20.04.2018 12:55 | Tapani Leppänen
Valokuvaus on monelle tärkeä osa vaellusharrastusta. Aivan erityistä päänvaivaa kuvauskaluston valinta tuottaa niille, joiden kohdalla kysymys on kahden rakkaan harrastuksen yhdistämisestä. Kysymys kuuluu, kuinka paljon ylimääräistä on valmis rinkkaansa ottamaan – tai mistä kaikesta on valmis kevyemmän kaluston nimissä tinkimään.
Pieni ja kevyt kamera on aina kompromissi. Mitä isompi, sitä parempi kuvausote ja käytettävyys.
Perusvaihtoehtoja on neljä: perinteinen digijärjestelmä, peilitön mikrojärjestelmä, kiinteällä optiikalla varustettu pokkari tai älypuhelin.
Perinteisen järjestelmän puolesta puhuvat peilietsin, kuvan laatu ja laaja valikoima optiikkaa.
Mikrojärjestelmät houkuttelevat koollaan. Peilietsin on korvattu digitaalisella etsimellä, jonka ansiosta sekä kameran runkoa että optiikkaa on saatu pienemmäksi. Kääntöpuolena on etsinkuvan lisäämä virrankulutus.
Kennon koko vaikuttaa kuvan laatuun, ja mikrojärjestelmissä se on yleensä pienempi. Aika harva kuitenkaan kantaa tunturiin täysikokoisella kennolla varustettua ammattilaiskameraa. Kun puhutaan harrastajan järjestelmistä, erot ovat pienempiä.
Sitä ne ovat myös optiikassa. Perinteisiin järjestelmiin on kyllä tarjolla huippulaadukasta lasia, mutta sekin painaa. Käytännössä mukaan valikoituu järkevän kokoinen reissuzoomi ja sen kaveriksi mahdollisesti laajakulma tai makro.
Kompaktikameroiden kohdalla optisista etsimistä on käytännössä luovuttu. Kuvan sommittelu tapahtuu näytön kautta niin kuin se tapahtuu älypuhelimissa.
Vaikka älypuhelimet ovat syöneet merkittävästi kompaktikameroiden myyntiä, vaelluksella pokkari puolustaa vielä paikkaansa. Puhelimen akku ei kestä viikkoa.
Järjestelmiin verrattuna kompaktikameran kiistaton etu on sen pieni koko. Kamera mahtuu taskuun ja on aina käsillä. Pokkareiden joukosta retkeilijä löytää myös täysin vedenpitäviä malleja.
Yhä isommat ja tarkemmat näytöt lisäävät pokkareidenkin virrankulutusta, mutta toisin kuin puhelimissa, akkuja voi sentään vaihtaa.
Videokuva on oma lukunsa. Sen ottaminen onnistuu jo HD-tasoisena käytännössä kaikilla nykykameroilla mukaan lukien puhelimilla.
Akun säästämiseksi näytön käyttö kannattaa minimoida. Kuvien tarkastelu, puhumattakaan niiden selailusta ja säätämisestä, kannattaa jättää kotioloihin.
Paljon kuvaava pakkaa joka tapauksessa vara-akun. Ja ne, jotka suhtautuvat vakavasti maisemakuvaukseen, käyvät painia jalustan suhteen. Problematiikka on saman suuntainen kuin kamerankin kanssa. Mitä tukevampi, sitä painavampi.
Tapani Leppänen
Kommentointi