30.11.2022 | Markus Sirkka
Kamiinalla varustettu kotateltta on mainio retkimajoite, joita löytyy moneen tarpeeseen. Reilunkokoisimmat sopivat lähinnä päiväretkien tukikohdaksi tai useamman hengen melonta- tai hiihtovaelluksien asumukseksi, pienimmät ja kevyimmät mallit kulkevat kohtuullisesti rinkassa, ahkiossa siinä missä tunnelitelttakin.
Kamiinan luovuttama lämpö ja kotateltan reilut tilat ovat verraton yhdistelmä keskitalven retkillä. Kotateltta tuo luksusta ja valinnan vapautta reittivaihtoehtoihin, kun ei tarvitse turvautua autiotupiin tai kärvistellä kylmässä teltassa pitkiä sydäntalven iltoja.
Kun kamiinan lasiluukku antaa valoa ja hormi vie savun taivaalle, on tunnelma katossa. Kamiinan lämmössä onnistuu tietysti myös varusteiden kuivuttelu ja ruoanlaitto.
Hyvä makuupussi säästää puuta.
Kotailu käy kotoilusta ja eräretkeilystä samaan aikaan. Tulen tuhinaa kuunnellessa olo on kuin suuremmassakin erämaassa, vaikka asento on vain halonheiton päässä kotoa, pienen kuusikon kupeen suojassa.
Lunta ei kuusikossa ole paljoa, joten teltanpaikka ei vaatinut lumen tiivistämistä tai lapioimista, vain hiukan tasoittelua lapiolla. Suksilla tai lumikengillä telttapaikan tamppaus olisi onnistunut helposti.
Pystytys käy nopeasti. Lumen määrän takia kirveellä veistetyt kepit korvasivat lumiankkurit ja helposti katoavat telttakiilat. Kepit uppoavat helposti vain pinnasta jäässä olevan maan uumeniin. Seuraavaksi pätkistä koottava keskisalko paikalleen ja asumus on sisustamista ja lämmitysjärjestelmän asentamista vaille muuttovalmis.
Käyttämäni 3F UL Gearin valmistama Tribe-kamiina on rinkkaan tai ahkioon sopivaa mallia. Lähes silkinohuesta pellistä valmistettu ja parilla siipimutterilla kasattava, reilu pari kiloa painava teräskamiina on käyttökunnossa muutamassa minuutissa.
Kolmemetrinen piippu on rullattava, se mahtuu kuljetuskunnossa kannettavan tietokoneen kokoiseen kamiinan kuljetuslaukkuun. Telttakankaaseen itse ommeltu palosuojattu ja suljettava piipun läpivienti estää piipun osumisen telttakankaaseen. Samalla kamiinan voi sijoittaa mieleiseen paikkaan, tässä tapauksessa läpivienti on oven yläpuolella.
Ovensuussa puuhuolto on helppoa ja muu teltta jää oleskeluun. Kamiina on eristetty maasta sammutuspeitteellä ja vanerilla. Läpivientejä valmistaa muun muassa Tuntsa-vaelluskodasta tunnettu Stick-On Oy Sallassa.
Asettelen aiemmista halkosavotoista talteen kerättyä kuivaa koivuntuohta ja pienityn halon kamiinaan ja raapaisen tulitikun. Hetken päästä savu jo tupruaa reilusti kodan yläpuolelle nousevasta piipusta. Piipun päähän voisi vielä lisätä kipinäsuojan, mutta ilmankaan palosuojatusta telttakankaasta ei toistaiseksi ole tullut reikäistä tähtitaivasta.
Pieni kamiina on suhteellisen vähäruokainen, mutta polttopuuhuolto saattaa silti tuottaa päänvaivaa.
Maahan pudonneita puunosia, kuten risuja ja käpyjä, saa jokamiehenoikeudella kerätä, mutta ne ovat melko työlästä, pientä ja nopeasti palavaa, mahdollisesti turhan kipinöivääkin ainesta kamiinassa poltettavaksi.
Isojen aihkien alta saattaisi löytyä järeämpiäkin oksia, mutta tästä kuusikosta ei juuri risuja kummempaa poltettavaa löydy.
Metsähallituksen tulipaikkojen polttopuita ei Metsähallituksen ohjeistuksen mukaan omassa kamiinassa saa polttaa ja järeämmän puutavaran keruuseen maastosta on oltava maanomistajan lupa.
Maasta eristettyä kamiinaa ei sitä vastoin tulkita avotuleksi, joten kamiinassa saa pitää tulta ilman maanomistajan lupaa siellä, missä jokamiehenoikeuksin voi liikkua ja leiriytyäkin.
Oksia suuremmat polttopuut on siis useimmiten oltava omasta takaa. Se tietysti asettaa rajoituksia retkeilylle.
Poikkeus tosin löytyy.
Metsähallitus on tehnyt eräperinteitä vaalivan linjauksen ja antanut tietyin ehdoin yleisen tulentekoluvan valtion maille Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa.
Talousmetsissä, erämaa-alueilla ja kansallispuistojenkin syrjäosissa, missä järjestyssääntöjen puitteissa tulenteko ja leiriytyminen ovat vapaata, on kamiinaretkeilykin hieman vapaampaa polttopuun keruun suhteen ja kamiinassa voi käyttää maasta löytyviä oksia, pieniä juurakoita ja muuta vähäarvoista puuta.
Aluekohtaiset säännöt selviävät luontokeskuksista, luontoon.fi-sivuilta, alueiden järjestyssäännöistä tai hoito- ja käyttösuunnitelmasta. Aiemmin käytössä olleista maapuuluvista on Metsähallituksessa luovuttu lahopuun ja siten luonnonmonimuotoisuuden säästämiseksi.
Kevyt kamiina ei varaa lämpöä, joten hiilloksen hiivuttua isohko teltta jäähtyy nopeasti. Kunnollinen, polttopuuta säästävä talvimakuupussi on paikallaan – tai retkivarustukseen on varattava huonouninen kipinämikko ja riittävä puuvarasto.
Kamiinaan sopii muutama halko, joten suuria määriä polttopuuta ei saa kamiinassa kerralla poltettua, ellei sitten hehkuta kamiinaa punaisena koko yötä. Vetoa pystyy myös säätämään, mikä hillitsee puunkulutusta.
Jokunen sylillinen polttopuuta riittää reilun kymmenen asteen pakkasessa pariksi illaksi ja aamuksi.
Kommentointi