02.03.2020 | Eki Karlsson
Kulunut talvi on ollut poikkeuksellinen, varsinkin etelässä. Tätä kirjoittaessa iso osa Suomea on lumeton, ja ennusteet lupaavat lämpenevää. Se aiheuttaa tuskaa monelle perinteisten lumilajien harrastajille.
Kolmannes meistä nimittäin hiihtää vuosittain, ja jopa kaksi kolmesta omistaa sukset. Sukset ovat hyödyttömät, jos hiihdon olosuhteet eivät ole kunnossa. Hiihtoväki onkin vaatinut kuntia varautumaan lumettomiin ajanjaksoihin tulevaisuudessa erilaisilla tekolumiratkaisuilla.
Kustannuksetkin ovat selvillä: kilometri säilölumella tehtyä latua maksaa 10 000–20 000 euroa. Onko se paljon vai vähän riippuu pitkälti siitä, mihin sitä vertaa, mutta hiihtäjiä keinolumiladuille näyttäisi löytyvän. Parhaimmillaan jonoksi asti.
Mitä teet, jos et pääse hiihtämään?
Osa hiihtäjistä tosin kokee, ettei tekolumiladuilla saa riittävää nautintoa lajista; he jäävät odottamaan pidempiä luomulatuja.
Uusi lumeton tilanne suorastaan pakottaa miettimään luovia uusia ratkaisuja jokaviikkoisen ulkoilutarpeen tyydyttämiseksi.
Himohiihtäjät seuraavat lumikarttoja miettien, miten pitkälle pitäisi ajaa päästäkseen hiihtämään luonnonlumella. Silti jopa Kuopion kaltaisissa, “varman” talven kaupungeissa lauha säätyyppi on lyönyt vasten hiihtoturistin kasvoja.
Mutta on lumettomuudessa jotain hyvääkin: laturaivosta ei ole tietoakaan! Etelä-Suomen reiteillä ja poluilla näkee hämmentävän paljon polkujuoksijoita, maastopyöräilijöitä ja kävelijöitä. Työmatkoja taitetaan selvästi enemmän polkupyörillä.
Retkiluistelu – siis luonnonjäillä luistelu – on levinnyt Etelä-Suomen rannoilta mm. Päijänteelle ja Saimaalle. Kysyntää tähän lajiin on enemmän kuin välttämätöntä, turvallisuuspainoitteista koulutusta pystytään halukkaille tarjoamaan.
Myös talviuinnilla luulisi menevän hyvin, kun sähkösyöppöjä pumppuja ei tarvitse käyttää. Mutta kuinkahan moni uusi harrastaja on löytänyt talviuinnin uudeksi lajikseen lumettoman talven myötä?
Osa saattaa jättää lumettoman talviulkoilun kokonaan väliin ja siirtyä mieluummin sisälle liikkumaan: kuntosalille, pelikentälle, uimahalliin tai jumppaan. Osalla tämäkin jää väliin.
Mitä sinä teet, jos et pääse hiihtämään? Käy vastaamassa kyselyyn osoitteessa:
suomenlatu.fi/hiihdonkorvike
Kommentointi