittejä tehdä talvikäyttöisiksi maastoliikuntapoluiksi? Mikä on hiihtäjien valtakuntaa?

Kun hiihtäjien lisäksi myös muut pystyvät ulkoilemaan keskeisillä virkistysalueilla talvellakin laadukkaasti, paine laduilla kävelyyn vähenee varmasti.

Vaihdettu otsikko 4.3.2021 klo 11:01: alkuperäinen otsikko Talvireittejä kaikille.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?