Kädet mukaan

04.09.2024 | Tapani Leppänen

Juoksusauvojen suosio on kovassa kasvussa.

Ihanteellinen polkujuoksusauva on kevyt ja helposti pakattava. Kun tärkeimmät kriteerit täyttyvät, samaa paria voi käyttää moneen muuhunkin lajiin.

Jos kävelysauvat ovat yleensä yksiosaisia ja vaellussauvat teleskooppeja, juoksusauvat ovat taittuvia. Rakenteen etuna on juuri pakattavuus. Putken materiaalina on yleensä hiilikuitu, kun kävelysauvat ovat tyypillisesti lasikuitua ja vaellussauvat alumiinia.

Eri lajeissa sauvoista haetaan vähän erilaisia asioita: kävelysauvoista kuormitusta ja vaellussauvoista helpotusta. Juoksusauvoista haetaan tehoa erityisesti ylämäkiin. Lisäävätkö ne energiankulutusta tai vähentävät sitä, ei ole täysin yksiselitteistä, mutta selvää on, että ne jakavat rasitusta jaloilta ylävartalolle.


Juoksusauvat astuvat kuvaan ylämäessä. Ne antavat voimaa ja auttavat ylläpitämään ryhdikästä juoksuasentoa.

Tasapainoa sauvat voivat tarjota myös jyrkissä laskuissa ja vaativissa maastonkohdissa. Niiden kanssa voi tehdä pieniä hyppyjä esimerkiksi esteiden yli. Ylämäessä kannattaa kokeilla perinteisen vuorotahdin ohella tasatyöntöä, jossa yhden työnnön aikana otetaan kaksi askelparia.

Tasaisessa ja helpossa maastossa juoksusauvoista on lähinnä haittaa. Usein niitä joutuukin irrottelemaan tämän tästä, sillä kevyidenkin sauvojen kannatteleminen kahvoista käy nopeasti raskaaksi. Painopisteen keskeltä sauvojen kantaminen on vaivatonta joko yhdessä tai kahdessa kädessä. Taitettuna ne sujahtavat reppuun tai juoksuliivin viilekkeisiin.

Vuori- ja ultrajuoksijoiden varusteesta on tulossa valtavirtaa. Vaikka sauvat ovat omimmillaan mäkitreeneissä ja -kisoissa, on oikeastaan hyvä kysymys, miksi sauvakävely on nähty harjoitusmuotona niin yksituumaisesti sileällä alustalla tapahtuvana liikuntana.

Vaihteleva polkumaasto tuo sauvatreeniin mukavaa vaihtelua ja monipuolisempaa kuormitusta, olipa liikunta juoksua, kävelyä tai jotain siltä väliltä.


Hiilikuitu on materiaalina kevyttä ja vahvaa, mutta iskuille arkaa. Putken halkaisija vaikuttaa sauvan painoon, mutta samalla eksponentiaalisesti sen lujuuteen.

Latu&Polku-lehden testiin valittiin tavan mukaan kolme erilaista vaihtoehtoa, jotka asettuvat akselille keveimmästä kestävämpään. Sauvoja kokeiltiin lähimetsässä ja vuorilla – juoksulenkillä, sauvakävelyllä ja vaelluksella.

Tärkein kysymys kuuluu, etsitäänkö mahdollisimman kevyttä vai mahdollisimman monipuolista sauvaa. Lopuksi on valittava oikea pituus. Joissain juoksusauvoissa on lyhyt säätö, mutta taittuvassa sauvassa se on joka tapauksessa pienempi kuin teleskoopeissa.

Yleinen suositus on 0,68 x oma pituus. Käytännössä niin, että kyynärpää asettuu 90 asteen kulmaan. Sama ohje pätee kävely- ja vaellussauvoihin.
 

[01] Leki Ultratrail FX.One Superlite 

Ultrakevyt FX.One on suunniteltu polkujuoksuun. Se näkyy synteettisen korkkikahvan minimalistisessa muotoilussa, kuten myös kilpasauvoista tutussa hihnassa. Lekin tapaan se on pikakiinnityksellä varustettu Shark.

Hengittävästä verkkomateriaalista valmistettua remmiä ei tarvitse riisua, sillä se irtoaa kahvasta napin painalluksella.

Superlite-versio on valmistettu vain 12 mm vahvuisesta hiilikuituputkesta. Lekin mallistossa se on kisasauva, jota valmistaja ei edes varauksetta suosittele jokapäiväiseen käyttöön. Huolellisuutta käyttö toki vaatii, sillä ohut hiilikuituputki on arka kolhuille. Vastineeksi saa kuitenkin todella kevyet neljään osaan taittuvat sauvat.

Näillä ominaisuuksilla ja varauksilla Leki oli ykkösvalinta puhtaasti juoksuun. Sauvan keveys on hämmentävä ja korostuu varsinkin silloin kun sauvoja kannetaan. FX.One sopii mainiosti myös sauvakävelyyn, mutta perinteisiin (ja paljon edullisempiin) sauvakävelysauvoihin verrattuna sen edut liittyvät lähinnä kuljetuskokoon esimerkiksi silloin, kun sauvat pakataan mukaan matkoille.

Vaellussauvana Superlite on heppoinen, mutta kevytretkeilijöillä näitäkin näkee. Kivikossa riskit pitää vain tiedostaa.

Sauvat myydään määrämittaisina viiden senttimetrin välein (105–135 cm). Niissä on 4 segmenttiä, joista alin on vaihdettavissa talvisommalla varustettuun putkeen. Nappikukitus on helppokäyttöinen ja sauvojen pituus taitettuna vain 42 cm.

leki.com/fi
 

[02] Black Diamond Distance Carbon FLZ 

Black Diamondin Distance Carbon -tuoteperheeseen kuuluu kolme sauvaa: yksiosainen Distance Carbon, katkovartinen Carbon Z ja tähän juttuun valittu 15 cm pituussäädöllä varustettu FLZ.  

Pituussäädön avulla sauvaa voi halutessaan lyhentää jyrkissä nousuissa ja vastaavasti pidentää alamäessä. Tässä tarkoituksessa siitä on ehkä enemmän hyötyä alaspäin. Samasta säädöstä hyötyvät kuitenkin myös kevytretkeilijät, jotka pystyttävät majoitteensa vaellussauvojen varaan. Silloin säätövaraa saattaakin tarvita ylöspäin.

Black Diamondin mallistossa pituuksia on kolme: 95–110, 110–125 ja 125–140 cm. Teleskooppisäätö on toteutettu muilta osiltaan taittuvan sauvan ylimpään liitokseen ja toimii Black Diamondin tunnetuksi tekemällä FlickLock-kiristyksellä. Taittuvan sauvan saa vedettyä täyteen mittaansa helposti ja se katkeaa yhdellä napin painalluksella. Pakattuna pisin versio on 42 cm.

Jos haetaan juoksu- ja vaellussauvan hybridiä, Distance Carbon FLZ on erinomainen kompromissi. Vaellussauvana se on urheilullinen ja hämmästyttävän kevyt. Yksi tämän testin tärkeimmistä huomioista liittyykin siihen, että eron todella huomaa. Kaikkiin sauvoihin tottuu, mutta kun vaihtaa kevyempään, muutamien kymmenien grammojen ero tuntuu isolta.

Black Diamondin kahva noudattaa keskitietä. Siinä on vähän enemmän muotoa kuin minimalistinen juoksu- tai kävelysauva välttämättä vaatisivat, mutta vaellussauvaksi maltillisesti. Perinteinen sauvalenkki on miellyttävä ja sen säätö käy helposti.

blackdiamondequipment.com

​​​​​​​
[03] Komperdell FXP.4 Expedition Compact

Jos Black Diamond Distance on juoksusauva, joka soveltuu vaellukselle, Komperdell FXP.4 Expeditionia voisi luonnehtia vaellussauvaksi, joka soveltuu juoksuun.

Vaikka sauvat muistuttavat monilta ominaisuuksiltaan toisiaan, Komperdelleissa on muutama kilpailijoista poikkeava yksityiskohta.

Ensinnäkin sauva on rakennettu avautumaan itsestään. Tällä ominaisuudella on kaksi puolta. Siinä on taikaa, kun sauvan voi puoli huolimattomasti heilauttaa täyteen mittaansa, ja kenties jonkinlainen pointti viimeistään silloin, kun juoksijan aivot eivät enää pysty vastaanottamaan kovin monimutkaisia käskyjä. Kokoon taitettuna sauvat on kuitenkin sidottava kiinni. Juoksuliivin tai repun taskussa ne pysyvät nipussa, mutta vapaassa säilytyksessä sauvat ponnahtavat auki. Kiinnitystä varten sauvojen ympärillä on velcro-tarrat. Ne kulkevat koko ajan mukana, mutta aiheuttavat pakatessa pientä säätöä.

Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta liittyy materiaaliin. Sauva on tehty selvästi paksummasta 16 mm hiilikuituputkesta ja se alin eli neljäs osa on valmistettu Titanal-nimisestä alumiiniseoksesta. Sen ansiosta sauva kestää paremmin kivikosta aiheutuvia iskuja ja on huolettomampi käyttää. Juuri tästä syystä ne valikoituivat testiin.

Kahva on miellyttävää vaahtoa. Pidennettynä se mahdollistaa matalamman otteen myös ilman pituussäätöä. Kolmesta testisauvasta kädensija on paitsi paksuin, myös voimakkaimmin muotoiltu. Tämäkin seikka vie sauvoja vaelluskategoriaan, mutta kestävän rakenteensa ansiosta niitä käytetään myös vaativissa vuorijuoksuissa.

Komperdellin molemmissa katkoissa on oma nappilukko. Jostain syystä rakenne aiheuttaa pientä tärinää, joka ilmenee sivuäänenä etenkin kovalla alustalla. Mitään muuta käytännön merkitystä asialla ei ole.

Ylin liitos on Powerlock-soljella varustettu teleskooppi, joka antaa 20 cm pituussäädön. Lyhyemmässä Compact-mallissa se on 105–125 cm, ja pidemmässä mallissa 120–140 cm. Taitettuna Compact-malli on pituudeltaan 41 cm.

Komperdell FXP.4 Expedition sopii niille, jotka harrastavat eri lajeja ja painottavat viimeisten grammojen sijaan kestävää rakennetta.

komperdell.com

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?