13.06.2018 13:40 | Sauli Herva
Northern Ultra Trail Service eli NUTS Oy järjestää erikokoisia polkujuoksupähkinöitä ultrajuoksijoille ja ulkoilmaurheilijoille pureskeltavaksi. NUTS-tapahtumien johtaja ja itseoikeutettu ”Mr. NUTS” on lumijokinen luokanopettaja Eero ”Eppu” Lumme, 43.
"Suomen kielessä NUTS sanaa voi käyttää joko substantiivina, adjektiivina tai verbinä.”
Pienestä pitäen aktiivisena partiolaisena Limingan Niittykärpissä toimineen nuoren miehen mielessä ovat retkeily, vaeltaminen ja kaikenlainen itsensä haastaminen olleet aina tärkeällä sijalla.
Kestävyysjuoksu ja maantiemaratonit tulivat Epun elämään mukaan 2000-luvun alussa, kun hän rauhanturvaajana Bosniassa ollessaan osallistui eräällä lomalla Budapestin maratonille Unkarissa.
Ensimmäinen 100 km ultramatka Pohjois-Ruotsissa oli ohjelmassa vuonna 2006. Vaarojen Maratoniin Kolilla Eppu Lumme on osallistunut alusta alkaen joka kerta.
”Kun osallistuin vuonna 2008 Vaarojen Maratonille, se oli sitten menoa. Juokseminen oli ollut siihenkin asti mukavaa, mutta polkujuoksussa yhdistyivät kaikki oman elämän rakkaimmat jutut sopivan alkukantaiseksi ja luonnolliseksi paketiksi – luonto, itsensä rääkkääminen, selviytyminen ja seikkailu.”
Urheilu ja suorittaminen jäivät vähitellen taka-alalle, eikä loppuaikoja tai kelloa Epulla ole enää ensimmäisen Vaarojen Maratonin jälkeen tullut tuijoteltua. Nykyisin omassa juoksuohjelmassa on kolme ultramatkaa kaudessa, joista vähintään yksi ulkomailla.
”Tähän mennessä olen selvittänyt maaliin saakka 23 ultrajuoksumatkaa. Jokainen polku-ultra on kuitenkin aina ikioma seikkailunsa. Luonnossa liikkuminen on lopulta tärkeintä. Ilman luontoa meille käy heikosti.”
NUTS-polkujuoksutapahtumat saivat alkunsa siitä, kun Eppu ja muutama muu entinen Niittykärppien-vartion polkujuoksusta kiinnostunut kaveri hoksasivat, että tämmöinen uusi laji on nousemassa Euroopassa. He päättivät lähteä kokeilemaan polkujuoksutapahtuman järjestämistä Karhunkierroksella.
”Lapsesta asti olen ollut innokas puuhamies vähän kaikessa, kuten partiolaisten piiri- ja suurleirien järjestämisissä. Aika ennakkoluulottomasti on uskallettu aina lähteä kokeilemaan.”
NUTS onkin Eppu Lumpeen mielestä syntynyt yksinomaan järjestäjien pohjattomasta kokeilunhalusta ja uuden oppimisesta.
”Paikalliset urheiluseurat, monet muut yhdistykset ja sidosryhmät ovat NUTS-tapahtumien yhteistyökumppaneina olleet itsestäänselvyys alusta saakka. Ilman kumppaneita ja asiansa osaavia omia talkoolaisia ei tapahtumien onnistuminen olisi ollut mitenkään mahdollista.”
”Osakeyhtiön muotoinen toimintamalli ja tyyli tapahtumien järjestämisessä sallivat puolestaan nopean reagoinnin muuttuvissa olosuhteissa ja tilanteissa.”
Polkujuoksussa osallistumiskynnys on Eppu Lumpeen mielestä melko matalalla, eivätkä varusteetkaan ole mitään kovin ihmeellisiä. Lajiin on helppo tulla mukaan, eikä siinä ole mitään keinotekoista. Vain sinä, polku ja tunturit – yksinkertaista ja alkukantaista.
”Tapahtumat ovat varsinkin aloittelijoille turvallisia, kun kenenkään ei tarvitse pelätä esimerkiksi eksymistä. Kaikista voi tulla luontoliikkujia.”
Monia polkujuoksun harrastajia on kiinnostanut, mistä logossa oleva ravaava hirvi ja sana NUTS tapahtumien nimessä ovat peräisin. Eppu Lumme paljastaa, että lyhenne keksittiin ennen nimeä ja se on tietoisen harkinnan tulosta.
”Vanhoina partiolaisina tarvitsimme oman toteemieläimen. Lyhenne toimii hyvin suomeksi ja englanniksi, ja tapahtuman nimenä se on moni merkityksellinen. Suomen kielessä NUTS sanaa voi käyttää joko substantiivina, adjektiivina tai verbinä.”
Kommentointi