04.09.2024 | Eki Karlsson
Suomi sai Pariisin olympialaisista nolla mitalia. Menestyksen hiipuminen nosti tikunnokkaan Olympiakomitean roolin koko kansan liikunnallisen elämäntavan edistäjänä. “Onko järjestön tehtävänkuva liian laaja?” moni kysyi.
Yksinkertaisia vastauksia ei ole, mutta keskustelun taustoittamiseksi on syytä avata muutama perusasia.
Olympiakomitean säännöissä on sovittu sen kokonaisvaltaisesta tehtävästä edistää fyysistä aktiivisuutta arjesta huippu-urheiluun.
Vuosina 2013–2016 tapahtunut eri liikuntajärjestöjen, Kuntoliikuntaliiton, Nuoren Suomen, Valon ja Olympiakomitean yhdistyminen nykyiseksi Olympiakomiteaksi loi pohjan tälle laajalle mandaatille. Tavoitteena oli tukea kansanterveyttä, elinvoimaista seuratoimintaa ja tulevaisuuden huippu-urheilumenestystä. Yhdistymisen jälkeen huippu-urheilun osuus resursseista on kuitenkin kasvanut selvästi enemmän kuin muiden tavoitteiden.
Haasteitakin on.
Opetus- ja kulttuuriministeriön noin seitsemän miljoonan euron tuki kattaa 70 % komitean noin 10 miljoonan euron kokonaisbudjetista. Tästä vain 1,3 miljoonaa euroa on varattu liikunnallisen elämäntavan edistämiseen.
Lyhyen olemassaolonsa aikana Olympiakomitea on menestynyt liikunnallisen elämäntavan edistämisessä hyvin resursseihinsa nähden. Haasteitakin on.
Yksi haaste on olympia-sanan allergisoiva vaikutus terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien keskuudessa.
Toinen haaste liittyy suorituspaikkoihin ja lajeihin. Kaikesta liikkumisesta kaksi kolmasosaa tapahtuu ulkona, yli miljardi kertaa vuodessa. Ulkoilu luo pohjan myös järjestäytyneelle liikunnalle ja huippu-urheilulle, mutta ulkoilun edistämistä ei ole resursoitu riittävästi.
Haasteista huolimatta Suomen Latu kannattaa, että liikunnallisen elämäntavan edistämistä tulee jatkaa Olympiakomiteassa, sen jäsenliitoissa ja -seuroissa.
Jos Olympiakomitea kuitenkin päättää luopua koko kansan liikuttajan roolistaan ja keskittyä vain mitalijahtiin, niin kuka ottaa vastuun tästä tärkeästä työstä ja kenelle siihen varatut yli miljoonan euron verovarat ohjataan?
Suomen Latu seuraa tilannetta ja haluaa vaikuttaa siihen, että mahdollisimman moni liikkuisi, mahdollisimman monipuolisesti; tekee tätä työtä sitten Olympiakomitea, kunnat, liikunnan aluejärjestöt, Liikkuvat-kokonaisuus tai Suomen Latu.
Kommentointi