Retkiluistelijan minihame

02.12.2019 00:48 | Tapani Leppänen

Retkiluistelun lisäksi Ukuitin hame soveltuu hyvin maastohiihtoon, juoksuun ja urbaanimpaankin ulkoiluun.

Paljon retkeilevä alkaa mielessään parannella varusteitaan. Sitä mieltyy tietynlaisiin yksityiskohtiin, jotka sitten harmillisesti eivät yhdistykään missään olemassa olevassa tuotteessa. Tiedätte tunteen, kun on selkeä käsitys millaisen vaatteen haluaisi hankkia, mutta sellaista ei kerta kaikkiaan ole kaupassa.

Talven vauhtilajeissa ensimmäisenä tahtoo kylmettyä juuri takamus.

On tehtävä kompromissi – tai sitten tuote on suunniteltava itse.

Tällä tavoin ovat syntyneet käytännössä kaikki nykyretkeilyn valtamerkit, ja samalla tavalla sai alkunsa myös suomalaisen retkiluistelijan ja polkujuoksijan, Johanna Hakala-Kähärin perustama Ukuit.

Tuote, joka markkinoilta puuttui, oli retkiluisteluhame.

Hametesti oli allekirjoittaneelle ensimmäinen, joskin sen tekemiseen osallistui kokeneempaakin hameväkeä – mikäli sellainen termi tässä yhteydessä sallitaan.

Ymmärrän toki idean. Kylmillä hiihto- ja luistelukeleillä olen käyttänyt topattuja shortseja, ja heti alkuun on myönnettävä, että hameessa on puolensa. Hassua sanoa, että se on näin päin, mutta shortseihin verrattuna olo tuntuu oikeastaan vapaammalta.

Lähtökohtaisesti toppahameita on kahdenlaisia: pidempiä taukovaatteita ja näitä lyhyempiä, aktiiviseen liikuntaan suunniteltuja ”minihameita”.

Talven vauhtilajeissa ensimmäisenä tahtoo kylmettyä juuri takamus.

Naiset kärsivät ongelmasta enemmän kuin miehet.

Ukuitin hame ulottuu reiden puoliväliin ja se on kevyt. Täytteenä on lämmin ja kosteutta sietävä Climashield Apex vanu.

Entäpä ne retkiluisteluun suunnitellut yksityiskohdat?

Tärkeimpänä ovat repun haararemmille tehdyt magneetilla sulkeutuvat halkiot, joiden kautta hihna pääsee kulkemaan hameen lävitse.

Vauhdikkaassa menossa halkiot antavat liikkumavaraa. Toisaalta on sanottava, että etupuolella olevat magneetit eivät hakeutuneet kovin hanakasti yhteen liikkeen lakattuakaan. Repun remmi paransi asiaa, kun helmaan kohdistui hieman vetoa.

Hameen toisella sivulla on ylös asti avautuva vetoketju, joka mahdollistaa pukemisen vaikka sitten luistimet jalassa. Edessä on avoin tasku ja vyötärön sisäpuolella hameen kiertymistä estävä kitkapintainen kangas.

Retkiluistelun lisäksi Ukuitin hame soveltuu hyvin maastohiihtoon, juoksuun ja urbaanimpaankin ulkoiluun. Repussa se kulkee taukovaatteena.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?