02.03.2022 | Sauli Herva
Vapaalasku- ja tunturihiihto-opas Mika Salovaara (48) on harrastanut ulkoilua ja retkeilyä koko ikänsä. Lasketteluharrastus alkoi jo ennen kouluikää, ja metsissä on laskettu pienestä pitäen. Varsinaisesti vapaalasku ja ski touring -touhut tulivat nuorukaisen kuvioihin joskus 1990-luvulla ja kallio- ja vuorikiipeily siihen mukaan 2000-luvun alkupuolella.
Valmistuttuaan eräoppaaksi Mika aloitti hiihto-opastuksen Kilpisjärvellä vuonna 2001. Ohjelmassa oli aluksi enimmäkseen tunturihiihtoretkiä, mutta myös laskuretkiä Kilpisjärven ja Pohjois-Norjan tuntureille. Vähitellen hiihto-opastukset alkoivat olemaan yhä enemmän laskupainotteisia, joten mies päätti lähteä kouluttautumaan lisää ja pitemmälle
Vuonna 2007 hän aloitti Canadian Ski Guide -koulutuksen Pohjois-Amerikan puutereilla, mutta suoritti sitä ennen yhtenä pääsyvaatimuksena olleen ammattimaisen lumivyörykurssin. Eräopaskoulutukseen liittynyt lumivyörykurssi ei vielä näytöksi kelvannut, mutta Europen Avavalache Professional” -kurssi La Gravessa Ranskassa oli riittävä. Kurssin suorittivat siihen aikaan myös ruotsalaiset ja brittiläiset vuoristo-opaskokelaat. Alan viimeisimpänä koulutuksenaan tähän saakka Mika valmistui toissa talvena FINLAV Pro 2 -kurssilta lumivyöryteknikoksi.
Erään kerran Pohjois-Norjan Lyngenissä brittiläisiä vapaalaskuasiakkaita opastettaessa ruotsalainen konkari Anders Bergwall ehdotti kansainvälisen vuoristo-opas pätevyyden hankkimista. Mika innostui asiasta ja alkoi hommata hakemukseen vaadittuja ennakkosuorituksia. Hanke oli jo aika pitkällä, ja hakemus melkein sisässä, mutta sitten huono karma puuttui peliin ensin polvivamman ja lopullisesti oikean kyynärpään murtumisen myötä. Kyynärpäävamma on haitannut varsinkin kiipeilytouhuja siitä lähtien.
Mikan suosikkilaskukohteita Suomessa ovat ehdottomasti Pyhätunturin ja Kilpisjärven alueet. Pohjolassa muuten Tromssan ja Lyngenin ympäristö ja kauempana maailmalla tietenkin Alpit ja varsinkin Chamonix Ranskassa.
Huippulaskuja on tietty paljon, mutta erityisesti Argentierin alue on tarjonnut monta unohtumatonta kokemusta. Eräs mieleenpainuvimmista on ollut Les Courtes North-East Face 45˚ viettojyrkkyydellä ja 1300 m korkeuserolla.
Yksi hienoimmista retkistä on puolestaan suuntautunut Huippuvuorille, jossa vapaalaskijoiden joukko asusti parin viikon ajan teltoissa ympärillään vain upeat vuoret ja ystävät.
Mika Salovaara tekee pohjoisessa hiihto-oppaan hommia, mikä vaatii melko pitkän erojakson Uudessakaupungissa asuvasta perheestä. Opashommia hän tekee talvet ja keväät tammikuusta toukokuulle, mutta valitettavasti pelkällä hiihto-opastuksella ei Suomessa perhettä elätetä. Kesäisin ja syksyisin mies paiskii töitä rakennusalalla.
Hiihto-opastus on Mikalle ennen kaikkea tuntureilla ja vuorilla liikkumisen mahdollistava elämäntapa, josta hän silmin nähden kovasti nauttii. Parhaat opastetut laskut ovat olleet tietenkin niitä, kun asiakas on päässyt nauttimaan parhaasta lumesta hyvissä sääolosuhteissa.
Yhtenä hauskana juttuna on jäänyt mieleen, kun joku laskuporukassa oli jonkin rajapyykin tienoilla kysellyt, missä se kolmannen valtakunnan raja oikein on? Asiakas tarkoitti silloin toki kolmen valtakunnan rajapyykkiä.
Mika haluaa jatkaa ja kehittää ainakin omalta osaltansa hiihto-oppaan työtä tulevaisuudessa. Tammi- helmikuussa alkava opastussesonki yksinkertaisesti vain antaa hänelle niin paljon.
Yhtenä visiona mies haluaisin mielellään nähdä, että jonakin päivänä Pohjoismaihin saataisiin Pohjois-Amerikan tyylisesti kehitettyä yhtenäinen hiihto-oppaiden koulutusjärjestelmä.
Kokeneen hiihto-oppaan silmin tällaiselle kehitykselle olisi selvää tarvetta.
LUE LISÄÄ
Vappuvapaata Kilpisjärvellä
Vapun tienoilla huhti-toukokuun taitteessa vapaalaskuolosuhteet Käsivarren erämaan suurtuntureilla ovat useimmiten parhaimmillaan.
Lue lisää...
Vapaalaskijan välineet
Oululainen suksikauppias Miikka Uusitalo kertoo verkkolehdessä vapaalaskuvälineiden valinnasta.
Lue lisää...
Kommentointi