28.05.2021 | Eki Karlsson
Suomalaisten kaikesta liikunnasta kaksi kolmasosaa tapahtuu ulkona, se tekee meistä EU:n ulkoilevimman kansan. Mutta miten me suomalaiset ulkoilemme ja miten haluaisimme ulkoilla? Näihin kysymyksiin haimme vastauksia ulkoilijoille tehdyillä tutkimuksilla.
Eniten harrastetut aikuisväestön ulkoilumuodot eivät yllättäneet: suomalaisten kunnon suurimpia ylläpitäjiä ovat edelleenkin kävely, retkeily eri muodoissaan, pyöräily sekä marjastus ja sienestys; talvella lisäksi hiihdetään.
Suurin osa ulkoilusta tapahtuu omatoimisesti omassa lähiympäristössä, mutta myös ohjattua toimintaa kaivataan.
Kysyntää niin vanhoille kuin uusille lajeille siis löytyy.
Lajeja, joita halutaan eniten harrastaa yhdistyksissä, ovat retkeily ja vaellus (myös talvella!), melonta, matka- ja retkiluistelu, marjastus ja sienestys sekä suunnistus. Monet näistä lajeista vaativat erityisiä välineitä tai tietotaitoa, tai niitä ei koeta turvallisiksi harrastaa yksin, joten seura kelpaa.
Uudet asiat kiinnostavat ihmisiä aina. Ja vaikka moni tämän lehden lukija on jo kokeillut kaikki ulkoilulajit, niin suuret massat eivät ole. Suosituimpia uusia kokeiltavia lajeja ovat melonta, maastopyöräily, pitkät vaellukset, suunnistus, retki-ja matkaluistelu sekä lumikenkäily.
Jokaiselle edellä mainitulle lajille löytyy tutkimusten mukaan useita satoja tuhansia potentiaalisia harrastajia. Se on paljon se.
Suomen Ladun jäsenyhdistykset tarjoavat upeaa ja laaja-alaista toimintaa, mutta on selvää etteivät nykyiset resurssit riitä tarjoamaan ohjattua toimintaa kaikille halukkaille. Koska kaikkeen emme repeä, niin meidän on tehtävä valintoja. Meidän kannattaa valita niitä toimintamuotoja, joilla on eniten vaikutusta ulkoilun määrään!
Kun lajit on valittu, niin viestitään niiden harrastamisesta, tuetaan uusia ohjaajia, järjestetään yhdistyksissä tapahtumia suosituimmissa lajeissa sekä tutustutetaan suomalaiset uusiin lajeihin kiertueiden avulla.
Tärkeimmässä asemassa ulkoilun edistäjänä olet kuitenkin sinä, joko itsenäisenä ulkoilijana, perheesi motivaattorina, yhdistyksen tapahtumiin osallistujana tai vaikka uutena ohjaajana.
Lisätietoa tutkimuksistamme löydät Suomen Ladun verkkosivuilta.
Kommentointi