14.02.2023 | Julia Silvennoinen
Oulankajoen pauhun kuulee jo kauan ennen kuin polulla sipsuttava hiihtäjä pääsee kyllin lähelle veden voimaa silmin nähden kuohuja todistaakseen. Pakkanen on muodostanut joen törmille upeita jääveistoksia, kun hyinen virta on nuollut rantoja pakkasukon paukutellessa henskeleitään. Sukset kiikkuvat olalla ja hiihtäjien letkasta kaikuu jännittynyttä supinaa. Kelloa pitää tuon tuosta vilkuilla. Ehtiikö vielä käydä jännäpissalla ilman, että omaan starttivuoroon tulee kiirus.
Aamun unisuus on tipotiessään, vaikka edellisiltana voiteluiden kanssa veivaus nipisti yöunista turhankin kovalla kouralla. Vai oliko se kuitenkin vain kisajännitys ja lepopäivien paisuttama hiihtointo, joka siellä jo pisti monot väpättämään? Pian on koittava erämaalatujen koitos, johon on koko pitkä talvi valmistauduttu. Kuin juhlapäivän kunniaksi aurinko kutittelee neulasten lomasta ja pakottaa nakkaamaan hiihtolasit otsalta nenälle keikkumaan. Kohta mennään!
NUTS ski on murtomaahiihtotapahtuma, joka seikkailee pitkin Oulangan kansallispuiston ja Rukan upeita latuja. Tapahtumassa voi hiihtää joko Oulangan luontokeskuksesta 60 km tai puolesta matkasta Juumasta 34 km mittaisen matkan maaliin Kaltiolammen jäälle Rukatunturille. Kaikki matkat hiihdetään perinteisellä hiihtotyylillä. Tapahtumaan voi osallistua rennosti retkimielellä tai enemmän tai vähemmän totisesti kisaillen.
Kilpasarjalaiset pääsevät matkaan väliaikalähdöin tai pienryhmissä ilmoittaumisen aikatavoitteen perusteella jaoteltuna. Kilpasarjassa kolme parasta miestä ja naista palkitaan ja tuloksissa julkaistaan sijoitukset myös ikäluokissa. Retkisarjalaiset saavat lähteä matkaan omassa tahdissa aikaikkunan puitteissa kisahiihtäjien jälkeen. Retkisarjalaisten tuloksia ei julkaista. Kaikille osallistujille lähetetään tietysti kunniakirja omalla ajalla varustettuna.
60 km kilpailun lähtö tapahtuu Oulangan kansallispuiston sydämestä Oulangan luontokeskukselta. Molemmille lähtöalueille järjestetään linja-autokuljetus Rukalta. 60 km lähtöpaikka sijaitsee noin kilometrin kävelymatkan päässä Oulangan luontokeskukselta. Erityisesti jos paikalle saapuu omalla kyydillä, on tähän siirtymään hyvä varata hetki aikaa kisa-aamuna.
Oulanka-Juuma-erämaalatu on kapea ja yhden uran levyinen, joten massalähtö Oulagassa ei ilman massiivisia sauvarikkoja tule kysymykseen. Matkaan lähdetään ennalta ilmoitetussa järjestyksessä 30 s väliajoin. Retkisarjalaiset saavat aloittaa hiihtonsa omassa tahdissa kisalähtöjen jälkeen. Lähtöalueelle voi ja kannattaa kulkea vaihtokengissä ja ottaa mukaan lisävaatetta, jotka NUTS-organisaatio kuljettaa lähdön jälkeen maalialueelle odottamaan.
Oulangan luontokeskuksen jäätyä taakse, reitti vie hiihtäjiä ensimmäiset 26 kilometriä pitkin erämaareittiä, jossa kulkija voi aistia metsän siimeksestä tukkimiesten haamut takavuosikymmeniltä. Latu on ajettu moottorikelkalla ja kiemurtelee osin juoksukilpailusta tuttua Karhunkierroksen reitistöä ja osin sukeltelee metsän siimekseen ja aavoille suoapajille.
Erämaalatuihin tottumattomien on hyvä tietää, että latu tekee usein perinteisiä latubaanoja tiukempia mutkia ja nimensä veroisesti erämaaladulla luonto saattaa tulla hyvinkin lähelle hiihtäjää puiden oksien ja lumikinosten muodossa. Väliaikalähtöjen ansiosta matkaa saa pitkälti taittaa omassa rauhassaan ympäröivää luontoa ihaillen ja maastojen muotojen haasteiden kanssa painiskellen. Erämaalatu kunnostetaan yleensä kerran viikossa ja toki näin kisapäivää edeltävänä iltana mutta mikäli luontoäiti päättää tuprauttaa Kuusamoon kunnon lumikinokset varhain kisa-aamuna, on pehmoiseen latuun hyvä varautua vähintäänkin henkisesti.
Oulanka-Juuma-erämaaladun varrelle osuu Pähkänäkallion huoltopiste, johon mennessä hiihtäjät ovat taivaltaneet 19,6 km. Ensimmäiseen huoltopisteeseen ehtii siis vierähtää tovi jos toinenkin, ja omaa juomaa ja energiaa kannattaa tälle osuudelle varata mukaan. Huoltopisteillä hiihtäjiä hemmotellaan Noshtin talviurheilujuomalla, banaanilla, sipsillä, suolakurkuilla, suklaalla ja vedellä. Näitä eväitä on siis hyvä testata omilla harjoituslenkeillä jo ennen tapahtumaa, mikäli mielii nauttia sekä organisaation tarjoomuksista että miellyttävästä hiihtokokemuksesta ilman vatsavaivoja.
Kilpailun aikainen energiapolitiikka on tärkeä testata harjoituksissa ja pitkillä hiihtolenkeillä jo ennalta, ettei itse tapahtumassa tarvitse huomata jonkin ruoka-aineen sopimattomuutta omalle vatsalle. Erämaaladun luonteesta johtuen huoltovälit voivat tapahtumassa venyä varsin pitkiksikin, joten oman energia- ja juomasuunnitelman laatiminen ennen kilpailua on viisasta. Juoksukilpailuista tuttua 20 minuutin sääntöä voi hyvin käyttää myös hiihtotapahtumissa, sillä nesteen ja energian tasainen saanti on onnistuneen hiihtosuorituksen pohja. 20 minuutin välein on siis hyvä nauttia juomaa ja hiilihydraatteja läpi koko tapahtuman.
Talvellakin urheillessa nesteen kulutus on runsasta ja nestehukka voi johtaa mm ikäviin kramppeihin ja suorituskyvyn laskuun. Helpoiten juominen onnistuu juomarakon tai muuten kätevästi käsillä olevan juomajärjestelmän kautta. Tätä on hyvä testata ennalta ja muistaa, että talvella juomapullojen suut ja letkut jäätyvät helposti. On kurja kantaa 2 kg jäistä lisäpainoa kuivin suin halki erämaan…
Nesteeseen kannattaa lisätä elektrolyyttejä, urheilujuomajauhetta tai muita hiilihydraattilähteitä kuten mehua ihan jo maunkin vuoksi mutta myös hiihdon aikana hupenevia sokeri- ja suolavarastoja täyttämään. Mitä kovempi on vauhti ja korkeammat tehot, sitä nopeampia hiilihydraatteja kannattaa juomavyöhön pakata lisäenergiaksi.
Juumaan saapuessa reitti laskeutuu Ala-Juumajärjerven jäälle. Basecampin edustalla matkaa on kertynyt sarjasta riippuen 25,9 tai 0 km. Basecampissa onkin sekä pitkän matkalaisten huoltopiste että 34 km lähtöalue. Ala-Juumajärjerven jäältä sarjasta riippumatta kaikkien hiihtäjien matka jatkuu Karhunkierroksen erämaalatua pitkin kohti Rukatunturia. Tällä osuudella latu on suurimmaksi osaksi kaksibaanainen eli ohittelukin onnistuu jo kätevämmin kuin alkumatkasta.
Basecampista 13,7 km (39,6 km) hiihtämisen jälkeen hiihtäjät ylittävät Virkkulantien, jossa NUTS:n iloinen väki on taas janoisia hiihtäjiä huoltamassa ja kannustamassa. Tässä onkin hyvä hetki ottaa kunnolla energiaa ja nestettä, sillä edessä on pitkä nousu kohti Valtavaaraa. Aivan Valtavaaran huipulle ei reitti vie vaan kääntyy Vuosselin ladulle kohti Lammintuvan kahvilaa. Tässä kohtaa reitti siirtyy erämaaladuilta Rukan latuverkoston puolelle ja monille tutummille leveille latubaanoille.
Jos ei loppukiritaisto ole aivan kuumimmillaan kannattaa Lammintuvalla 25,1 km/51 km kohdalla ottaa tiukka aurausasento ja napata kyytipojaksi paikallisyrittäjän leipomat uunituoreet munkit ja kaakaot. Niiden voimalla jaksaa sitten nautiskella viimeiset reilut 8 km NUTS-loppukiribaanaa kohti Rukan kisakeskusta. Lammintuvalta reitti kulkee Vuosselinlatua pitkin kohti Uuttusuota, josta Juhannuskallion mäenlaskun kautta kurvataan Rukan kävelykylään.
Kaikkien sarjojen maalisuora avautuu Kaltiolammen jäälle Rukatunturilla, jossa itse NUTS kisakarhukin voi olla antamassa maaliin selviytyneille onnitteluna kunnon karhunhalauksen.
Mikä maistuisikaan paremmalta pitkän hiihtopäivän jälkeen kuin kermainen lohisoppa tai kasvikeitto kanssahiihtäjien kanssa kokemuksista ja kommelluksista poristen? Keitto potkaisee mainioisti palautumisen käyntiin ja takaa, että virtaa riittää vielä illan after-ski-tunnelmiin.
NUTS Ski -tapahtuma sopii kaikille hiihtoon hurahtaneille niin aloittelevasta harrastajasta kokeneeseen konkariin. Tapahtumassa hiihtäjät pääsevät perinteisiä massatapahtumia rauhallisempaan ja luonnonläheisempään ympäristöön nauttimaan hiihtotapahtumasta keväthangilla ilman monien jännittämiä massalähtöjä. Kuljettu reitti on upea ja tapahtumassa logistiikka on mietitty valmiiksi niin, että hiihtäjä saa keskittyä vain siihen olennaiseen - hiihtämisen riemuun!
Lähdethän sinäkin mukaan Karhunkierrokselle ottamaan itsestäsi, suksistasi ja erämaalatujen kurveista mittaa!
Kommentointi