Retkelle perheen kanssa

18.11.2022 | Susanne Blomqvist, Satu-Maria Ruotsalainen

Retkeily sopii kaikenikäisille, niin omatoimisesti kuin ohjatusti.

Päiväretki patikoiden on yleisin retkeilymuoto, eikä se vaadi erityisiä erätaitoja. Lasten kanssa retkeillessä aikuisen täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että lapselle ei ole tärkeää, kuinka monta kilometriä on taivallettu tai onko määränpäässä huikea näköalapaikka. Astuessaan polulle lapsi on jo perillä, joten jo itse matkan teon pitää olla mielekästä.

Etenkin alkuvaiheessa lapsille riittää 1-2 kilometrin pituinen retki eväspaikalle. Jaksamisen, retkeilykokemuksen ja -taitojen karttuessa reitin pituutta ja haastetta voi pikkuhiljaa kasvattaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen kerta on ainutlaatuinen elämyksineen ja kommelluksineen. Tärkeintä perheretkeilyssä onkin yhteisten kokemusten luominen ja jakaminen ja luontoon tutustuminen.

Mukavia ja helppoja päiväretkikohteita löytyy esimerkiksi Seikkailevat perheet -retkikohdelistasta.

Aikuisen vastuulla on suunnitella osallistujien mukaan sopivanmittainen ja -kestoinen retki, jolloin siitä jää hyvät muistot seuraavaa retkikertaa varten.

Alkuvaiheessa retkeily kannattaa ajoittaa päiväsaikaan, sillä valoisalla kaikki on helpompaa ja mahdolliset sään muutokset on helpompi havaita ennakkoon. Kevät, kesä ja syksy ovat ylivoimaisesti helpointa retkeilyaikaa, mutta Suomen luonto tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn myös talvella.

Tärkeintä perheretkeilyssä onkin yhteisten kokemusten luominen ja jakaminen ja luontoon tutustuminen.

Samaa retkikohdetta kannattaa suosia eri vuodenaikoina, jolloin tuttukin kohde tuntuu erilaiselta luonnon muutosten vuoksi. Oman lähiluonnon ja -retkikohteiden hyödyntäminen tekee retkelle lähtemisestä helppoa, sillä silloin pienen retken voi toteuttaa vaikka hetken mielijohteesta keskellä arkea ja viipyä siellä sen aikaa, mikä tuntuu hyvältä.

Kun retki suuntautuu lähelle, liikkeelle voi myös lähteä auton sijaan kävellen, pyöräillen, hiihtäen tai vaikkapa pulkalla! Näin retkeily on myös edullista ja luontokin kiittää.

Pidemmät retket kansallispuistoihin, saaristoon tai tuntureille ovat retkeilyn luksusta, jotka vaativat pidempiä vapaita ja loma-aikoja sekä usein myös jo jonkinlaista retkeilykokemusta.


Ainekset onnistuneeseen perheretkeen

01 Riittävän väljä aikataulu. Mennään lapsen vauhdilla ja ehdoilla ja jätetään aikaa tutkimiseen, ihmettelyyn ja luonnossa touhuamiseen.

02 Hyvä ennakkosuunnittelu. Etenkin pidempiä retkiä varten on syytä ottaa hyvin selvää kohteesta - millaista osaamista, jaksamista ja varusteita se vaatii ja onko retki mahdollista keskeyttää tarpeen vaatiessa ennen määränpäätä. Myös sääennusteisiin tutustuminen ja sään muutoksiin varautuminen ovat hyvää ennakkosuunnittelua.

03 Kaikilla on sopivat ja säänmukaiset jalkineet ja vaatteet. Kenelläkään ei ole kivaa, jos hiertää, on liian kylmä tai kuuma tai vaatteet kastuvat. Mukaan kannattaa myös varata tauoille lisävaatetusta sekä varavaatteita vedenpitävästi pakattuna. Mitä pienempi lapsi, mukaan sitä täydellisempi vaihtovaatekerta.

04 Hyvät eväät ja riittävästi juotavaa kuuluvat kaikille retkille! Anna lapsen osallistua eväiden suunnitteluun ja varatkaa lempiretkieväitä, jotka varmasti maistuvat. Mukaan kannattaa varata myös joku pieni yllätysherkku kiukkukohtauksen tai väsymyksen varalta. Toimii myös aikuisille!

05 Mieti mitä muita varusteita tarvitsette ja varaa ne hyvissä ajoin. Mukana kannattaa olla ainakin pieni ensiapupakkaus, vessapaperia ja täyteen ladattu matkapuhelin. Puukko ja tulitikut ovat tarpeen jos, aiotte nauttia nuotioeväitä. Jos liikutte merkittyjen reittien ulkopuolella tai suunnittelette pitkää retkeä, tarvitaan kartta ja kompassi sekä luonnollisesti taitoa käyttää niitä.

06 Yhdessä ihmettely, katselu ja rupattelu. Luonto tarjoaa aina jutun aihetta. Tai joskus on mukava olla vain yhdessä hiljaa. Usein isommatkin lapset ja jopa teinit saattavat heittäytyä hyvinkin leikkisiksi tai syvällisiksi, kun ollaan irti arjen ympyröistä.

07 Muistetaan, että luonnossa ollaan vieraina. Vaikka metsään mahtuukin ääntä ja liikettä, on hyvä myös opettaa, että metsä on eläinten koti ja siellä saattaa olla muitakin ihmisiä liikkeellä, jotka ovat ehkä lähteneet etsimään rauhaa ja hiljaisuutta. Toimitaan siis luontoa ja muita ihmisiä kunnioittaen, aikuiset näyttävät esimerkkiä.

P.S. Ja sitten myös hyväksytään, etteivät kaikki retket onnistu täydellisesti. Ei ole epäonnistuminen, jos päätetään lähteä aiemmin kotiin tai poiketaan suunnitelmista, jos tarve niin vaatii. Mieluummin yksi kilometri hymyillen kuin viisi kiukutellen.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?