Kuutamo kutsuu meditoimaan

28.02.2024 | Pauliina Toivanen

Miksi meditointi kannattaa aloittaa juuri täysikuulla ja miten sen voisi yhdistää erilaisiin kuutamoaktiviteetteihin?

Miksi juuri täydenkuun aikaan kannattaa meditoida, Lotta Ikonen?

Koen, että täydenkuun aikaan aistit voimistuvat ja tunteet vahvistuvat. Silloin ei tarvitse luoda erikseen tunnelmaa musiikilla tai tilalla. Riittää, kun tuijottaa kuuta. Täysikuun loisteessa on helpompi päästä käsiksi myös pimennossa oleviin tunteisiin.

Miten erilaisiin kuutamoaktiviteetteihin, kuten lumikenkäilyyn tai hiihtoon saisi mukaan meditatiivisia elementtejä?

Sitä kutsutaan aktiiviseksi meditaatioksi. Teet täysin samaa asiaa kuin muulloinkin, mutta tietoisemmin. Esimerkiksi hiihtäessä voi jokaisella jalan potkulla ja käden työnnöllä keskittyä siihen, miten mieli on synkassa liikkeen kanssa. Jossain vaiheessa voi ottaa hetken, jolloin hiljentyy kuuntelemaan vain omaa hengitystään ja katsomaan kuuta. Jos tunteita nousee pintaan, niille ei tarvitse tehdä mitään, tunnustella vain, mitä mielessä ja kehossa tapahtuu.

Miten hurahdit meditointiin?

Noin viisi vuotta sitten elämässäni oli hirveästi kuormaa, stressiä ja ahdistusta. Kokeilin meditaatiota, ja mielestäni se oli ihan hirveää. En pystynyt keskittymään. Urheilutaustani vuoksi tiesin, että tulokset eivät tule heti, vaan vaaditaan pitkäjänteisyyttä. Jossain vaiheessa se kääntyi niin, että elämäni alkoi saada väriä ja ahdistukseni väheni. Koen, että meditoinnin takia olen lähes eri ihminen nykyään. Elämäni on muuttunut täysin.

Jos ei ole aiemmin meditoinut, miten pääsee alkuun?

Riittää, että istuu alas ja kääntyy sisäänpäin: kysyy itseltään, mitä tänään kuuluu? Sen ei tarvitse olla mitään kurinalaista munkkiluostarimeditaatiota, tärkeintä on pysähtyä hetkeen ja olla läsnä. Ahdistus ja masennus tulevat yleensä siitä, että jännittää tulevaa tai murehtii menneitä. Meditaatio tuo tähän hetkeen. Sen avulla saa rauhaa ja luottamusta, hyvää fiilistä.

Mitä kuutamoretkeläisen pitää ottaa huomioon?

Kuu nousee itäiseltä taivaalta. Selvitä, missä se näkyisi parhaiten oman paikkakuntasi horisontissa. Tarkista reitti ja paikka etukäteen päivänvalossa. Ota mukaan lämmintä vaatetta, eväät ja istuinalusta, jos haluat meditoida.

Kuun nousuajan omalla paikkakunnallasi voit tarkistaa osoitteesta ursa.fi.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?