Miten valmistautua massahiihtoon? Ohjeita ensikertalaisille

02.03.2022 | Terhi Ilosaari

Teitkö huimapäisen uudenvuodenlupauksen? Yllyttikö ystäväsi mukaan? Tai ehkä olet salaa vuosien ajan haudutellut haavetta osallistumisesta pitkään hiihtotapahtumaan?

Talvi etenee omia latujaan ja hiihtopipossa pyörii kenties innokkaan odotuksen lisäksi myös kysymyksiä ja kauhua. Artikkelin ajatukset ovat koottu loiventamaan ensikertalaisen matkaa kohti ensimmäistä massahiihtoa. Pohdintojen tavoitteena ei ole neuvoa, miten kärkkyä kärkisijoja, vaan varmistaa iloinen osallistuminen tapahtumaan.


Mikä massahiihdoista sopii ensikertalaiselle?

Pirkan Hiihto, Napapiirin Hiihto, Jätkänkynttilä Ski Marathon, Tervahiihto, Botniahiihto – maastohiihtokalenterissa on mistä valita. Finlandia-hiihto lienee Suomen tunnetuin ja sinne suksineen suuntaava pääsee maistelemaan todella suuren tapahtuman tunnelmaa. Jos massahiihdon tiivis ilmapiiri jännittää, voi hiihtojuhliin tutustumisen aloittaa laturetkimäisistä tapahtumista kuten Kolin Ahmanhiihto tai Kauhajoen Kauha-Hiihto.

Melkeinpä tapahtumassa kuin tapahtumassa on tarjolla maltillinen retkimatka ja siksi valintaan vaikuttanee enemmänkin se, kuinka pitkän reissun hiihto vaatii. Tunnelmiltaan mainioiksi kehutut pohjoisen massahiihdot Kiilopäähiihto, Lapponia-hiihto ja Vuokatti Hiihto saattavat sopia monelle mukavaksi osaksi lomareissua. Matkan voisi tehdä myös Suomen itäisimpään kuntaan Ilomantsiin, Pogostan Hiihtoon, jonka järjestelyitä kehutaan vuodesta toiseen.


Mitä varusteita massahiihtäjä tarvitsee?

Oikeiden suksien, sauvojen ja monojen valintaan löytää neuvoja Kaikki hiihdosta -sivustolta. Mikäli hankit tapahtumaa varten uusia varusteita, varmista, että ehdit hiihtämään kaikilla tuoreilla välineillä niin, etteivät tunnu enää lähtöaamuna uudenkarheilta. Näin varmistat, etteivät monot hierrä, pipo valu silmille tai sauvojen käsilenkit heittäydy hankaliksi.

Lähtöviivalla kärkikahinoihin asettuvat pikakiiturit. Eturivin virtaviivaisista asuvalinnoista ei kannata hätääntyä. Näissä kemuissa pukukoodi on salliva ja rehelliseen anorakkiin tai tuulipukuun saa kiinnittää numerolapun yhtä ylpeänä kuin muuhunkin vaatteeseen.

Maltillakin etenevälle ehtii latu virittämään lämmön ohimolle. Päällimmäisen kerroksen olisi hyvä olla edestä tuulenpitävä, mutta takaa hengittävä. Alimmaksi massahiihtäjän on hyvä valita hikeä pois iholta kuljettava kerrasto. Pitkälle hiihtomatkalle suositellaan jalkaan usein kaksia ohuita sukkia yksien paksujen sijaan hiertymien välttämiseksi.

Vaatetuksessa suurimman ongelman aiheuttaa lähtöpaikalla odottelu. Jotta kymmenet tai jopa tuhannet hiihtäjät saadaan matkaan saman päivän aikana, joutuvat hiihtäjät astelemaan lähtöruutuihinsa joskus jopa puoli tuntia ennen lähtöä. Aamun koleudessa livahtaa ylle helposti ylimääräinen kerros, joka kostautuu ladulla turhana hikoiluna ja nestehukkana. Jos matkassa kulkee pieni reppu tai juoksuliivi, on taukotakin livauttaminen turvaan lähellä lähtöhetkeä helppoa. Joissain tapahtumissa järjestäjät tarjoavat varustepussin jättömahdollisuuden.

Taskuun sujautetut varapipo ja -hanskat kulkevat vaivatta mukana ja ovat nopeasti vaihdettavissa tarvittaessa.


Riittääkö kunto ja tekniikka?

Suurten tapahtumien tunnelma saa kuntoilijan ylittämään itsensä. Matka pilkkoutuu mielessä helposti etapeiksi juomapisteiden ja kilometrikylttien avulla. Mukavimmin matka edistyy, kun hiihdon tekniikasta on hyvä ote. Ehkä omistat tämän talven tekniikkakurssille?

Pohjakunnon massahiihtoon saa rakennettua mieluisimpia kestävyyslajejaan harrastaen, kunhan muistaa siirtyä ladulle viimeistään kuukautta ennen tapahtumaa kerätäkseen lajikuntoa.

Pari viikkoa ennen tapahtumaa voi tehdä pitkän hiihtolenkin viimeisiä varustevalintoja testaten. Kokeile varusteiden lisäksi myös eväät. Lenkin pituus voisi olla noin puolet tulevasta koitoksesta. Tarkoituksena on kunnon sijaan kartuttaa ensisijaisesti itsetuntoa: pystyn kyllä tähän! Osa tapahtumista julkaisee latuprofiilin, joidenkin latukartasta voi päätellä millaisessa maastossa edetään. Onko matkalla hurjia nousuja? Vaikeita laskuja? Pitkiä tasamaita? Etsi lähiladuiltasi vastaavia kohtia ja kuvittele itsesi tapahtuman ladulle.

Viimeisellä viikolla perhoset asettuvat vatsaan ja väittävät, että pitäisi vielä treenailla. Moiset huutelut voi huoletta hiljentää. Viimeisellä viikolla on lupa ja jopa suositus levätä.


Pitääkö tankata?

Rauhalliseen tahtiin etenevän ja maltillisen matkan valinneen massahiihtäjän ei tarvitse tankata ennen tapahtumaa. Tärkeämpää on syödä ja juoda tasaisesti koko hiihdon ajan niin, että pysähtyy jokaisella juomapisteellä virkistymään, vaikka keho väittäisi, että eväille ei ole vielä tarvetta. Taskussa kulkee varalla oman maun mukaista varavirtaa: patukoita, geelejä, karkkia – mitä vain mieluisaa, mutta kovaksi jäätymättä pakkasen kestävää.

Mikäli on valinnut itselleen hieman ylimitoitetun matkan, voi tankkauksesta olla apua. Silloin tankkausta tulisi kokeilla ennen tapahtumaa pitkän harjoituslenkin yhteydessä. Tankkaus aloitetaan 3–4 päivää etukäteen niin, että ruuan sisällössä keskitytään enemmän hiilihydraattipitoisiin aineksiin. Varsinaista ähkyä ei haeta, vaan täytetään varastoja. Viimeinen vuorokausi ennen lähtöä on hyvä ruokailla mahdollisimman normaalisti.


Voitelun vaativa filosofia

Lipsuvat sukset, jäätyvät voiteet tai luiston olemattomuus voivat viedä hohdon huolella valmistellusta reissusta. Maksettuaan kalliin osallistumismaksun, matkat ja majoitukset, ei haluaisi enää siivutella senttiäkään voidekojun suuntaan, mutta tässä kohdassa ei kannata tinkiä. Lumipaakku pohjassa tai lipsahdus joka potkulla syö hiihtäjää niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Jos omat tai avuliaan ystävän taidot eivät riitä, löytyy lähes jokaisesta massahiihdosta voitelupalvelu, josta voi ostaa huollon omille suksilleen kohtuullisella korvauksella.


Kisapaikan kuhinat

Lue järjestäjän ohjeet ajoissa ja ajatuksella. Onko ohjeissa jotain, mitä et ymmärrä? Vielä on viikkoja aikaa kysyä. Pohdi millä saavut tapahtumapaikalle, mistä saat kilpailunumerosi, yövytkö lähistöllä? Mieti mielessäsi aamun tapahtumat kertaalleen läpi.

Todennäköisesti kilpailukeskus kuhisee jo varhain. Keskittyneet kisaajat testaavat lukuisia suksipareja ja voitelijat hikoilevat työrupeamiensa äärellä. Tapahtuma on oikeutettu juhlapäivä niin kärjen kiitureille kuin ensikertaa mukaan uskaltavillekin. Ethän hätäänny eri tasoisten touhuista, vaan nauti tapahtuman tunnelmasta omaan tapaasi.

Jos numerolapun kiinnitys ei virittänyt kisatunnelmaan, niin viimeistään lähtölaukaus saa kipinöitä kantapäihin. Pieni ääni sisällä huutelee ja vaatii kisaamaan. Erityisesti ensikertalaisen on viisasta lähteä maltilla matkaan. Suurimmissa tapahtumissa on ensimmäisille kilometreille syytä varata aimo annos kärsivällisyyttä. Konkarit kertovat odottaneensa jopa tunnin ennen ladun avautumista. Alun ryysiksessä voi pahimmillaan hankkia itselleen harmillisen välinerikon.

Muista nauttia jo matkalla. Kehu itseäsi ja juhli kertyviä kilometrejä.  

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?