Nainen, treenaa hormonikierron mukaan

04.09.2024 | Pauliina Toivanen

Naiset ovat puskeneet vuosikausia miehille räätälöityjen harjoitusohjelmien mukaisesti, vaikka heidän hormonitoimintansa on täysin erilainen. Jotta harjoittelumotivaatio pysyy yllä ja syntyy tuloksia, liikkuminen kannattaa optimoida omaa hormonikiertoa kuunnellen ja tukien.

Liisa Saukkonen oli aina treenannut paljon. Personal traineriksi hän valmistui 15 vuotta sitten. Silloin opinnoissa ei mainittu sanallakaan naisten kuukautiskierron ja hormonitoiminnan vaikutuksista ruokavalioon ja liikuntaan.

Äidiksi tulemisen jälkeen Saukkoselle alkoi tulla selittämättömiä oireita, vaikka hän treenasi ja söi, kuten ennenkin. Hän tunsi olonsa turvonneeksi, hänellä oli suolistovaivoja, libido oli tiessään. Hän ei palautunut harjoituksista eikä meinannut päästä ylös sängystä.

Saukkonen alkoi pohtia, mistä kaikki voisi johtua. Verikokeissa ei näkynyt mitään hälyttävää. Kun Saukkonen teki itselleen Dutch-hormonitestin, hän meinasi lentää perseelleen: hänen hormonitoimintansa oli aivan sekaisin.

”Olen tekijätyyppi ja elänyt aika maskuliinista elämää. Opiskelin aihetta lisää ja pian ymmärsin, että joka päivä yhtä kovaa puskeminen ei ole naisille fyysisesti ja psyykkisesti mahdollista hormonitoimintamme vuoksi.”

Myöhemmin Saukkonen oivalsi, etteivät verikokeet lopulta kerro naisilla kuin hieman senhetkisestä tilanteesta. Hormonitoimintaa kannattaakin mitata myös virtsasta ja syljestä kokonaisen vuorokauden aikana,

”Siksi naisille on mahdotonta tehdä mitään yleisesti pätevää ja ennalta määrättyä harjoitusohjelmaa, joka sopisi kaikille samanaikaisesti”, hän toteaa.


Syklisyyteen havahtumisesta on nyt neljä vuotta. Nykyisin Saukkonen pysähtyy joka aamu kuulostelemaan kehonsa energiatasoja. Hän tietää, missä vaiheessa kiertoa on hyvä aika puskea ja milloin levätä.

Hän on opetellut pyytämään apua ja omaa aikaa sekä sanoittamaan läheisilleen, mitä hän tarvitsee kierron missäkin vaiheessa.

”Pää valehtelee aina, keho ei koskaan. Jos lapsesi ovat heränneet yöllä miljoona kertaa tai olet syönyt liian vähän, energiatasosi ei ole sitä, mitä haluaisit. Sitä pitää kunnioittaa. Meidän naisten pitäisi olla vähän itsekkäämpiä oman ajan suhteen, jotta pystyisimme paremmin lataamaan akkujamme. Siitä hyötyvät myös läheisemme. Se kannattaa jopa laittaa kalenteriin ja pitää siitä kiinni.”

Ensimmäinen muutos, jonka Saukkonen huomasi omassa voinnissaan, oli unenlaatu. Kun hän rupesi menemään aikaisemmin nukkumaan, hän alkoi nukkua paremmin. Hän ei yrittänyt enää hakea omaa aikaa sen jälkeen, kun lapset olivat menneet nukkumaan, vaan meni samaan aikaan heidän kanssaan.

”Heräsin oikeasti levänneenä ja pirteänä, mikä muutti täysin mielialani: värit menivät takaisin päälle!”

Nykyisin Saukkonen menee nukkumaan aiemmin kuin hänen 8- ja 10-vuotiaansa.

”Aamulla ulkona meditointi, koiran kanssa pihalla painiminen ja tulevan päivän suunnittelu hiljaa itsekseen luovat pohjan koko päivälle.”

Myös ruokavalio muuttui automaattisesti, kun hyvin levänneenä ei iskenyt sokerinhimo tai nälkäkiukku. Libidokin nousi nopeasti sille tasolle, mikä sen pitääkin olla.

Tunnin treenien sijaan hän alkoi tehdä 15 minuutin tai puolen tunnin harjoituksia.

”En vetänyt enää överiksi. Naiset eivät tutkitustikaan tarvitse niin paljon pitkäkestoisia treenejä kuin miehet. Palaudumme paremmin, kun optimoimme sen, missä kierron vaiheessa on hyvä tehdä lyhyitä ja missä pitkäkestoisia harjoituksia.”
 

”Jos hormonitoiminta on sekaisin ja stressitasot korkealla, nainen ei nuku eikä palaudu."


Naisen hormonitoiminta on todella kompleksinen. Pikadieeteillä ja kovilla treeneillä sitä sekoitetaan vain entisestään eikä silloin voi saavuttaa tuloksiakaan.

Yleisin haaste, mihin Saukkosen asiakkaat hakevat apua, on painonpudotus. Etenkin 35 ikävuoden jälkeen moni huomaa, miten vanhat rutiinit eivät enää tuo samoja tuloksia kuin ennen.

”Jos hormonitoiminta on sekaisin ja stressitasot korkealla, nainen ei nuku eikä palaudu. Silloin ei myöskään tipu paino, vaikka söisi kuinka terveellisesti tai liikkuisi kuinka paljon. Painonnousun lisäksi nainen alkaa kärsiä ainaisesta väsymyksestä ja haluttomuudesta.”

Yhdysvalloissa yli 45–64-vuotiaiden naisten huonovointisuus näkyy itsemurhatilastoissa: he ovat naisissa suurin ikäyhmä. Siinä iässä naisella alkaa vaihdevuodet. Vaikka kuukautiset loppuvat ja hormonitoiminta muuttuu, naisen syklisyys ei katoa mihinkään.

Saukkosen mukaan niin vaihdevuosia kuin perimenopaussiakin pystyy ennakoimaan todella paljon. Niin sanottuina ruuhkavuosina mailaa yritetään usein puristaa vain kovempaa. Mennään överistä överimpään eikä osata levätä, jolloin hormonaaliset oireet vain pahenevat.

Saukkonen huomauttaa, että jo menopaussi-sananakin kannustaa pysähtymään – paussi menoista!

”Kun varmistaa palautumiseen tietyssä kohtaa kiertoa, voi ihmesuorituksiin päästä toisessa vaiheessa. Onnistumiset nostavat myös itseluottamusta!”

Saukkosen tavoin myös hänen valmennettavansa ovat huomanneet muutoksen ensimmäisenä energiatasoissaan. Kun alkaa mennä aikaisemmin nukkumaan ja panostaa ruokavalioon, paino alkaa tippua. Mitä enemmän nukkuu, sitä enemmän saa tuloksia.

Saukkonen kuitenkin painottaa, ettei hän ole painonpudotusvalmentaja. Hänen päämääränään on, että naiset oppisivat aidosti ymmärtämään omaa kehoaan: miten syödä ja liikkua kierron mukaan, mistä tulee päästää irti ja mihin tarvitaan tiukempia rajoja, jotta tuloksia syntyy.

”Lopetetaan se mailan väkisin puristaminen, otetaan vastuu omasta onnellisuudesta ja työskennellään kehon kanssa synkassa eikä sitä vastaan – ilman dieettejä ja rääkkitreenejä”, Saukkonen kannustaa.

 

Liisa Saukkonen on valmentaja, joka on erikoistunut naisten hormonitoimintaan ja kiertotietoisuuteen. Viimeiset vuodet Saukkonen on rakentanut yhdessä muiden alan ammattilaisten kanssa naisten omaa The You First club -valmennusta, joka julkaistaan syyskuussa 2024.
coachliisa.com

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?