Pidä huolta

04.09.2024 | Panu Könönen

Varusteet pysyvät yleensä paremmassa kunnossa ja kestävät pidempään, kun niitä huoltaa oikein. Arjen kiireissä huolto saattaa unohtua. Harmaantuneet ja vuotavat saappaat eivät kuitenkaan ole vielä roskiskamaa. Luonnonkumisista saappaista saa todella pitkäikäiset kaverit näillä vinkeillä.


01 Putsaa saappaat

Saappaiden säännöllinen puhdistus pidentää saappaiden käyttöikää.

Irtolika kannattaa ravistaa ja huuhdella pois saappaan pinnasta ja pohjasta. Todella likaiset saappaat kannattaa pestä saippuavedellä pehmeää sientä tai harjaa apuna käyttäen.

Pinttyneelle lialle voi käyttää kumipinnoille tarkoitettuja tehopesuaineita. Pitkään saappaita ei kuitenkaan kannata liottaa, sillä pesuaineet saattavat haalista saappaiden väriä.

Pesty saapas kuivataan nukkaamattomalla liinalla, sillä kuivuessaan vesipisarat jättävät pintaan rumat jäljet.

Saappaita ei saa koskaan kuivata patterin tai takan vieressä, eikä suorassa auringonpaisteessa, sillä kumi kuivuu ja haurastuu kuumuden ja auringonvalon vaikutuksesta. Pahimmassa tapauksessa saappaan pintaan syntyy murtumia, jotka päästävät veden sisään.

Myös saappaiden sisäpinnat voi tarvittaessa pestä. Tällöin saappaat kannattaa kuivattaa pieni koroke teräosan alla, jolloin kosteus valuu kantaan ja saappaat kuivuvat nopeammin. Saappaiden sisälle voi rutistaa myös sanomalehteä, joka imee kosteutta pois.

 

02 Huolla ja hoida saappaat

Luonnonkumipohjaisten saappaiden pinta haalistuu käytössä. Kun saappaiden pinta on saanut päälleen ”harmaan hunnun”, on viimeistään aika huoltaa saappaat.

Yksinkertainen ja näppärä keino pidentää saappaiden käyttöikää on kuminhoitoaineen käyttö.

Ennen kuminhoitoaineen lisäämistä saapas pitää puhdistaa ja pestä. Kuminhoitoaine levitetään aina puhtaalle pinnalle.  

Kuminhoitoaine tekee saappaalle hyvää: se pitää saappaiden pinnan joustavana, kiiltävämpänä ja likaahylkivänä.  Kuminhoitoainetta on hyvä levittää saappaiden pintaan aina, kun pinta alkaa tuntua kuivalta ja saapas on menettänyt kiiltonsa.

Tärkeä osa saappaiden huoltoa on myös niiden säilytys. Saappaat säilytetään pystyasennossa huoneenlämpöisessä tai sitä viileämmässä tilassa. Valo ja kuumuus vahingoittavat kumipintaa. Säilytys ulkovarastossa tai talven yli mökillä eivät sen sijaan vahingoita saappaita.  – kunhan tila ei ole kostea.

 

03 Korjaa saappaat

Luonnonkumipohjaisten tuotteiden ominaisuuksiin kuuluu, että ajan saatossa kumi kuivuu ja haurastuu. Siksi kumisaappaita pitää hoitaa.

Kuivan ja hauraaseen kumipintaan alkaa vähitellen syntyä hiushalkemia, pykimiä, joista vesi pääsee saappaan sisään – ja jalat kastuvat.

Onneksi saappaan pintaan syntyneet pykimät ovat useimmiten korjattavissa. Myös pistohalkeamat on mahdollista paikata.

Joskus näkee pyöränpaikkoja kumisaappaissa. Niitä ei kuitenkaan suositella, sillä ne pysyvät yleensä pysyvät huonosti paikoillaan kumijalkineissa, varsinkin taivutukselle alttiissa kohdissa.

Paras ratkaisu on käyttää luonnonkumille sopivaa paikkausmassa, joka liimaa, tiivistää ja paikkaa. Käyttöohje kannattaa lukea ennen paikkausta ja antaa paikkausmassan kuivua rauhassa ennen saappaiden käyttöönottoa.

Saappaiden hoitovinkit antoi Nokian Jalkineiden tuotepäällikkö Päivi Laaksonen-Oivio.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?