Patukkaprojekti

28.02.2024 | Raija Hentman

Energiapatukoita, välipalapatukoita, proteiinipatukoita. Hintahaitari on yleensä noin puolestatoista eurosta kolmeen, useat maut makeista yltiömakeisiin. Omatekoisten patukoiden raaka-aineiden makeutta ja ravinteikkuutta voi säädellä tarpeidensa mukaan, ja samalla huomioida myös erityisruokavaliot.

Ajatus ruokapatukoiden teosta oli muhinut jo pitkään, mutta vasta Latu&Polku-lehdessä 3/2023 esittelemäni kirja Energiapatukat (Calazo 2023) sai innostumaan. Ainahan on helpompaa aloittaa valmiiden vinkkien ja ohjeiden perusteella, varsinkin kun kirjasta sai paljon valmistamiseen liittyviä käytännön vinkkejä.

Kirjan tekijä, ruotsalainen Eric Tornblad, on aktiivinen retkeilijä ja kirjoittanut paljon retkiruoasta.

Valmistustapansa mukaan patukat voi jakaa raakapatukoihin sekä kuivatettaviin ja paistettaviin patukoihin. Raakapatukoiden ainekset vain sekoitetaan ja muotoillaan. Ne ovat tuoretavaraa ja säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ja pakastimessa pidempään. Paljon kummempia valmisteluja muutkaan patukat eivät tarvitse.

Monitoimikone ja tehosekoitin ovat hyviä välineitä, sauvasekoitin on useimmiten liian tehoton. Muita välineitä, kuten kulhoja, uunivuokia, veitsiä, paistinlastoja ja desin mitta kuuluu yleensä keittiön varustukseen. Lokeroitu silikonivuoka on kätevä, joskaan ei välttämätön.

Eivät kuivatetut tai paistetut patukatkaan ikuisesti säily, sillä niissä ei ole käytetty säilöntäaineita.

Raaka-aineena käytetään paljon pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä, kuten taateleita, viikunoita ja aprikooseja. Ananas-, papaija- ja mangopalat ovat useimmiten kandeerattuja, siis hyvin sokeripitoisia. Kandeeraaminen tarkoittaa esimerkiksi marjojen ja hedelmäpalojen upottamista kuumaan ja vahvaan sokeriliemeen, jolloin sokeri imeytyy tuotteisiin ja korvaa niiden sisältämän veden. Kandeeraamattomat hedelmät sisältävät vain niiden luontaista sokeria.

Tuoreet hedelmät ja marjat sopivat hyvin kuivatettaviin ja jääkaapissa säilytettäviin patukoihin. Banaanit ovat parhaimmillaan vasta kypsinä eli ruskeapilkkuisina, jolloin niiden maku syvenee ja ne soseutuvat hyvin. Marjoja voi käyttää niin tuoreina, kuivatettuina kuin jauheina. Sitruunan, appelsiinin ja limen raastettu kuori säväyttää mukavasti.

Mysli, granola, kaura-, tattari-, hirssi- ja teffhiutaleet (gluteeniton teffheinä on afrikkalainen viljakasvi), ovat usein patukoiden runkona. Hunaja, siirapit, makeuttamaton maapähkinävoi, ruokaöljy ja kookosöljy sekä esimerkiksi appelsiinimehu sitovat kuiva-aineita ja antavat makua ja energiaa patukoihin. Myöskään mausteita ei pidä unohtaa.

Useimmat ohjeista ovat makeille patukoille, mutta moni kaipaa myös makeuttamatonta välipalaa. Kypsät pavut ja kikherneet, keitetty riisi, bulgur tai couscous, paahdettu kvinoa ja hiutaleet, jauhot, pinaatti, raastetut, myös soseutetut juurekset sekä mojovat mausteet ovat ruokaisten patukoiden aineksia. Oiva raaka-aine ovat öljyyn säilötyt aurinkokuivatut tomaatit, mikseivät myös hapatetut tuotteet.

Raaka-aineista riippuen omatekoiset patukat voivat tulla kaupasta ostettua patukoita huomattavastikin halvemmiksi.

Sekoita ja tiivistä. Ne ovat kaksi patukoita koossa pitävää vinkkiä. Tarpeeksi pitkä sekoittaminen tarkoittaa tehokkaalla monitoimikoneella paria minuuttia. Karkeat ainekset, kuten kuivatut hedelmät kannattaa pilkkoa. Pähkinät sekoittuvat parhaiten rouhittuina. Tarpeeksi pitkällä veivaamisella massasta tulee ”liimamaista”, liian lyhyellä sekoittamisella ainesosat jäävät irrallisiksi ja patukat voivat hajota.

Tiivistäminen taas tarkoittaa sitä, että käsin muotoiltavia patukoita pyöritellään ja painellaan muotoonsa huolella, levynä paistettavia taas painellaan lastalla tai muulla tasaisella välineellä tiiviiksi. Kapeisiin silikonivuoan lokeroihin painelemiseen sopii esimerkiksi ruokaveitsi.

Kananmuna on tuttu sidosaine, vegaanisia vaihtoehtoja ovat chian ja psylliumin siemenet.

Patukoiden säilyvyyteen vaikuttaa se, että niissä ei ole teollisten tuotteiden lisä- ja säilöntäaineita, mutta myös öljyn ja muiden rasvojen käyttö. Rasvoista saa energiaa, mutta säilyvyysaika lyhenee. Energiapommit säilyvät pakastimessa pisimpään, jääkaapissa ainakin viikon verran. Todennäköisesti maukkaat välipalat tulevat syödyiksi paljon ennen ”viimeistä käyttöpäivää”.

Hyvin tahmeat patukat kannattaa pyöritellä esimerkiksi marja- tai mantelijauheessa, jauhoissa, kookoshiutaleissa tai seesaminsiemenissä. Jääkaappiin päätyvät herkkupalat on hyvä laittaa tiiviiseen rasiaan ja erottaa kerrokset vaikkapa voipaperilla. Pakastettavat patukat kannattaa kääräistä voipaperiin, kelmuun, folioon tai eväspusseihin.

 

Omatekoiset patukat voivat tulla kaupasta ostettua patukoita huomattavastikin halvemmiksi.

 

[01] No bake flapjack -raakapatukka

1 dl makeuttamatonta maapähkinävoita

0,5 dl tummaa siirappia tai hunajaa

4 dl kaurahiutaleita

0,5 dl tumman suklaan paloja

0,5 dl rusinoita

0,5 tl merisuolaa

Mittaa ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Sekoita niin kauan, että aineksista muodostuu koossa pysyvä taikina. Anna taikinan levätä tunnin verran, jotta kaurahiutaleet ehtivät turvota.

Vaivaa taikinaa käsin, jotta rakenne tiivistyy. Jaa tasapaksuksi pötköksi muokattu taikina kahteentoista osaan. Pyörittele jokaista taikinapalloa vielä hetki, ja muotoile haluamallasi tavalla patukoiksi.

Voit myös jakaa seoksen 12-lokeroiseen silikonivuokaan ja painella kunkin patukan tiiviiksi lokerossaan. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

 

[02] Kuivatetut suklaa-banaanipatukat

3 kypsää (ruskeapilkullista) banaania

0,5 dl kaakaojauhetta

3 dl mysliä

3 dl maapähkinöitä tai siemeniä

3 rkl hunajaa

Hienonna ainesosia monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa minuutin verran. Maapähkinät saattavat tarvita pidemmän ajan, jos et halua että niitä jää kokonaisiksi.

Levitä sosetta noin puolen sentin paksuudelta leivinpaperisuikaleille ja jätä suikaleiden väliin sentti tai pari, jotta ilma kiertää paremmin. Kuivata uunissa tai kuivurissa 50⁰C lämpötilassa neljä tuntia. Pilko paloiksi ja käännä palat ylösalaisin. Kuivata vielä pari tuntia tai enemmän, riippuen siitä kuinka kovia paloista haluat.

Jos kuivatat uunissa, ritilän päälle asetettu grillauksessa käytettävä teflonverkko tasoittaa alustan ja päästää ilman virtaamaan kuivatusliuskojen välitse.


[03] Vihreät kikhernepatukat

3 dl kypsiä kikherneitä

3 dl suolatonta keitettyä basmatiriisiä

1 dl (pakaste)pinaattia

1 tl (yrtti)suolaa

1 tl juustokuminaa eli jeeraa

1 (pieni) punasipuli

(1 dl hienoa parmesaaniraastetta)

3 rkl ruokaöljyä

0,5 dl chian siemeniä tai 1 kananmuna

Aseta uuni 175 asteeseen ja leivinpaperi uunipellille. Sekoita aineksia monitoimikoneessa pari minuuttia. Voit käyttää myös tehosekoitinta. Anna taikinan levätä vartin verran, jotta chian siemenet ehtivät turvota. Juustoraaste antaa lisämakua.

Pyöritä taikinasta jokseenkin samankokoisia palloja ja paina litteäksi pyöryläksi tai muodosta niistä patukoita. Jos taikina on liian löysää, levitä se leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja tasoita. Paista uunin keskiosassa 30 minuuttia. Paista pidempään jos taikina tuntuu vielä pinnasta pehmeältä. Jos taikina on paistettu levynä, nosta jäähtynyt levy vuoasta ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Nämä patukat on hyvä pakata voi- tai leivinpaperiin ja säilyttää pakastimessa.


Reseptien ja ohjeiden lähteenä Energiapatukat (Calazo 2023), Eric Tornblad

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?