Suora lähetys

20.04.2018 13:27 | Tapani Leppänen

Huippusuositut pesäkamerat lähettävät luonnon omaa realityä. Ne tuovat luontokokemuksen koteihin ja konttoreihin, paljon lähemmäs kuin luonnossa voisi koskaan kuvitella pääsevänsä. Pesimäpuuhien tarkkailu on hidastempoista, mutta äärimmäisen koukuttavaa. | Teksti Tapani Leppänen

SÄÄKSIKAMERA. Sääksikameroita on pelkästään Suomessa useita. Niistä ensimmäinen nousi kansainväliseksi ilmiöksi jo vuonna 2006. Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen ja Turun Ammattikorkeakoulun yhteishankkeena pystytettyä Seilin sääksikameraa katselee miljoonayleisö. Saaristomeren lisäksi kalasääksien pesintää voi tarkkailla Suomessa kolmella Sääksisäätiön ylläpitämällä pesäkameralla, jotka sijaitsevat Janakkalassa, Paltamossa ja Ylläslompolossa.

saaristomeri.utu.fi/osprey

saaksisaatio.fi

NORPPALIVE. Norppien levähdyspaikkana tunnettua rantakiveä kuvaava kamera käynnistyy WWF:n toimesta nyt kolmantena keväänä. Saimaannorpat köllöttelevät rantakivillä erityisesti touko-kesäkuussa, kun ne vaihtavat karvaansa. Viime keväänä huippusuosittu lähetys keräsi 3 miljoonaa katselukertaa, joista puolet Suomen rajojen ulkopuolelta. Tänä keväänä WWF on laajentamassa ohjelmatarjontaansa uusiin harvinaisiin lajeihin.

wwf.fi/norppalive

MERIKOTKAS. Virossa pesäkamerat ovat huippusuosittuja ja niitä on siellä enemmän kuin Suomessa. Tunnetuin lienee länsirannikolla pesivää merikotkapariskuntaa seuraava kamera, jonka laadukasta kuvaa seurataan ahkerasti lahden tälläkin puolella. Kotkien lisäksi virolaisten kameroiden kautta voi seurata vuodenajasta riippuen mm. mustahaikaran ja pöntössä pesivän lehtopöllön elämää sekä nisäkkäiden ruokintapaikkoja.

tv.eenet.ee/merikotkas

looduskalender.ee

OULANKA WEBCAM. Livekameroiden kautta pääsee tutustumaan myös kaukaisiin luontokohteisiin. Oulun yliopiston Oulangan tutkimuskeskuksen pystyttämä kamera kuvaa Suomen tunnetuimpiin vesiputouksiin lukeutuvaa Kiutaköngästä Oulangan kansallispuistossa. Juuri nyt sen kautta voi seurata jäiden lähtöä ja kevättulvan etenemistä. Kameralla ei ole tutkimusarvoa, vaan se on pystytetty puhtaasti luontoturismin tueksi Euroopan Unionin EAKR-rahoituksella.

oulankalw.oulu.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?