Sieniruokaa syksyyn

09.09.2019 12:56 | Pauliina Toivanen

Kevyt, proteiinipitoinen ja pieni hiilijalanjälki. Sieni tekee hyvää.

Luonnossamme kasvaa yli 2 000 sienilajia, joista muutama sata soveltuu syötäväksi. Syötävien sienien vuosittaisen kokonaissadon arvioidaan hipovan jopa 1 000 miljoonaa kilogrammaa eli keskimäärin 50 kilogrammaa hehtaarilta.

Herkkutatin satoaika on keskikesästä syyskuun loppuun

Suosituimpia sienilajeja ovat tatit, rouskut, suppilovahvero, vaaleaorakas, kanttarelli ja lampaankääpä. Ruokasieniksi sopii erinomaisesti myös mustatorvisieni, kehnäsieni ja haperot. Tässä muutama sienilaji, joista on helppo kokkailla ravitsevia ruokia syksyyn ilman esikäsittelyä.

Kookas, tukeva ja ruskeapintainen [01] herkkutatti kasvaa havumetsissä. Sitä löytyy erityisesti tuoreista kangasmetsistä kuusien lähistöltä. Herkkutatti sisältää hyvän määrän kuitua, B2-, B3- ja D-vitamiineja ja folaattia sekä kaliumia, sinkkiä ja seleeniä.

Herkkutatti paistetaan sellaisenaan, kuivataan viipaleina tai siitä voi valmistaa keittoa ja muhennosta. Kokeile kuivattua herkkutattia myös yrttisuolan seassa.

Herkkutatin satoaika on keskikesästä syyskuun loppuun.

Suppilomainen tai torvimainen ja pienikokoinen [02] suppilovahvero viihtyy sammaleisissa kuusikoissa. Ohut-, ontto- ja keltajalkaista sientä voi löytyä myös sekametsistä.

Jos löydät muutaman suppilovahveron, löydät usein niitä aivan vierestä lisää piileskelemästä – myös ensi vuonna. Suppilovahveroiden kasvukausi on usein myöhään syksyllä syyskuusta marraskuuhun.

Suppilovahverot ovat hyviä sellaisenaan paistettuna, ja niitä voi myös kuivata ja pakastaa tai laittaa mausteliemeen. Ne sisältävät hyvän määrän D-vitamiinia.

Suppilomaisessa [03] mustatorvisienessä ei ole helttoja. Lakin ja jalan välillä ei ole myöskään selvää rajaa. Mustatorvisienen ulkopinta on sinertävän harmaa ja tyvestä se on pikimusta.

Mustatorvisieni viihtyy tuoreissa lehdoissa ja kangasmetsissä tiheinä ryhminä. Se on paikkauskollinen sieni, joten kannattaa tarkistaa sama apaja myös seuraavana syksynä.

Sieni tarvitse erikseen käsitellä ruuanlaitossa, ja sen voimakas maku on omiaan maustamaan erilaisia keittoja, kastikkeita ja muhennoksia. Mustatorvisienen kasvuaika on elokuusta lokakuulle.

Pauliina Toivanen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?