02.12.2020 | Pauliina Toivanen
Latu&Polku kysyi Vegan Fitnessin ravintovalmentajalta Karoliina Lauslehdolta, miten hyvin härkikset, nyhtökaurat ja muut sopivat aktiiviliikkujan ruokavalioon ja mitä muuta kasvispainotteisemmaksi ruokavaliotaan muuttavan kuntoilijan tulisi huomioida.
Ovatko kasviperäiset proteiinilähteen ravitsemuksellisesti hyvä vaihtoehto lihalle?
Olennaista on ruokavaliosta riippumatta kokonaisuus. Kasvis- ja vegaaniruokavalion proteiinin hyödynnettävyys ja aminohappokoostumus ovat pääsääntöisesti hyvät, jos raaka-aineet ovat prosessoitu sopivalla tavalla ja eri ruoka-aineita on niissä riittävän monipuolisesti. Kasvipohjaisissa proteiininlähteissä tulisi kiinnittää huomiota suolan määrään eli suosia mahdollisimman vähäsuolaisia vaihtoehtoja.
Minkälaisia asioita ruokavaliotaan kasvispainotteisemmaksi tai vegaaniksi muuttavan liikkujan pitäisi huomioida?
Kasvis- ja vegaaniruokavaliossa noudatetaan samoja pääperiaatteita kuin sekaruokavaliossakin – syödään riittävän paljon, säännöllisesti ja monipuolisesti. Vegaanin tulee ottaa ravintolisinä B12- ja D-vitamiini ja jodi. Lisäksi tarvittaessa kiinnitetään huomiota raudan saantiin ja sen imeytymiseen. Paljon liikkuvien kohdalla huomioidaan riittävää energiansaantia ja muita lajikohtaisia ravitsemuksellisia erityispiirteitä.
Miten ruokavalion muutos kannattaa tehdä?
Kannattaa edetä kattavasta tiedonhausta porrastettuun toteutukseen, jos vain mahdollista. Tämä on useimmiten hellävaraisempi vaihtoehto niin oman aivokapasiteetin, ajallisten resurssien kuin vatsankin kannalta. Lisäksi kannattaa olla avoin, utelias ja kriittinen eri raaka-aineita kokeillessa ja koostaessa juuri itselle sopivaa ruokavaliota.
Entä maitotuotteita korvaavat kasvipohjaiset elintarvikkeet, ovatko ne ravitsemuksellisesti hyviä vaihtoehtoja?
Kasvipohjaiset tuotteet sopivat maitotuotteiden tilalle useimmille kuntoilijoille. Ne ovat usein täydennetty vähintäänkin kalsiumilla, jota on tyypillisesti sama pitoisuus kuin maidossa. Osassa on lisäksi täydennettynä muun muassa D-vitamiinia ja jodia, joita saadaan myös sekaruokavalion maitotuotteista. Energia- ja proteiinipitoisuuteen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä näissä on huomattavaa vaihtelua eri tuotteiden välillä.
Onko liha- ja maitotuotteiden vähentäminen aktiiviliikkujan terveydelle hyödyllistä?
Liha- ja maitotuotteiden vähentämisestä ei automaattisesti ole aktiiviliikkujan terveydelle etua, vaikka ympäristölle onkin. Olennaista on kokonaisuus eli ruokavalion riittävä terveellisyys ja yksilöllisten tarpeiden ja liikunnan huomioiminen ravitsemuksessa.
Voiko kasvis- ja vegaaniruokavaliosta olla haittaa?
Kasvis- ja vegaaniruokavaliosta voi olla haittaa, jos se koostetaan puutteellisesti tai jos yksilöllisten ruokarajoitusten vuoksi ruokavalio yksipuolistuu liikaa. Oleellista haittojen välttämiseksi ja hyötyjen saavuttamiseksi on siis riittävän terveellinen ja yksilöllisesti koostettu liikkujan arkiruokailu.
Karoliina Lauslehto on ravitsemustieteiden kandidaatti ja ravitsemusterapian maisteriopiskelija, Itä-Suomen yliopisto. Ravintovalmentaja yrityksessä Vegan Fitness.
veganfitness.fi
Kommentointi