Kun ihan ok on riittävän hyvä

29.05.2024 | Tapani Leppänen

Erikoisliikkeiden lisäksi retkeilyvälineitä myydään halpahalleissa, marketeissa ja varaosaliikkeissä. Annoimme niille mahdollisuuden.

Usein sanotaan, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Se on keskituloisten keksimä sanonta, jolla perustellaan 700 euron vaellusteltan hankintaa.

Retkeillä voi edullisestikin. Se että varusteisiin laitetaan tuhansia euroja, ei ole harrastuksen edellytys, vaan oma valinta. Edullisillakin välineillä pääsee alkuun ja niiden joukosta voi tehdä löytöjä.

Hinta-laatusuhde on hankala käsite. Jos huono tuote on riittävän halpa, se voi kai silti olla hintaansa nähden hyvä. Markkinoiden paras ja kallein voi puolestaan olla käyttäjälleen jokaisen sentin arvoinen, muttei välttämättä hinta-laatusuhteeltaan kummoinen.

Halpatuotteiden kohdalla käyttökelpoisempi käsite on riittävän hyvä. Se, että jollekin kelpaa vain paras, ei läheskään aina johdu olosuhteiden asettamista vaatimuksista, vaan retkeilijän omista.

Moni retkeilijä rahoittaa kalliit varusteensa tinkimällä tilapäisesti jostain muusta. Sama logiikka pätee toisinkin päin. Retkeilyvälineistä tinkiminen voi olla satsaamista johonkin toisaalle. Jos telttailuvarusteita tarvitaan kerran vuodessa, niihin ei ehkä kannata laittaa koko omaisuutta.


Halpatuotteita ei hankita pelkästään taloudellisen pakon sanelemana. Halvalla ostetaan tavaroita, joihin ei katsota tarpeelliseksi satsata enempää kuin on välttämätöntä.

Oman ryhmänsä muodostavat ne, joille halpa hinta on harrastus. Välineurheilun toinen ääripää löytyy Lidlin käyttötavaraosastolta. Siitä on tullut juttu, taitavasti markkinoituna, mutta myös jonkinlaisen hinta-laatulupauksen lunastamana.

Vähän samaan kategoriaan kuuluvat kiinalaiset nettikaupat ja niiden harrastajat. Tilaamalla tuntemattoman tuotteen ottaa tietoisen mutta euromääräisesti siedettävän riskin. Jos tulee huteja, on selvää, että joukkoon mahtuu myös löytöjä.


Monesti tuotteen laadulla viitataan enemmän sen ominaisuuksiin kuin kestävään tekoon. Tämäkään testi ei kerro varusteiden elinkaaresta, vaikka se on olennainen osa niin hinta-laatusuhdetta kuin hiilijalanjälkeä.

Hyvän tuotteen voi korjata, mutta halpaa ei yleensä kannata. Moni halpatuote jääkin vähäiselle käytölle. Se ostetaan äkilliseen tarpeeseen ja unohdetaan.

Kestävään kulutukseen kuuluvat myös vastuullinen valmistus ja ympäristövaikutukset. Kalliskaan hinta ei takaa niiden toteutumista, mutta tekee sen mahdolliseksi.

Jos varusteille on käyttöä harvoin, kannattaa harkita myös lainaamista, vuokraamista tai käytetyn tuotteen ostamista.

 

[01] Retki Finland Ivalo 65

Retki-merkillä varustettuja välineitä löytyy useammankin ketjun valikoimasta. 65-litrainen Ivalo-rinkka (99 €) on mielenkiintoinen uutuus suosituimmassa kokoluokassa. Sisään mahtuvat viikonlopun varusteet vaivatta ja fiksusti pakattuna vähän pidemmänkin vaelluksen tarpeet.

Ivalon kohdalla suurin yllätys tuli vastaan rinkan mitoituksessa. Selän mukaan säädettävä kantojärjestelmä osoittautui sinänsä toimivaksi, mutta asteikon yläpäässä säätövara loppui kesken. 180-senttiselle maksimipituus on jo aivan äärirajoilla. Sitä pidemmälle kantajalle olkaviilekkeetkään eivät enää riitä. Ivaloa voikin suositella lähinnä naisille ja nuorille.

Alumiinikiskoilla vahvistettu rakenne kantaa sen, mitä rinkkaan mahtuu. Ylipakkaamista rajoittavat olemattomat kiinnityspisteet rinkan ulkopuolella. Kompressiohihnoja lukuun ottamatta mahdollisuuksia ei oikein ole.

Päätasku on yksiosainen, mutta tavaroiden löytämistä helpottaa kokonaan avautuva etuosa. Se on erinomainen. Harmillinen puute löytyy pääsisäänkäynnistä, jossa ei ole lumilukon lisäksi muuta kiristystä. Rinkan ”hattu” ei tahdo asettua paikalleen, kun pussin suuta ei saa kiristettyä. Asiaa ei helpota se, että läppä suljetaan vain yhdellä hihnalla.

Läppätaskun korkeutta pystyy säätämään pakkauksen koon mukaan. Taskuun mahtuu mukavasti tavaraa, mutta kaksisuuntainen vetoketju ei olisi pahitteeksi.

Läpän alla oleva arvotavaratasku ja repun sivuilla olevat verkkotaskut ovat toimivia ratkaisuja. Sisältä löytyy myös juomarakolle tarkoitettu lokero, mutta letkulle ei ole erillistä läpivientiä. Lantiovyössäkin on taskut, mutta mitoitukseltaan niukat. Niukan puoleinen on myös rinkan mukana tuleva sadesuojus.

Muutamista puutteistaan huolimatta Ivalo on rakenteensa puolesta varsin vakuuttava rinkka, jonka kahden kilon tyhjäpainokaan ei ole hassumpi saavutus.

Hintansa väärti, voisi kai sanoa.

retki.fi

 

[02] Vaeltaja Ultralight 

Hyvistä yöunista ei kannata tinkiä, mutta kesäpussilta ei onneksi vaadita ihmeitä. Herra Tokmanni on kuitenkin neuvotellut pussilleen niin hyvän hinnan, että usko tuotteen laatuun on koetuksella jo kaupan kassalla.

Tokmannin omalla Vaeltaja-tuotemerkillä myytävä Ultralight (22,95 €) on kevyt kesäpussi, jonka mukavuuslämpötila (comfort) on naisille +12 ja miehille +8 (limit). Pisteet siitä, että tämän hintaluokan pussi on ylipäätään testattu sertifioidussa tutkimuslaitoksessa.

Makuupussin tuotelapuissa täytteen materiaaliksi on ilmoitettu puuvilla. Kysymys näyttäisi olevan käännöskukkasesta – ja hyvä niin. Tässä tapuksessa cotton tarkoittanee vanua, joka osoittautui lähemmin tarkasteltuna synteettiseksi. Pitihän se ratkoa auki ja tarkistaa.

Vanua ei ole paljon, mutta sitä on riittävästi Etelä-Suomen kesäöihin. Se näkyy myös painossa ja pakkauskoossa. 700 grammaa on varsin kohtuullinen paino. Siitä ei kalliimpikaan kuitupussi kovin paljon kevene.

Edullinen hinta näkyy kankaissa. Makuupussi hengittää kehnonlaisesti, ja sen vuorikangas tuntuu muoviselta. Vetoketju on kaksisuuntainen, mutta siinä ei ole lukitusta. Se juoksee kuin unelma, mutta aukeaa itsestään. Lämpölista löytyy.

Vaeltaja Ultralight on kevyt ja halpa, muttei erityisen lämmin. Sitä voi suositella lähinnä satunnaiseen käyttöön, lämpimiin kesäöihin tai mökille.  

tokmanni.fi

 

[03] Vaeltaja ilmapatja 

Solumuovialusta on edullisin vaihtoehto, mutta ilmatäytteinen tuo mukavuutta. Kesäkäytössä riittää puhallettava ilmapatja, mutta yhtään viileämmällä säällä kuvaan astuvat itsestään täyttyvät. Niissä yhdistyvät ilmapatjan mukavuus ja täytteen tarjoama eriste.

Tokmannin itsestään täyttyvä (21,90 €) on kolmen sentin paksuinen retkipatja. Venttiilin ollessa auki se täyttyy hiljalleen ja vaatii viimeistelyksi muutaman pitkän puhalluksen. Testikäytössä venttiili piti ilmat sisällään.

Alustan pintamateriaali on vahvan oloista, jopa vähän kankeaa. Aavistuksen liukastakin se on makuupussin alla.

Kalliimpiin alustoihin verrattuna takkiin tulee lähinnä painossa, jota on 1025 grammaa ilman pakkauspussia.  Täytteen materiaalista ja alustan lämpöarvosta ei ole saatavilla tietoja.

Helppokäyttöinen alusta hoitaa yksinkertaisen tehtävänsä, mutta pidemmän päälle laatu jää arvoitukseksi. Tämä seikka on hyvä tiedostaa, sillä vaurioiden suhteen ilmapatja on melko kriittinen varuste. Vaeltajan mukana tulee pala paikkakangasta, muttei liimaa tai muita korjaustarvikkeita.

tokmanni.fi

 

[04] Woodlander Skara

Woodlander on edesmenneen Erätukun tuotemerkki, jonka Motonet osti sen konkurssipesältä vuonna 2017.

Halvempiakin telttoja löytyy. Woodlander Skara (99 €) valikoitui testiin ominaisuuksiensa vuoksi. Paperilla ”motonetin hilleberi” on kuin esikuvansa, klassinen tunneliteltta, jota tosin kutsutaan syystä tai toisesta kupoliksi. Teltan paino (3300 g) on kolmen hengen teltaksi siedettävässä, noin kilo per vaeltaja luokassa.

Skaraa ei testattu kovimmissa keleissä, koska sitä tuskin on sellaisiin tarkoitettu. Perusretkeilyyn saa hintaansa nähden kelvollisen kolmen vuodenajan teltan, jonka ominaisuuksiin kuuluu tilava absidi ja muitakin tunneliteltan etuja.

Kolmen hengen teltaksi tilaa on ruhtinaallisesti, joskaan ei ihan niin paljon kuin pohjakuvaan poikittain (!) piirretyt nukkujat antavat ymmärtää.

Tuhannen euron kipurajaa hipoviin laatutelttoihin verrattuna löytyy ymmärrettävästi myös eroja. Materiaalien lisäksi niitä on muutamissa yksityiskohdissa, jotka olisi huolellisemmalla suunnittelulla voitu välttää.

Teltan katolla on sauma ja makuuosaston päällä peräti kaksi. Rankkasateessa niiden väliin kertyi vettä, jonka kangas ja saumat onneksi kestivät. Telttakankaan ja pohjan vesipilariarvot (3000 ja 5000) täyttävät perusvaatimukset.

Eteispääty on muutenkin toimivampi. Siinä on kelvollinen sateelta suojattu tuuletusaukko ja päätynarut, joiden avulla kankaan saa pingotettua kireälle. Toisesta päädystä lippa ja narut puuttuvat. Tuuletusaukon tilalla on hyttysverkolla varustettu ”ikkuna”, jonka luukku on pidettävä sadesäällä suljettuna.

Parannettavaa löytyy myös sisäänkäynneistä. Sisäteltan oviaukon koossa on nimittäin säästelty. Telttakankaan ja hyttysverkon joutuu avaamaan erikseen. Sama ratkaisu hankaloittaa kulkua ulko-ovesta, jossa verkko on muutenkin turha.

motonet.fi

 

[05] Biltema Kaasukeitin 3 kW 

Kaasupatruunan päälle ruuvattavan polttimen saa edullisimmillaan parilla kympillä. Niin myös Biltemasta. Tällä kertaa mielenkiinto kohdistui kuitenkin suurempaan, erillisellä letkulla varustettuun, omilla jaloillaan seisovaan malliin. Sillä on hintaa 36,90 €.

Bilteman kaasukeitin on nimeltään Bilteman kaasukeitin. Tuotemerkkejä ei ole lähdetty keksimään, koska Biltema on itsessään brändi. Perustavaralla on kohtuullinen maine.

Kaasukeittimen yleisilme on jotenkin ”muovinen”, mikä lienee poikkeavan värityksen tuomaa harhaa. Rakenne tuntuu tukevalta, eikä keittimessä toki ole muoviosia piezo-sytyttimen painiketta lukuun ottamatta.

Tunnetun valmistajan verrokkikeitin kiehautti vesilitran hieman nopeammin, mutta Bilteman keitin kulutti vähemmän kaasua. Keittimen tehoa ja kulutusta voikin pitää varsin kohtuullisena. Esilämmityskierukan ansiosta se toimii hyvin myös viileällä säällä. 

Jalat ja kattilatuet ovat melko lyhyet. Se ei ole kuitenkaan ongelma, vaan pistemäinen liekki. Jos isossa kattilassa keittelee muuta kuin vettä, ruoka palaa helposti pohjaan kattilan keskeltä.  

Säätöruuvissa riittää kierroksia, mutta varsinainen säätö tapahtuu hyvin kapealla alueella. Liekin kokoa voi joka tapauksessa säätää, ja ruoan saa porisemaan pienemmälläkin lämmöllä.

Bilteman haitarimallinen tuulisuoja on lisävaruste ja hyvä valinta mihin tahansa keittimeen.

biltema.fi

 

[06] Rocktrail Ultralight 

Rocktrail kuulostaa Lidlin markkinointiosaston keksinnöltä, ja sitähän se on: kaupan merkki. Käyttötavaroiden saatavuus on talon tapaan satunnaista ja koskee myös retkeilyvälineitä. Ultralight-vaellussauvat, 19,99 €/pari, ilmestyivät kauppoihin syyskuussa 2023 ja katosivat yhtä nopeasti. Pelin henki on se, että paikalla ollaan haukkana.

Ultrakevyt tarkoittaa Lidlin tapauksessa 250 gramman painoa, joka on linjassa tunnettujen valmistajien alumiinisauvojen kanssa.

Kolmiosainen teleskooppi on varusteltu flick-lock-tyyppisellä lukituksella. Jos eroja haetaan, soljet ovat muovia, kun ne kalliimmissa sauvoissa ovat yleensä metallia. Soljen kireyttä pystyy säätämään, mikä oli alkuun myös tehtävä. Sauvan pituus on maksimissaan 135 cm ja kokoon kasattuna 67 cm. Paketista löytyy myös pienet sommat.

Pidennetty kädensija mahdollistaa otteen muuttamisen jyrkässä maastossa. Materiaali on mukavan tuntuista vaahtomuovia. Alkuun epäilyksiä herättänyt rannelenkkikin osoittautui miellyttäväksi. Polyesterihihna muistuttaa mainostuotteina jaettavia avainnauhoja – ja ainakin ulkoisesti erään saksalaisen laatumerkin vastaavia.

Varusteiden käyttöikä tulee esiin vasta kilometrien myötä. Tämän tyyppisessä testissä laatueroja on vaikea arvioida, mistä Lidlin sauvat antoivat lopulta muistutuksen. Parkkipaikalla huomattiin, että toisen sauvan kärkipiikki oli jäänyt matkan varrelle. Tämäkin komponentti vastasi päällisin puolin kalliimpia merkkituotteita, mutta liimaus taisi olla näiden sauvojen heikko kohta.

Rocktrailien kohdalla kilometrejä ehti kertyä vain kolmisenkymmentä. Jos sauva ei olisi pettänyt testijakson aikana, loppuarvio olisi ollut hintaansa nähden hyvä, jollei erinomainen.

lidl.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?