Retkeilijän minipumppu

04.09.2024 | Tapani Leppänen

Flextail Zero on näppärä tuote, jota et tiennyt tarvitsevasi.

Muistan elävästi, kun samalle autiotuvalle sattunut rouva kaivoi rinkastaan ujeltavan pumpun ja ryhtyi täyttämään ilmapatjaansa. Seurasin touhua epäuskoisena ja ajattelin mielessäni, että tuollaista minulle ei ainakaan tule.

Tietynlainen viha-rakkaussuhde retkielektroniikkaa kohtaan vaivaa vieläkin, mutta maailma muuttuu. Tekniikan lisäksi niin ovat tehneet myös makuualustat.

Me, joiden luut eivät kestä enää ohutta solumuovia, joudumme tekemään valintoja erilaisten ilmatäytteisten alustojen välillä. Nykytrendi kulkee kohti paksumpia ja mukavampia patjoja.
 

Pakkauksessa on kuusi erilaista adapteria, joita vaihtamalla puppu sopii kaikkiin yleisimpiin makuualustoihin.


Makuualustan täyttäminen on muuttunut iltapuhteeksi. Isojen ilmapatjojen puhaltaminen käy jo työstä, eikä se taida olla edes kovin suositeltavaa sisään kertyvän kosteuden vuoksi. Alustojen mukana tulee valtavia pumppupusseja, eivätkä läheskään kaikki venttiilit enää edes sovi suuhun.

Sitten markkinoille tulee pumppu, joka painaa vähemmän kuin ne pussit. Flextail Zero toimitetaan USB-kaapelin kautta ladattavalla RCR123A-akulla, jonka voi tarvittaessa korvata vastaavalla sauvaparistolla. Yhdelle lataukselle luvattu 25 minuutin toiminta-aika näyttäisi pitävän kutinsa ja kattaa helposti 1–2 viikon vaelluksen.

Alumiinirunkoinen pumppu on rakenteeltaan yksinkertainen. Siinä on yksi painike, joka vaatii käynnistyäkseen tuplapainalluksen. Näin pumppu ei käynnisty vahingossa, esimerkiksi repun sisällä.

Puntarissa paljastuu, että ilmoitettu paino (33 g) ei sisällä paristoa. Todellinen paino on noin 50 grammaa, johon lisätään vielä tarvittava suukappale, noin 10 grammaa.

Pakkauksessa on kuusi erilaista sovitetta, joita vaihtamalla sama puppu sopii kaikkiin yleisimpiin makuualustoihin.


Testissä yhdeksän senttimetrin paksuinen ilmapatja täyttyi noin minuutissa. Sekunnit ovat kuitenkin sivuseikka, sillä kovin paljon kauempaa ei tarvitse pumppupussinkaan kanssa huhkia. Vaivaa tässä säästetään eikä aikaa.

Kun suukappaleen siirtää toiseen päähän, pumppua voi käyttää alustan tyhjentämiseen. Ohuesta kankaasta valmistetun ilmapatjan kanssa tämä ominaisuus ei oikein toimi, eikä sen tarvitsekaan, jos täytteenä on pelkkää ilmaa. Itsestään täyttyvän kuitueristeisen patjan pakkaamisessa laitteesta on apua, vaikka minipumppu ei mikään vakuumikone olekaan.

Yksi käyttötarkoitus on vielä mainittava. Pumpulla voi nimittäin puhaltaa ilmaa myös nuotioon. Sekin käy joskus työstä, jos tuli ei ota syttyäkseen.

Entäpä alussa mainitsemani ääni? Ei ehkä niin läpitunkeva, mutta vinkuuhan tämäkin sen minuutin, jonka alustan täyttäminen vaatii. Ne, joille desibelit jotain sanovat, voivat arvioida onko 68 paljon vai vähän.

Jos viereisessä teltassa jo nukutaan, kannattaa käyttää tilannetajua.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?