Riittävästi proteiinia

20.04.2018 13:27 | Pauliina Toivanen

Kasvipohjaiset proteiinijauheet tuovat liikkujalle valinnan varaa.

Proteiini on elimistön rakennusaine, jota tarvitsemme erityisesti lihaksiston ja luuston kasvuun sekä uusiutumiseen. Lihasmassan kasvattamisen ja treeneistä palautumisen lisäksi riittävä proteiininsaanti ylläpitää elimistön vastustuskykyä ja auttaa verensokerin heilahtelujen säätelemisessä.

Proteiinin tarve ja imeytyminen on jokaisella aktiiviliikkujalla yksilöllistä. Hyvänä päivittäisenä ohjenuorana aktiivisesti liikkuva voi pitää noin 1,4–1,8 grammaa painokiloaan kohden.

Proteiinin tarpeen kattaa yleensä monipuolinen ruokavalio, joka sisältää palkokasveja, siemeniä, pähkinöitä, kananmunia, lihaa, kalaa tai maitotuotteita. Erityisesti pitkäkestoisten urheilusuoritusten jälkeen, fyysisillä vaelluksilla tai kiireisinä päivinä, jolloin ei ehdi kokkailemaan, voi turvautua proteiinijauheisiin.

Monet marketeissa myytävät eläin- tai soijaproteiinivalmisteet saattavat sisältää keinotekoisia lisäaineita ja aiheuttaa herkkävatsaisille tai ruoka-aineyliherkkyyksistä kärsiville mahanpuruja.

Vatsaystävällisempiä vaihtoehtoja on kuitenkin saatavilla.

Herneproteiinijauheen painosta noin 80 % on proteiinia. Herneproteiinissa on myös hyvä määrä lihasten kasvulle välttämättömiä aminohappoja, erityisesti L-glutamiinia. Miedonmakuinen herneproteiini sopii palautuspirtelöiden lisäksi ruuanlaittoon suurustamaan kastikkeita, tai sillä voi korvata osan leivonnassa käytetyistä jauhoista.

Kasvipohjaisissa proteiinijauheissa tulee kuitenkin muistaa, että jauheet imevät itseensä runsaasti nestettä, joten jos korvaat osan reseptin jauhoista proteiinijauheella, saatat joutua lisäämään siihen myös nestettä.

Hampunsiemenistä valmistetun hamppuproteiinin painosta noin 50 % on proteiinia. Proteiinin lisäksi hamppuproteiini sisältää laadukkaassa suhteessa muun muassa sydän- ja verisuoniterveydelle edullisia omega-rasvahappoja sekä noin 20 % kuitua, joka edesauttaa suoliston toimintaa.

Hamppuproteiinin maku on pähkinäinen, joten se sopii hyvin niin proteiinipirtelön kuin kaurapuuronkin joukkoon. Hamppuproteiini tuo mukavaa suutuntumaa ja ravintoa myös sämpylätaikinaan tai raakakakkupohjaan.

Täysjyväriisistä valmistettu riisiproteiini sisältää noin 70–90% proteiinia. Proteiinin lisäksi riisiproteiinijauhe sisältää vitamiineja, terveellisiä rasvoja ja kuitua. Osa markkinoilla olevista riisiproteiinijauheista on valmistettu idätetyistä riisinjyvistä, minkä sanotaan nostavan jauheen ravinnepitoisuuksia ja parantavan tuotteen aminohappokoostumusta.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?