Pää alas!

05.12.2018 17:19 | Pauliina Toivanen

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että pitäisi nostaa jalat ylös? Tai kiivetä puuhun ja roikkua sieltä ylösalaisin? Kannattaa kuunnella tunnetta, sillä inversio eli pään laittaminen lähemmäs maata tekee hyvää. | Teksti Pauliina Toivanen, kuva Aino Huotari

”Olemme paljon jalkojemme päällä, jalat maassa. Kun kehon laittaa ylösalaisin, niin painovoima kääntää syysteemiämme; perspektiivimme kääntyy sekä käytännössä että symbolisesti”, Allas Sea Poolilla Feet Up -joogatuolilla joogaa ohjaava Milja Hornerman kertoo.

Ulkoillessa inversioita voi harjoitella roikottamalla päätä ja käsiä kohti maata.

Latinankielinen sana inversio tarkoittaa käännöstä. Myös eri tieteenaloilla inversio merkitsee jonkinlaista kääntämistä, maailman nurin päin havaitsemista tai ominaisuuksien määrittämistä epäsuorien havaintojen pohjalta.

Joogassa se tarkoittaa ylösalaisin olevaa asentoa, jossa sydän ja pää ovat lantiota alemmalla tasolla. Inversioiden sanotaan tasapainottavan kehon hengitys-, ruuansulatus- ja immuunijärjestelmiä.

”Inversioiden fysiologiset hyödyt liittyvät esimerkiksi päällä- ja käsilläseisonnoissa ylävartalon, keskivartalon ja jalkojen vahvistamiseen. Samalla nestekierto kääntyy toisin päin, mikä kiihdyttää verenkiertoa kohti aivoja.”

”Kun veri virtaa päähän ja aivot saavat happea, keskittymiskyky paranee. Monet kokevat päälläseisonnat virkistävinä. Toisaalta joillekin hartiaseisonta voi olla hartioita avaava ja rauhoittava asento”, psykologian opintojaan yliopistolla viimeistelevä joogaohjaaja valaisee.

Horneman kuitenkin huomauttaa, että niin sanotut täysinversiot, kuten päälläseisonnat, kannattaa aloittaa aina ammattitaitoisen ohjaajan kanssa.

”Monilla inversioihin voi liittyä pyskologisia pelkoja. Kun luottamussuhde ohjaajan kanssa on kunnossa, päälläseisonta voi olla upea kokemus, jota pystyy myöhemmin harjoitella yksinkin.”

”Se on itsensä voittamista, jonka ei tarvitse olla vakavaa. Feet Up -joogatuoli on hyvä työkalu niin päälläseisonnan opettelussa kuin muidenkin jooga-asentojen omaksumisessa. Ohjatuilta inversiotunneilta voi sitten viedä ideoita myös lenkkipolulle.”

Ulkoillessa inversioita voi harjoitella roikottamalla päätä ja käsiä kohti maata tai niin sanotussa alaspäin katsovan koiran -asennossa, jossa keho muodostaa kolmion, kun kämmeniä ja jalkapohjia painetaan maahan takapuolen kurkottaessa kohti taivasta.

Lenkkipolun kantoja ja kiviä voi käyttää apuna maata kohti ojentelussa. Myös kuntopolkujen ja leikkipaikkojen tankoja voi hyödyntää roikkumisen ja leuanvedon lisäksi ylösalaisin riippumiseen.

”Inversioissa kannattaa kuulostella omaa hengitystä, sykettä, lihasten jännittenyisyyttä ja silmien liikkeitä. Näin voi havaita ylivireystilan ja myös sen, milloin on hyvä tulla asennosta pois. Samaa tekniikkaa voi hyödyntää arjessa ylivireystilojen havaitsemiseen ja merkkinä rahoittumiseen.”

”Korkeasta verenpaineesta, glaukoomasta sekä niskan ja pään vammoista kärsivien tulee keskustella inversioiden aloittamisesta lääkärinsä kanssa.”

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?