Retkeily parantaa elämänlaatua

20.04.2018 12:19 | Heikki Piuhola

Jokainen suomalainen retkeilijä sen tietää sisimmässään: luonnossa liikkumisella ja patikoinnilla ei voi olla muita kuin hyviä vaikutuksia sielulle ja ruumille. Päätelmä on viimein myös tieteellisesti todistettu. Tuore Itävallassa tehty tutkimus kertoo vaeltamisen ja patikoinnin nostavan elämänlaatua ja psyykkistä hyvinvointia.

Luonnossa liikkumisella ja patikoinnilla ei voi olla muita kuin hyviä vaikutuksia.

Tutkimus kohdistui vuoristossa patikointiin, mutta tulosten voi olettaa pitävän paikkansa myös kaikkeen muuhun retkeilyyn.

Alppimaassa tutkimuksen tuloksia tervehdittiin tyytyväisinä.

”Alppiyhdistysten runsas tarjonta ja monipuolinen toiminta tukevat hyvin tavoitteita itävaltalaisten terveyden edistämiseksi”, Itävallan terveysministeri Sabine Oberhauser kommentoi tutkimuksen tuloksia.

Itävallassa vuoriin liittyvät harrastukset, vaeltaminen, kiipeily, maastopyöräily ja retkihiihtäminen ovat kolmanneksi suosituin liikuntamuoto.

Tutkimuksen keskeinen tavoite oli hakea vastauksia kysymykseen: Mitä fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia vaeltamisella, hiihtämisellä ja kiipeilyllä on elämänlaatuumme?

Kolme vuotta kestänyt tutkimus todisti, että ulkoliikunnalla on välittömiä, positiivisia vaikutuksia psyykkiseen hyvinvointiin. Aktiivisen liikunnan todettiin myös suojaavan ihmisten psyykeä.

Yksityiskohtainen seuranta ja tutkimukset tehtiin kaikkiaan 42:lle satunnaisesti valitulle vapaaehtoiselle.

Tutkimusryhmä joutui perinpohjaisiin fysiologisiin ja psykologisiin mittauksiin ja testeihin: tutkimuksia tehtiin sekä vaellusretkien aikana, niiden jälkeen että laboratorio-olosuhteissa juoksumatolla 10 %:n nousukulmalla kävellen. Psykologisia vaikutuksia mitattiin kyselytutkimusten vastausten perusteella.

Psyykkinen hyvinvointi nousi vaellusten seurauksena. Myös juoksumattotestissä, joka tehtiin sisätiloissa samalla rasittavuustasolla, todettiin positiivisia vaikutuksia, mutta selvästi vähemmän kuin vaelluksella.

Tutkimustulokset osoittivat, että jo noin kolmituntinen vaellus luonnossa kohensi selvästi testiryhmän psyykkistä hyvinvointia, erityisesti aktiivisuuden ja energisyyden tunnetta. Tutkimus vahvisti myös aiempia olettamuksia, että liikuntaympäristön kauneudella on selvä myönteinen vaikutus lopputuloksiin.

Tutkimuksen toteuttivat Salzburgin ja Innsbruckin yliopistot Itävallan Alppiyhdistysten tukemana.

Saksankieliseen tutkimukseen voi tutustua osoitteessa alpenverein.at/bk/tagungsband_2016

Heikki Piuhola

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?