01.03.2023 | Tapani Leppänen
Moni kuivaa vaellusruokansa itse. Se on osa harrastusta, mutta myös välttämätöntä, jos haluaa syödä jotain muuta kuin valmiita retkiaterioita – tai soijarouhetta.
Vähän yksinkertaistaen: hiilihydraatit löytyvät kuivatavarahyllystä, mutta proteiini on puuttuva lenkki. Puolivalmiista ateria-aineksistakin puuttuu liha.
Kuivattujen kasvisten tarjonta ei ole kovin paljon parempi. Marketin valikoimassa se on ymmärrettävää, kun tuorettakin on tarjolla. Retkeilijän näkökulmasta kuivatuille aineksille olisi kuitenkin kysyntää.
Eräoppaaksi valmistunut Simo Ikävalko pohdiskeli samaa ja päätti ryhtyä toimeen. Tarvittava laitteisto tuotiin Unkarista ja se käynnistyi Mäntsälässä keväällä 2022. Sittemmin Kaarna-tuotemerkin ympärille on syntynyt kattava valikoima pakastekuivattuja aineksia.
Pakastekuivatus tapahtuu erittäin alhaisessa lämpötilassa ja paineessa. Käytännössä vesi haihdutetaan pois suoraan jäätyneestä tuotteesta.
Teollinen prosessi poikkeaa täysin kotona käytettävistä kasvikuivureista. Kun tuotetta ei lämmitetä, se säilyttää paremmin sekä rakenteensa että ravintoarvonsa. Käytön kannalta merkittävin etu on siinä, että kuivattu tuote ennallistuu paremmin.
Ruskaretkellä testattu paahtopaisti oli huipputuote, jonka ansiosta perinteinen liha-perunasose nousi uudelle tasolle. Red Curry syntyi broilerin suikaleista ja kasvisversio tofusta.
Parasta pakastekuivatuissa tuotteissa on suutuntuma. Kirsikkatomaatit ovat puolikkaita, mansikat kokonaisia ja lihat reiluja suupaloja. Jauhelihassakin on rakennetta rutkasti enemmän kuin kotiuunissa kuivatuissa muruissa, eikä mikään tuote jää sitkeäksi.
Ainoa epäonnistuminen koettiin aamiaisella, kun turkkilainen jogurtti ei oikein ennallistunut jääkylmään veteen. Tämä ja muut maitotuotteet ovat silti mainio lisä ruoanvalmistukseen. Jogurtin lisäksi valikoimasta löytyy muun muassa juustoraasteita ja kermaa.
Kaarnan tuotteet on pakattu yksittäisinä ainesosina ja useimmat yhden hengen annoksina. Se mahdollistaa niiden lisäämisen valmisaterioihin tai yhdistelemisen oman maun mukaan. Pakkauskoko palvelee sooloretkeilijää.
Suurin osa tuotteista on maustamattomia. Ajatuksena on, että jokainen voi valmistaa ruoan oman makunsa mukaan. Lihatuotteille kevyt suolaus tekisi silti hyvää.
Kommentointi