07.09.2022 | Susanna Ylinen
[01] Rinkan keventäminen kannattaa aloittaa isosta kolmosesta
Big three’llä eli isolla kolmosella tarkoitetaan vaelluspiireissä majoitetta, kantolaitetta sekä nukkumissysteemiä, yleisimmin makuupussia ja alustaa. Telttaa valitessa kannattaa pohtia käyttötarkoitusta: tarvitsetko todella ankariin talviolosuhteisiin tarkoitetun 4–6 kg painavan teltan vai riittäisikö kevyempi versio? Kevyimmät neljän hengen perheteltat painavat puolitoista kiloa. Toisinaan kätevintä on hankkia kaksi kahden hengen kevyttelttaa.
[02] Makuupussin valinta
Äitiyspakkauksen makuupussi soveltuu hyvin pienimmän retkikaverin pussiksi. Lapsille myydään myös omia kuitutäytteisiä makuupusseja. Kuitutäyte sietää paremmin kosteutta, mutta on painavampi ja vie enemmän tilaa rinkasta. Yksi vaihtoehto on hankkia myös lapsille hyvälaatuisesta untuvasta valmistetut pussit, jotka pakkautuvat pienempään tilaan ja eristävät painoonsa nähden kuitupusseja paremmin. Aikuisille tarkoitettuja makuupusseja voi pienentää supistamalla jalkopäätyä kuminauhalla. Hyvällä huolenpidolla untuvapussit kestävät kaikki elämän retket!
[03] Kaikille omat makuualustat vai sittenkin yksi iso yhteinen?
Solumuovialustat ovat edullisia ja kevyitä, ja ne toimivat hienosti yksinään sulan maan aikaan. Voit lyhentää alustat sopivan mittaisiksi paloiksi. Yhdestä alustasta saat omat alustat sekä taaperolle että leikki-ikäiselle. Lyhennetyt solumuovit toimivat myös istuinalustoina ja tarvittaessa vaipanvaihdossa. Kevyimmät kesäkelpoiset ilmatäytteiset 130 cm leveät makuualustat painavat 800 g. Perheestä ja nukkumistottumuksista riippuen tällaiselle alustalle mahtuu nukkumaan 3–4 henkilöä.
[04] Järeä rinkka vai sittenkin vähän kevyempi versio?
Niin rinkoissa kuin lastenkantorinkoissakin on yllättävän paljon painoeroa. Kevyimmät kantolaitteet painavat puolisen kiloa, kun taas perinteiset putkirinkat saattavat painaa tyhjänä jopa 4 kg. Kun mukana on lähtökohtaisesti paljon raahattavaa, sitä mielellään tinkii vähän kaikkien varusteiden painosta. Sadesuojat voi jättää kotiin, kun makuupussit ja vaatteet pakataan vedenpitäviin kuivasäkkeihin.
[05] Värikkäistä vaatteista eivät tahrat erotu
Retkivaatteissa kannattaa suosia värikkäitä vaatteita, joista ei mustikkasattumat ja muut edellispäivien ruokarippeet erotu. Päällä olevien vaellusvaatteiden lisäksi mukaan pakataan kerrasto yöksi, taukotakki ja ohuet kuorivaatteet. Pienemmille lapsille voi ottaa varavaatteen tai kaksi, sillä ne eivät paljoa paina. Kokemuksen myötä mukaan otettavien vaatteiden määrän oppii optimoimaan minimaalikseksi. Merinovilla on loistava materiaali niin isommilla kuin pienemmilläkin retkeilijöillä: se lämmittää viileällä ja jopa kosteana, hengittää lämpimällä eikä ala haista. Kevyet polkujuoksukengät toimivat hyvin koko perheellä.
[06] Montako kattilaa tarvitset mukaan?
Kevyin keittiö koostuu yhdestä kevyestä titaani- tai alumiinikattilasta ja pienestä kaasukeittimestä, ruokakupeista ja lusikoista. Yksi kattila riittää vallan mainiosti, kun eväänä on yksinkertaisia kuivaruokia, joihin lisätään lähinnä kuuma vesi. Mukit voi jättää kotiin, kun mukaan lähtee vesipullot tai kevyemmillään lötköpullot. Kuumat ja lämpimät juomat voi nauttia syömisen jälkeen ruokakupeista.
[07] Tuoretta ja painavaa vai kevyttä kuivaruokaa?
Eväiden painossa on suuria eroja riippuen niiden vesipitoisuudesta. Perheretkillä kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan ylimääräisen veden kantamista myös ruuan muodossa. Hedelmät ja vihannekset voi kuivata etukäteen: kuivattujen ruokien paino tippuu jopa kymmenesosaan alkuperäisestä! Puurot, pastat, riisiruuat ja nuudelit ovat loistavia eväitä kaikin puolin: ne ovat kevyitä, valmistuvat nopeasti yhdessä kattilassa ja niitä voi tuunata mielin määrin jokaiselle sopivaksi. Lasten kanssa retkeillessä kannattaa pakata myös nopeasti nautittavia välipaloja, kuten rusinoita ja välipalakeksejä.
[08] Anna lasten kirmata kevyesti!
Voisitko kantaa kaikki jälkikasvun tavarat? Tällöin pienet retkeilijät voivat kulkea ripeämmin, kiipeillä puihin ja hyppiä vapaammin kiveltä toiselle. Näin myös vauhti tasaantuu - lapset kirmaavat nopeammin ja aikuisilla meno rauhoittuu painavampien kantamusten myötä!
[09] Parhaimmat huvit eivät paina mitään!
Äidin kertomat tositarinat saavat vanhempienkin lasten karvat nousemaan pystyyn. Isän tietovisat puolestaan hiljentävät koko seurueen miettimään vastauksia kiperiin kysymyksiin. Laulut taas rauhoittavat pienimmän retkiseuran. Jos mielikuvitus tökkii, voi puhelimesta kuunnella valmiiksi luettuja iltasatuja vaikka YLE areenasta.
Kommentointi