01.03.2023 | Tomi Savolainen
Haluaisitko ruska-aikaan viikoksi vapaaehtoistyöhön Urho Kekkosen kansallispuiston erämaahan tuntureiden keskelle?
Majoittua saisit Metsähallituksen huoltokämpän pedillä. Tehtäviin kuuluisi vaeltajien yhteisöllisten iltakahvien pito, kysymyksiin vastaamista, retkeilyetiketin viestimistä sekä sekalaisia tehtäviä Luiron tupa- ja leirialueen ylläpidossa. Päivittäin aikaa riittäisi tuntitolkulla omille retkille alueen unelmapoluilla – tai ihan vaan tuntureiden tuijotteluun.
Aika moni on vastannut aiemmilla kolmella kerralla ”kyllä”. Metsähallituksen ja Suomen Ladun järjestämään opastoimintaan on kertynyt hakemuksia tyypillisesti moninkertaisesti paikkoihin nähden.
Suomen Latu Kiilopään liikuntapalvelupäällikkö Mervi Savolainen on tyytyväinen kämppäopastoiminnasta saatuihin kokemuksiin.
”Haluamme luoda hienoja kokemuksia vaeltajille. Suomen Ladun verkostossa on paljon vapaaehtoisia, joille mieluusti tarjoamme mielekkäitä tehtäviä.”
Metsähallituksella vapaaehtoistoimintaa Lapissa koordinoi kollegoidensa kanssa Petri Kulha. Miten vertaat Luiron opastoimintaa Metsähallituksen suosittuihin paimenviikkoihin?
”Luirojärven viikot ovat osallistujille maksuttomia, kun taas lammaspaimenviikot ovat maksullisia. Molemmissa pääset keskelle Suomen upeinta luontoa ja tekemään merkityksellistä työtä joko perinnemaisemien eteen tai retkeilijöiden opastamisessa.”
Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on aiemmin ollut hieman Luiron oppaiden kaltaista toimintaa tupaväärti-nimellä.
”Saamamme palautteet Luiron opastoiminnasta ovat olleet positiivisia. Erityisesti iltanuotiolla retkeilijöiltä saatu palaute kannustaa jatkamaan ja kehittämään aloittamaamme toimintaa. Näistä kahdesta mallista löytyy varmasti kopioitavia käytäntöjä muihinkin suosittuihin kohteisiin”, Kulha kertoo.
Syksyn 2023 Luiron opastoiminta kuuluu Urho Kekkosen kansallispuiston 40-vuotisjuhlien ohjelmaan. Tarjonta alkoi Saariselällä hiihtolomaviikoilla perheiden luontoilloilla.
UK-puiston kävijöitä ilahduttanevat myös lisämäärärahat retkeilyrakenteiden korjausvelan kuromiseen ja tulevaisuusinvestointeihin. Metsähallitus on jo kunnostanut muun muassa Pyhä-Nattasen polun, remontoinut tupia, rakentanut uusia käymälöitä sekä tehnyt kunto- ja kunnostusarvioita tuleville vuosille. Viimeisin lisärahoitus varmistui joulukuussa, jolloin korvamerkittyä rahaa tuli UK-puiston Savukosken alueelle.
”Olemme kiitollisia näistä ’joululahjarahoista’, joita vuoden lopussa jaetaan. Ne ovat tärkeitä ja niille on aina ollut käyttöä. Luontopalveluiden perusrahoitus ei kuitenkaan ole vielä riittävällä tasolla, jotta pystyisimme tulevaisuudessa suoriutumaan meille annetuista tehtävistä”, Kulha toteaa.
Kommentointi