Selkä suoraksi, pää pystyyn

03.03.2021 | Pauliina Toivanen

Hyvä ryhti auttaa löytämään turvallisen treeniasennon ja lisää myös harjoitustehoja.

Ryhti vaikuttaa lähes kaikkeen, mitä teemme. Etenkin korona-aikana, kun etätyöt ovat lisääntyneet, työasento on saattanut kärsiä kannettavan tietokoneen ääressä tihrustamisesta tai vääränkorkuisen työpöydän ja -tuolin takia.

Älypuhelimien käyttö taas työntää päätä ja hartioita päivä päivältä kumarampaan.

Paras uutinen on, että asentoa voi lähteä ojentamaan välittömästi.

Pahimmillaan huono ryhti voi olla osasyynä selkä- ja niskakipuihin, päänsärkyyn ja ruuansulatusongelmiin. Ryhti vaikuttaa myös mielialaan ja virkeyteen, sillä hankalassa asennossa hapenottokyky heikkenee, hengitystahti tihenee ja muuttuu pinnalliseksi.

Vahvat keskivartalon lihakset auttavat pitämään ryhtiä yllä. Liian raskas core-treeni voi kuitenkin lisätä lonkankoukistajien jäykkyyttä, mikä puolestaan hankaloittaa selän suoristamista ja rennon mutta aktiivisen asennon löytämistä.

Selkäkipujen lisäksi jumissa olevat lonkankoukistajat voivat aiheuttaa pakaroiden ja reisien kireyttä, mikä lisää polvien ja nilkkojen loukkaantumisriskiä. Keskivartalotreenin ohella on siis huolehdittava monipuolisesta lonkkien, hartioiden ja selkärangan liikkuvuusharjoittelusta.

Eri liikuntalajeissa ryhti auttaa omaksumaan turvallisen ja tehokkaan tekniikan, mikä vauhdittaa myös kehittymistä. Paras uutinen on, että asentoa voi lähteä ojentamaan välittömästi.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?