Iltapala on päivän tärkein ateria

01.03.2023 | Pauliina Toivanen

Iltapalaan kannattaa satsata ja sen ääreen rauhoittua, koska hyvin nukutun yön jälkeen jaksaa panostaa enemmän myös päivän muihin aterioihin.

Rasvaa ja proteiinia
Vaikka iltapalalla syödyt hiilihydraatit voivat auttaa saa- maan unen päästä kiinni, ne saattavat myös herättää liian aikaisin. Kun illalla korkealle noussut verensokeri laskee, keho alkaa kaipailla aamupa- laa. Liikaa rasvaa ja proteiinia sisältävä iltapala pistää puolestaan ruoansulatuksen niin koville kierroksille, että nukahtaminen vaikeutuu. Iltapalasta olisikin hyvä saada mahdollisimman tasainen verensokeri koko yöksi. Sen olisi hyvä olla riittävän kevyt, mutta kuitenkin proteiini- ja rasvapainotteinen. Jos ilta- pala on kovasta treenistä palauttava ateria, silloin myös kehon hiilihydraattivarastot kaipaavat enemmän täyttöä kuin muulloin.

Magnesiumia ja B-vitamiineja
Magnesium on yksi elimistön tärkeimmistä kivennäisaineista, sillä se vaikuttaa laajasti erilaisiin kehon aineen- vaihdunnan tapahtumiin ja myös unen laatuun. B-vitamiinit taas osallistuvat elimistössä muun muassa hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Stressi, hiilihydraattipitoinen ja vähän B-vitamiineja sisältävä ruokavalio voivat vaikut- taa magnesiumin imeytymiseen, jos kehosta lähtee virtsan mukana enemmän magnesiumia kuin sitä saa ruoasta. Liikunta lisää magnesiumin eritystä virtsaan ja siten magnesiumin tarvetta. Tehotuotetusta nykyruoasta magnesiumin ja B-vitamiinien riittävä saanti on usein haastavaa. Jos ruoansulatus toimii, magnesiumin ja B-vitamiinit voi ottaa myös purkista.

Rauhoitu ja vältä stressiä
Stressaantuneena ruoansulatuksen verenkierto vähenee lähes olemattomaksi. Stressaantuneena syöty ruoka ei siis sula ja imeydy. Näin ollen rauhallinen syöminen on tärkeää kaikilla aterioilla, mutta etenkin iltapalalla laadukkaan unen ja päivän askareista palautumisen takaamiseksi. Hyvä nyrkkisääntö olisi syödä iltapala noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Iltapala on keholle ja mielelle merkki siitä, että levon hetki lähenee, on aika sulkea digi- laitteet ja rauhoittua. Kupillinen yrttiteetä voi helpottaa rentoutumista. Kamomilla, kanerva, humalankäpy, maitohorsma, rohtovirmanjuuri, sitruunamelissa ja laventeli sopivat niin iltateesekoituksiin kuin jalka- ja kokovartalokylpyihinkin.

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?