02.06.2021 | Tapani Leppänen
Jatka lausetta: Venäläiset valmistavat maailman parhaita…
Ei ihme, jos lyö tyhjää, sillä ihan heti ei tule mieleen edes venäläistä kuluttajatuotetta, jonka kaupasta voisi hankkia.
Yksi ehdokas kuitenkin on. Samoihin aikoihin kun Neuvostoliitto hajosi, Moskovassa syntyi kompassi, joka nauttii jonkinlaisesta kulttisuosiosta suomalaisissakin suunnistuspiireissä. Samoissa porukoissa tuntuu olevan muotia vähätellä kotimaisia tuotteita. Ilmiötä voidaan kutsua myös sissimarkkinoinniksi, sillä todellisuudessa erot ovat pieniä.
Jos moskovalaisesta joskus puhuttiin edelläkävijänä tai ylivertaisena, kilpailijat ovat kuroneet etumatkan kiinni ja kiinalaiset tehneet kopionsa. Nykypäivänä parhaat kompassit ovat tasaväkisiä ja erot enimmäkseen makuasioita.
Noin 50 eurolla saa kompassin, jolla voi merkistä riippumatta voittaa maailmanmestaruuden. Edulliseen retkikompassiin tottuneelle ero on kuitenkin häkellyttävä: nopeudessa ja vakaudessa.
Model 3 ei ole nopein eikä vakain moskovalainen, mutta nopea ja vakaa se on.
Kompassin nopeus ja vakaus ovat äärimmilleen vietyinä vastakkaisia ominaisuuksia. Model 3 ei ole nopein eikä vakain moskovalainen, mutta nopea ja vakaa se on. Neulan asettuminen vie runsaan sekunnin, kun se herkimmässä mallissa menee reilusti alle sekuntiin ja vakaimmassa lähemmäs kahta.
Kolmonen on varustettu kääntyvällä astelevyllä, mikä mahdollistaa suunnan ottamisen myös perinteisessä mielessä. Jotkut mallit ovat pelkistetympiä, sillä nykyaikaisella peukalokompassilla suunnistaminen perustuu enemmän kartan suuntaamiseen.
Peukalokompassia pidetään koko ajan kartan päällä, oikeakätisen suunnistajan vasemmassa kädessä. Hyvä vinkki on urheilukellon sijoittaminen toiseen käteen, sillä älylaitteen magneettikenttä voi häiritä kompassin toimintaa.
Moscompass on saatavana myös oikean käden versiona ja perinteisenä levykompassina.
Kommentointi