20.04.2018 12:19 | Heidi Karnaattu
Juoksuharrastajien tossukeskustelut ovat saaneet uusia kierroksia: sosiaalisessa mediassa jaellaan lumisten villasukkien kuvia ja vertaillaan erilaisia keinoja saada pysymään sukat jalassa.
Villasukkajuoksu ei ole kuitenkaan vitsi, vaan jatkoa viime vuosina suosituksi tulleelle paljasjalka- tai luomujuoksutrendille. Tapa jatkaa kautta.
Villasukkajuoksu on hyvin lähellä paljasjalkajuoksua, koska kantakorotusta ei ole, eikä kova tai jäykkä eriste estä tuntumaa alustaan.
Paljasjalkailun ideana on saada palautetta alustasta jalkapohjaan. Se taas tekee monien mielestä juoksusta turvallisempaa, kun potentiaaliset vammat vähenevät eikä tule juostua enempää kuin jalat kestävät.
Alkuun pääsee helposti, juoksutaustasta riippumatta. Tarvitaan vain muutama pari villasukkia ja jotain pitämään sukat ylhäällä. Osa juoksijoista käyttää alimmaisena kerroksena ohutta merinovillasukkaa, jonka päälle sitten yksi tai kaksi tavallista villasukkaa, vähän pakkasestakin ja "jalkineen" halutusta pehmeydestä riippuen.
Tärkeintä on lämmöneristys, ettei lämpö pääse ulospäin ja ala sulattamaan lunta uloimpaan sukkaan kiinni.
Villasukat valuvat helposti alas, joten ne on hyvä kiinnittää varresta vaikkapa kumilenkeillä tai tuubihuiveilla.
Keli on parhaimmillaan lumisateen jälkeen lumen ollessa tuoretta ja puhdasta, pakkasta tulisi olla mielellään vähintään 5 astetta. Tuota lämpimämmällä sukkien pohjaan paakkuuntuu helposti lunta ja sukat kastuvat herkemmin.
Villasukkajuoksu on helppo ja hauska tapa kokeilla luomujuoksua. Lumi ja sukat pehmentävät askelta niin, että tottumattomillakin jaloilla ja jalkapohjilla pystyy kokeilemaan päkiäaskellusta.
Moni on saanut villasukkien kautta löytyneestä päkiäaskelluksesta helpotusta esimerkiksi polvivaivoihin. Jos jaloissa on oikeasti tukea tarvitsevia vammoja, on toki syytä olla varovainen kokeiluissa.
Kommentointi