04.12.2024 | Terhi Ilosaari
Suomen retkiluistelijoiden järjestämillä retkillä lantiovyöllä ja haarahihnalla varustetussa repussa oltava seuraavat varusteet:
[01] Heittoliina kiinnitettynä reppuun niin, että liinan saa yhdellä kädellä käyttöön.
[02] Kuivapussiin pakattuna:
Näiden lisäksi luistelijalla on oltava mukanaan siteisiin sopivat jalkineet, retkiluistelusauvat ja luisteluterät. Kypärä sekä polvi- ja kyynärsuojat ovat viisaan valintoja. Kännykkä kulkee retken ajan kuivapussissa.
Muutama lisäajatus repun pakkaajalle:
Vaihtovaatteet on käytännöllistä pakata kahteen kuivapussiin, ylä- ja alaosa erikseen. Yläosan varusteet vaihdetaan ensin, jotta valuva vesi ei kastele alaosaa. Yläosan varustepussista löytyvät myös avustajille tarkoitetut tiskihanskat. Mukaan pakatut kemialliset lämmityspussit auttavat alun hytinän torjunnassa.
Täysplutausta yleisempää on, että jalka kastuu rannan yllättävässä sulassa jäälle siirryttäessä tai railon ylityksessä. Jalkaplutauksen varalle voi repun sivutaskuun pakata erilliset varasukat sekä muutaman muovipussin suojaamaan märiltä monoilta. Pullapitkoille tarkoitetut pussit toimivat tarkoitukseen mainiosti.
Yllättipä aurinko tai lumipyry [04] suojalasit auttavat molemmissa tilanteissa. Laskettelulasit ovat hyvin päässä pysyvä vaihtoehto.
[05] Taukotakki on helpointa kuljettaa erillisessä kuivapussissa. [06] Istuinalusta on mukava lisä evästauolla ja tarpeellinen seisonta-alusta plutauksen jälkeen varusteita vaihdettaessa.
Jos omat taidot ja sormien näppäryys eivät pakkasessa taivu luisteluterän korjaukseen, voi reppuun pakata kokonaisen [07] varaterän. Terä on viisasta suojata huolella, sillä tylsäkin terä saa repussa vahinkoa aikaan.
Järjestetyillä retkillä retkenvetäjä huolehtii suunnistuksesta, mutta omatoimiretkille on pakattava [08] Kompassi ja karttapussi tai GPS-laite.
Jään paksuuden mittaamiseen tarkoitettu mittari löytyy kätevästi, kun sen kiinnittää vanhoista hissilipuista tutulla jojolla reppuun.
Kommentointi