Kun tuikku ei riitä

07.09.2020 | Tapani Leppänen

Pimeällä polulla valon tarve kasvaa samaa tahtia vauhdin kanssa. Otimme tarkasteluun kolme pienikokoista, vaativaan polkukäyttöön soveltuvaa otsalamppua, jotka tarjoavat yli tuhannen luumenin valovirtaa.

Lumonite Compass R ja Fenix HM65R Superraptor ovat markkinoiden tehokkaimpia kompaktiotsavalaisimia. Niissä polttimo ja akku ovat samassa paketissa otsalla, kun ne tehokkaammissa valaisimissa ovat yleensä erillään. Kolmas testivalo, Lupine Piko, edustaa jälkimmäistä ryhmää.

Nykytekniikalla varsin tavanomaisen otsalampun kokoluokkaan saadaan pakattua yli tuhannen luumenin valaisintekniikkaa. Vertailun vuoksi retkeilijöiden yleisvalaisimena tunnetun Petzl Tikkan maksimivalovirta on nykyversiossa 300 luumenia.

Kaikkien testilamppujen sisällä sykkii markkinoiden tehokkain sarjatuotannossa oleva Cree XM-L2 -ledi, joka pystyy tuottamaan yli tuhannen luumenin valovirran. Siis yksi ledi, kun samaan olisi vielä muutama vuosi sitten tarvittu melkoinen patteristo.

Lumonitessa polttimoita on yksi, muissa testilampuissa kaksi. Kahden heijastinkartion avulla saadaan aikaan lähi- ja kaukovalojen yhdistelmä.

Fenixiin ja Lupineen verrattuna Lumoniten valokuvio painottuu odotetusti keskustaan, mutta kompromissina se on erittäin hyvä kulkuvalo.

Fenix on hivenen ulottuvampi. Ero on havaittavissa erityisesti lähialueella, mutta tämänkin lampun suunnittelussa on painotettu keskustaa, jonka se valaisee molemmilla ledeillä kohtuullisen hyvin myös erikseen. Selvästi parhaan spottivalon tarjoaa Piko jo pelkästään suuremman tehonsa ansiosta.

Kaikista testilampuista saa irti huipputehoja noin 1,5 tuntia. Vaikka kysymys ei ole yhdenkään kohdalla hetkellisestä turbotilasta, parasta tehoa ei välttämättä riitä yhden lenkin tarpeisiin.

Useimmiten lamppua tuleekin käytettyä toiseksi korkeimmassa tilassa. Noin 600 luumenin asetuksella (Lupinen tapauksessa kolmosteho) valoa riittää 3-4 tunniksi, mikä kattaa useimmat tarpeet. Tällaisella teholla polulla liikutaan jo mukavasti kävellen, juosten ja pyörälläkin.

Lämpeneminen (ja ylikuumenemissuoja) ovat tehokkaan valaisimen ominaisuuksia. Kun tulitikkurasian kokoisesta lampusta otetaan ulos yli tuhannen luumenin valovirta, sitä käsitellessä voi varomattomuuttaan polttaa paitsi näppinsä, myös vaatteensa. Repussa tai taskussa näppäimet kannattaa aina lukita.

Talvipakkasella kuumeneminen kääntyy kompaktivalaisimen eduksi, kun valaisin lämmittää akkua. Lumoniten ja Fenixin virtalähteenä on 18650-vakioakku, mikä tuo mukanaan muutamia etuja. Varavirtana voi kantaa suhteellisen edullista vara-akkua tai vaihtoehtoisesti kahta CR123A-paristoa. Akun ikääntyessä tai akkutekniikan kehittyessä on helppo vaihtaa uuteen.

Kompaktivalaisimen lataaminen onnistuu suoraan USB-virtalähteestä, tarvittaessa myös varavirtapankista tai autosta. Lupinen erillisakku vaatii verkkolaturin tai lisävarusteena myytävän USB-laturin.

 

Tällaisella teholla polulla liikutaan jo mukavasti kävellen, juosten ja pyörälläkin.
 

[01] Lumonite Compass R (135 €) on kotimaisen valaisinkauppiaan näkemys alumiinirunkoisesta vinkkelilampusta. Käytännössä Compass onkin käsivalaisin, joka kiinnittyy tukevasti otsapannan metalliklipsiin tai kypäräkiinnikkeeseen. Taskulamppumaisesta muodostaan huolimatta se istuu otsalla mukavasti ja valaisinkulmaa voi säätää vieläpä täysin portaattomasti.

Monikäyttöisyyden lisäksi Lumoniten parasta antia on käytettävyys. Lamppu syttyy yhdellä napin painalluksella sille tehoalueelle, jolla sitä on viimeksi poltettu. Kun katkaisinta pitää pohjassa, valaisin käy läpi eri tehotiloja. Haluttu tila valitaan kolmesta keskimmäisestä vapauttamalla painike. 1 200 luumenin maksimitilaan pääsee tuplaklikkaamalla ja himmeimpään Moon-tilaan pitämällä katkaisinta pohjassa kahden sekunnin ajan valaisimen ollessa suljettuna.

Kaikki tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta toimii kuin ajatus. Käyttö on helppoa, kun valintoja ei ole liikaa. Turhat vilkut on karsittu pois, eikä akkua tule vahingossa kulutettua täydellä teholla. Erityismaininnan ansaitsee suuri virtapainike.

Lumoniten alkuperäisakkua voi ladata kätevällä magneettilaturilla, joka napsahtaa valaisimen perään. Latauspään magneetin ansiosta lampun voi kiinnittää metallipinnalle.

 

[02] Fenix HM65R Superraptor vastaa muotoilultaan perinteistä otsavalaisinta. Kevyt magnesiumrunko on suunniteltu siten, että paketti istuu otsalla tasapainoisesti.

Lampussa on kaksi heijastinkartiota. Lähi- ja kohdevalopolttimoa voi käyttää yhdessä tai erikseen, sillä kumpaakin säädetään omalla painikkeella. Tämä mahdollistaa valokeilan ja virrankulutuksen optimoinnin, mutta vaatii hieman omaksumista.

Polttimoiden yhteenlaskettu maksimi on 1 400 luumenia. Valaisintiloja on kohdepolttimossa viisi ja hajavalossa kolme. Ledit syttyvät maksimitilaan, josta niitä napsutellaan askel kerrallaan alaspäin. Jos jotain voisi parantaa, niin pieniä painikkeita, joiden käyttö on käsineet kädessä melkein mahdotonta.

Superraptor ladataan USB-kaapelilla ja se näyttää jäljellä olevan varauksen. Malli on suunniteltu Suomen maahantuojan toimesta ja myynnissä yksinoikeudella täällä.

Maailmalla samaan runkoon tehtyä valaisinta myydään teknisesti riisuttuna versiona.

 

[03] Lupine Piko (329 €) oli testissä kypärävalona, mutta se on saatavana myös otsapannalla, johon valaisinosa kiinnittyy kätevällä Fast Click -kiinnityksellä. Erillinen akku napsahtaa takaraivolle ja yhdistyy valaisimeen johdolla. Näin toimivat perinteiset suurtehovalaisimet, tosin Piko on sitä kaikkea hämmästyttävän pienessä koossa.

Alumiinista koneistettu valaisinpää painaa vain 65 grammaa. Pienestä koosta ja suuresta tehosta johtuen Lupine kuumenee selvästi eniten. 1 900 luumenin maksimiteho vastaa auton kaukovaloja, mikä on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun metsästä tullaan muun liikenteen sekaan.

Toiminta on pidetty yksinkertaisena. Tehdasasetuksena käytössä on kolme tehotilaa (1 900/680/60 lm), joista himmein antaa leirikäyttöön soveltuvaa hajavaloa. Pitkän painalluksen takaa valaisinohjelmia pääsee muokkaamaan mieleisekseen ohjekirjan avustuksella.

Piko on saatavana myös kapasiteetiltaan (ja kooltaan) kaksinkertaisella tehoakulla sekä Bluetooth-versiona, jossa valaisinta voi hallita pyörän ohjaustankoon kiinnitettävästä kytkimestä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?