Retkipyykin ABC

07.06.2019 09:56 | Tapani Leppänen

Retkeily- ja urheiluvaatteet ovat arvokkaita hankintoja, joiden huoltoon kannattaa perehtyä. Puhtaus ja oikeanlainen hoito säilyttävät teknisten materiaalien toiminnallisuuden. Lajittelimme retkipyykin neljään koriin ja listasimme pesuohjeet eri materiaaleille. Asiantuntijana Aalto-yliopiston tutkija Marja Rissanen.

Tekokuidut tarjoavat bakteereille hyvän kasvualustan. Sen vuoksi urheiluvaatteet tulisi pestä mahdollisimman pian käytön jälkeen ja mieluiten erillään muusta pyykistä. Toisaalta yksittäisten vaatteiden pesuohjeet vaihtelevat niin paljon, että vaatteita on melkein pakko oppia yhdistelemään myös samaan koneeseen.

Nestemäiset aineet pesevät ja huuhtoutuvat tehokkaammin matalissakin lämpötiloissa.

Matala 30 asteen pesulämpötila ei poista rasvaista likaa parhaalla tavalla, mutta yleistyy varsinkin elastaania sisältävien urheiluvaatteiden pesuohjeissa.

Ohjeiden noudattaminen on aina hyvä lähtökohta, jos ei tiedä minkä riskin ottaa. Toisaalta kysymys on myös valmistajien tavasta alimerkitä tuotteita ja siirtää näin vastuuta kuluttajalle.

On totta, että kuuma vesi ja voimakas linkous voivat pidemmän päälle haurastuttaa elastaania. Se on kuiduista heikoin, mutta pieninä määrinä sittenkin melko hyvin lankarakenteen suojassa. Urheilutrikoiden kaltaisten runsaasti elastaania sisältävien vaatteiden kohdalla pesuohjeita kannattaa noudattaa astetta tarkemmin.

Mikäli pinttynyt haju ei lähde matalassa lämpötilassa, elastaaniakin sisältävän tekokuituvaatteen voi lähes varmasti pestä 40 asteessa, ja jos muu ei auta, sitäkin lämpimämmässä. Hajun poistoon voi kokeilla myös happeen perustuvaa valkaisuainetta tai etikkaa.

Urheiluvaatteiden pesussa kannattaa suosia nestemäisiä aineita, sillä ne pesevät ja huuhtoutuvat tehokkaammin matalissakin lämpötiloissa. Huuhteluaineiden käyttöä ei yleensä suositella, mutta mitään merkittävää haittaa ne eivät tavallisille urheiluvaatteille tee. Asian voisi kääntää niin päin, ettei ylimääräisen kemikaalin käyttö ole tarpeellista.

Villan kasvava suosio retkeily- ja urheiluvaatteissa perustuu paljolti sen luontaiseen kykyyn hylkiä likaa. Yleensä pelkkä tuuletus riittää raikastamaan villavaatteen ja se kannattaakin ottaa urheilutekstiilien kohdalla tavaksi.

Villaa ei kannata pestä turhaan, mutta etenkin iholle puettavien kerrastojen kohdalla se tulee joka tapauksessa ajankohtaiseksi.

Nykyaikaiset merinovillasta valmistetut urheilu- ja ulkoiluvaatteet on lähes poikkeuksetta käsitelty vanumattomiksi eli konepesua kestäviksi. Koska villa puhdistuu helposti, hellävarainen villa- tai hienopesuohjelma riittävät hyvin. Vaikka ohjeet sallisivat tavallisen pesuohjelman, villaa ei kannata lingota täysillä kierroksilla.

Erilaisista käsittelyistä huolimatta villaiset ja villaa sisältävät vaatteet vaativat aina hienopesuaineen. Tavalliset pyykinpesuaineet ovat liian emäksisiä ja sisältävät villan luontaisia ominaisuuksia heikentäviä entsyymejä.

Untuva kestää hyvin vesipesua ja korkeitakin lämpötiloja. Pesuohjeen määrittävätkin yleensä vaatteen tai makuupussin muut materiaalit.

Untuvatuote vaatii pH-arvoltaan neutraalin villa- tai hienopesuaineen. Nestemäinen aine huuhtoutuu paremmin ja sitä kannattaa annostella vain noin kolmasosa pakkauksen ohjeesta.

Untuvatuotteet on hyvä pestä väljässä vedessä. Olennaista on runsas huuhtelu, sillä pesuainejäämät saavat täytteen paakkuuntumaan.

Mikäli pesuohjeet sallivat, kannattaa valita pitkä, tehokas linkous ja rumpukuivaus. Jos vaate kuivataan ripustettuna, sitä kannattaa välillä pöyhiä. Kuivausrumpu tekee saman asian tehokkaasti – ja toisin kuin joskus neuvotaan – ilman tennispalloja tai mitään muutakaan ylimääräistä.

Pahimmillaan vieraat esineet voivat rikkoa täytettä.

Kalvovaatteiden säännöllinen pesu on tärkeää, sillä likaantuessa niiden hengittävyys kärsii selvästi. Kankaan pinnalla oleva vettä hylkivä viimeistyskään ei ole ikuinen. Kun käsittely kuluu, kangas imee vettä eikä kykene kastuessaan siirtämään kosteutta.

Kuorivaate on arvokas hankinta, jonka pesussa kannatta noudattaa valmistajan ohjeita. Pesuaineena tulee käyttää zeoliitittomia nesteitä, sillä pesuaineiden jäämät tukkivat herkästi vaatteen mikroskooppisen pienet huokoset. Huuhteluaineet tekevät hallaa kankaan vedenhylkivyyskäsittelylle, eikä niitä siksi pidä käyttää.

Jos haluaa pelata varman päälle pesukoneen ja pesuainelokeron voi huuhdella mahdollisista jäämistä ennen teknisten vaatteiden pesua.

Ulkokankaan pinnalla oleva vedenhylkivyyskäsittely aktivoituu uudestaan lämpökäsittelyllä. Jos pesuohjeet sallivat, homma hoituu kätevästi kuivausrummussa, mutta yhtä lailla kuivauskaapissa, ohjeiden mukaan silittämällä tai saunan jälkilämmössä – turvallisen välimatkan päässä kiukaasta.

Vaatetta ei tarvitse kyllästää jokaisella pesukerralla. Uusi käsittely tulee ajankohtaiseksi, kun vesi ei enää pisaroidu kankaan pinnalla.

Kyllästysaineita on pestäviä ja suihkutettavia. Ensin mainitut ovat käteviä ja niitä suositellaan erityisesti 3-kerrosvaatteille, joissa ei ole erillistä vuorikangasta. Varsinaisen pesun jälkeen pestävä kylläste annostellaan koneeseen pesuaineen tavoin, ja vaate pestään uudestaan. Tällä tavoin se tulee käsiteltyä kauttaaltaan, mistä syystä mahdollisen vuorikankaan kosteudensiirto-ominaisuudet jonkin verran heikkenevät.

Perinteistä kankaan pintaan sumutettavaa kyllästysainetta voi käyttää kaikille, myös vuorillisille vaatteille.

Artikkelia varten on haastateltu Aalto-yliopiston tutkija Marja Rissasta sekä urheiluvaatteiden valmistajia ja maahantuojia.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?