Hyvä olo kaupunki luonnosta

20.04.2018 13:23 | Antti Huttunen

Miltä kuulostaisi vähemmän stressiä, parempi kunto ja korkeampi mieliala? Luonnosta kannattaa ottaa ilo irti myös talvella, sanoo terveyden edistämisen asiantuntija Kati Vähäsarja. | Teksti Antti Huttunen

Mieliala kohenee, mieli elpyy, stressi alkaa tuntuvasti hellittää ja elinvoimaisuuden tunne voimistuu. Näin kuvailee Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja luonnossa oleskelun vaikutuksia – ja nämä vaikutukset tuntuvat jo alle 30 luonnossa vietetyn minuutin jälkeen.

Innostuitko artikkelista? Jaa kokemuksesi somessa kaupunki­luonnosta tunnisteella #urbanoutdoors.

”Luonnossa oleminen lisää hyvinvointiamme monin tavoin. Tästä on maailmalla lukuisia tutkimuksia, ja myös suomalaistutkimuksissa se on havaittu”, Vähäsarja kertoo.

Ihmiset ovat aina hakeutuneet luontoon. Luonto vahvistaa mielenrauhaa, luovuutta ja tehokkuutta ja edesauttaa lepoa, hilliten aivojen ylikierroksia. Luonto myös houkuttelee kaikenikäisiä liikkeelle.

Töihin ja kouluun kannattaa kulkea viheralueiden kautta kävellen tai pyöräillen, jos mahdollista, ja käydä lounastauolla vaikka puistossa.

”Aivot tuulettuvat ja samalla istuminen vähenee, mitkä molemmat ovat terveytemme ja työkykymme kannalta äärettömän tärkeitä asioita”, Vähäsarja muistuttaa.

Luonnon hyvät vaikutukset tuntuvat jo kaupunkien puistoissa, jotka ovatkin monille suomalaisille tärkeitä arjen hengähdyspaikkoja.

”Itse poikkean Helsingin keskustassa mielelläni Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Hiljaisuutta kaipaavat voivat vetäytyä luontokohteisiin kauemmas keskustoista tai jopa ihan erämaihin.”

”Itselle mieluisin tapa kokea luontoa voi vaihdella paljonkin eri elämäntilanteissa.

Etelän usein lumettomassa talvessa on myös hyvät puolensa. Luonnossa pääsee vaivatta kävelemään, kun ei ole lunta. Siitä kannattaa ottaa ilo irti”, Vähäsarja lohduttaa kunnon lumitalvia kaipaavia.

Moni kuvaa luontoelämyksensä mielellään ja jakaa kuvia sosiaaliseen mediaan. Se on Vähäsarjan mielestä hyvä juttu.

Kuvaaminen voi jopa vahvistaa omaa luontokokemusta. Retkestä jää konkreettisia muistoja, ja elämyksen voi jakaa muiden kanssa somessa. Kuvaaminen voi myös motivoida lähtemään luontoon. Samalla tulee liikuttua ulkona kuin huomaamatta.

”Lisäksi someen jaetut retkikuvat voivat inspiroida muitakin lähtemään retkelle. Olen huomannut tämän hyvän ilmiön voimistuneen”, Vähäsarja kertoo.

Uusia retkikohteita on nykyään helppo löytää. Avuksi on olemassa nettisivustoja ja sovelluksia.

”Itse käytän aina Retkipaikka-sovellusta, missä ikinä liikunkin. Katson aina, mitä kohteita lähelläni milloinkin on”, Vähäsarja kertoo.

”Kaupungeissa kannattaa etsiä kartoilta vihreää, näin voi löytää uusia puistoja ja polkuja. Lisäksi suosittelen käyttämään Metsähallituksen Luontoon.fi- ja Retkikartta.fi -palveluja.”

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?