17.09.2018 10:00 | Pauliina Toivanen
Suurin osa ruuan kasvihuonepäästöistä syntyy alkutuotannossa. Jos ostaisimme vain satokauden antimia, myös viljelijät saisivat tuotteensa kauppoihin silloin, kun ne ovat ensiluokkaisimmillaan ja niiden kasvattamiseen ei olisi tarvinnut käyttää ylenpalttisesti energiaa.
Kasvihuoneessa kasvattaminen tulee lähes aina kalliimmaksi kuin avomaalla viljely.
Kasvihuoneessa kasvattaminen tulee lähes aina kalliimmaksi kuin avomaalla viljely niin viljelijälle, ostajalle kuin ympäristöllekin.
Äänestämällä lompakollamme pystymme vähentämään satokauden ulkopuolisten kasvisten kysyntää ja lisäämään vaihtelevuutta lähikauppoihimme. Lisäksi tuemme kotimaista ruuantuotantoa silloin, kun se on ympäristölle ja viljelijälle otollisinta.
Samalla tulemme monipuolistaneeksi myös omaa ruokavaliotamme ja lisäämään siihen erilaisia vitamiineja, kivennäisaineita ja muita yhdisteitä. Alkuun pääsee vaikkapa näillä herkuilla:
Muista kaalilajikkeista poiketen kyssäkaalista hyödynnetään ravinnoksi mehukas varsimukula. Lehtien kera mukula pysyy hyvänä muutaman viikon, mutta kun lehdet poistaa, kyssäkaali voi säilyä jopa neljä kuukautta. Kyssäkaalin maku muistuttaa lanttua, ja sitä voi käyttää juuresten tapaan muhennoksissa, paistoksissa, wokeissa, keitoissa ja padoissa. Kyssäkaali soseutuu helposti, joten ole tarkka keittoajan kanssa. Jos keitit jo yli, soseuta kyssäkaalit sopan tai muusin sekaan. Kyssäkaalin runsaan C-vitamiinipitoisuuden saa hyödynnettyä tekemällä siitä raakaraastetta. Kyssäkaalista on olemassa myös violetti lajike.
Kelta- ja raitajuuri kuuluvat samaan ruokajuurikasryhmään punajuuren kanssa. Ne eivät kuitenkaan värjää yhtä paljon kuin punajuuri, joten niitä on helpompi käsitellä. Keltajuuresta saa voimakkaan keltaista sävyä ruokiin, ja raitajuuren sisus muistuttaa polkkakaramellia. Paahda kelta- ja raitajuuresta uunissa lohkoja tai kypsennä juuret kokonaisena uuniperunoiden tapaan. Kelta- ja raitajuuri sopivat erinomaisesti myös sosekeittoihin, muuseihin ja muiden juuresten kera gratiineihin ja raakaraasteisiin. Kokeile marinoida kelta- ja raitajuuren suikaleita tai tee niistä etikkasäilykkeitä.
Säihkyvän oranssi myskikurpitsa tuo väriä pimeneviin syysiltoihin. Myskikurpitsan maku on hedelmäinen ja täyteläinen, ja se sopii hyvin pataruokiin, kastikkeisiin, keittoihin ja lämpimiin salaatteihin ja myös makeisiin jälkiruokiin, kuten kakkuihin. Myskikurpitsan makupareina kannattaa kokeilla piparkakkumausteita, kuten kardemummaa, kanelia, muskottipähkinää ja neilikkaa. Hedelmä sisältää runsaasti silmiä hellivää A-vitamiinia sekä piristävää C-vitamiinia.
Pauliina Toivanen
Kommentointi