Muutoksen virrassa

20.04.2018 13:27 | Raija Hentman

Oulankajoen maisema avautuu ihailijalleen luonnonrauhan ja levollisuuden tyyssijana. Se kätkee kuitenkin sisäänsä useita kerroksia.

Oulankajoesta kertovan tietoteoksen tekstit laatinut dosentti Pirkko Siikamäki on perehtynyt aiheeseen ekologina, luonnonsuojelun ammattilaisena ja luontokuvaajana. Hänen työparinaan on luontokuvaaja Paavo Hamunen.

Monipuolisen kuvituksen lisäksi kartat ja taulukot täydentävät tekstiä.

Kaikki kerätty tieto ei ole mahtunut kansien väliin, joten nykytekniikka on otettu avuksi, ja QR-koodi avaa väylän erilaisiin videoihin ja linkkeihin.

Kuusamon ja Paanajärven alueet ovat lähtökohdiltaan samanlaisia, ja aiemmin Paanajärvi on ollut osa Suomea, joten kirjassa käsitellään myös Venäjän puoleista luontoa. Kalkkikalliot ja maastonmuodot ovat säilyttäneet jääkauden jälkeiseltä ajalta kasvillisuutta, jota ei näiltä leveysasteilta yleensä löydy. Kuusamon eläimistö ja linnusto ovat tavattoman monipuolisia.

Voimakkaasti kaareileva ja tulviva Oulankajoki muuttaa kulkuaan alinomaa vaikuttaen lajistoon, johon perehdytään laajasti.

Joen ja ihmisten rinnakkaiselo on alkanut jo tuhansia vuosia sitten. Kirja luo katsauksen näihin vuosiin ja niiden vaikutuksiin, geopolitiikkaan, kansallispuiston perustamiseen ja tulevaisuuden näkymiin. Kirja syventää kuvaa Kuusamon ja Oulangan rikkaasta luonnosta enemmän kuin mikään aiempi teos.

Oulankajoki – muutoksen virta, Pirkko Siikamäki, Paavo Hamunen, 252 sivua, 32,90 €.

docendo.fi

Kirjoja kevääseen

Lintuparatiisi Suomenoja – Finnoo on espoolaisten luontokuvaajien ja luontoharrastajien kannanotto tunnetun lintukosteikon puolesta. Jätevesipuhdistamon altaisiin syntynyttä lintuparatiisia uhkaa ympäristön rakentaminen ja sen myötä lisääntyvä asukasmäärä. Kirja valottaa lyhyesti alueen historiaa ja kosteikon syntyä sekä tulevaisuuden näkymiä. Pääpaino on lajiesittelyssä. Linnuista on lyhyt sanallinen ja usean kuvan esittely, sekä sen lisäksi paneudutaan kasveihin, nisäkkäisiin, perhosiin, sudenkorentoihin ja muihin hyönteisiin. [RH]

lintuparatiisi.fi

Aarresaaret-opas on Helsingin edustan sotilassaarten historiaan ja luontoon perehtyneen Jarmo Niemisen kätevänkokoinen retkiopas näille saarille. Osansa saavat saarten kulkuyhteydet, palvelut, luonto ja historia. Oppaan avulla retkestä saa irti enemmän, kun osaa kiinnittää huomiota niin kasvi- ja eläinlajistoon kuin erilaisiin sotilashistoriaan liittyviin rakenteisiin. Historialliset tapahtumat tuovat syvyyttä tapahtumapaikoilla kulkemiseen. Kartat ja kuvitus tukevat hienosti kirjan antia; on kuin olisi Niemisen opastamalla retkellä. [RH]

gummerus.fi

Källviken eli Dagmarin puisto sijaitsee Raaseporissa. Nimensä tämä luonnonkaunis alue sekä sen kuuluisa lähde ovat saaneet Venäjän keisari Aleksanteri III:n tanskalaissyntyisen puolison Dagmarin mukaan. Alue nousi julkiseen tietoisuuteen, kun Fiskars lahjoitti Källvikin alueen viime vuonna Metsähallituksen hallintaan. Fiskarsilla metsäpäällikkönä työskennellyt Kåre Pihlström tuntee alueen jo lapsuusvuosistaan. Hän on kirjoittanut alueen tarinat yksiin kansiin. Kirja on kaksikielinen eli tekstit ovat molemmilla kotimaisilla. [PK]

adlibris.com

Päin helvettiä? Sinnekö tämä maailma on menossa? Ajatukselta ei voi välttyä kukaan, joka seuraa uutisia ja luonnon tilaa meillä ja maailmalla. Ympäristöongelmien henkinen seuraus on ympäristöahdistus, josta on julkaistu ensimmäinen suomenkielinen yleisteos. Kirjoittajan, tutkija Panu Pihkalan pääviesti on, että meidän tulisi uskaltaa kohdata oma rajallisuutemme ja keskeneräisyytemme, mutta samalla kannustaa itseämme ja toisiamme entistä kestävämpiin elämäntapoihin. [PK]

kirjapaja.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?