Helli suolistoasi

02.06.2021 | Pauliina Toivanen

Suoliston bakteerikanta vaikuttaa ruoansulatukseen, aineenvaihduntaan, hermoston toimintaan, immuunijärjestelmään ja myös aivojen mielialahormoni serotoniinin tuotantoon.

Vatsan ja aivojen välillä on yhteys, jonka huomaa esimerkiksi stressaantuneena tai jännittyneenä. Niin sanottu stressimaha saattaa tuntua nipistyksinä, ummetuksena tai ilmana vatsassa.

Suoliston ja aivojen välinen yhteys toimii kuitenkin myös toiseen suuntaan. Tutkimuksissa on havaittu, että ravinto, joka ruokkii suoliston mikrobistoa, vaikuttaa muun muassa mielialoja sääteleviin välittäjäaineisiin, kuten serotoniinin tuotantoon. Tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia serotoniinista syntyy suolistossa!

Lisäksi voi kokeilla juomisen välttämistä ruokailun aikana, sillä neste laimentaa myös mahahapon määrää.

Serotoniini vaikuttaa myös levollisuuden tunteisiin: kun serotoniinitasot ovat tasapainossa, uni tulee helpommin. Nukkuminen auttaa myös treeneistä palautumisessa ja kun levollisen yön jälkeen mieli on virkeä, seuraavat harjoituksetkin kulkevat paremmin.
 

Suoliston bakteerikantaa voi muokata ruokavaliota viilaamalla. [1] Fermentoidut eli hapatetut ruoat sisältävät probiootteja eli eläviä mikrobeja, jotka tasapainottavat suoliston mikrobiomia.

Kesän grilliherkkujen kylkeen sopii esimerkiksi hapankaali, kimchi tai hapatetut maitohorsman versot ja voikukannuput. Virkistäväksi ja vatsaa helliväksi saunajuomaksi voi valita komputsaa tai kefiiriä.
 

[2] Sulamattomat kuituyhdisteet eli prebiootit auttavat puolestaan probioottisten bakteerien, kuten maitohappobakteerin muodostumista suolistossa. Tutkimuksissa prebiooteilla on havaittu olevan vaikutuksia niin hivenaineiden imeytymiseen kuin immuniteettiinkin.

Prebiootteja saa esimerkiksi maa-artisokasta, voikukanlehdistä, valkosipulista, purjosipulista ja parsasta.
 

Myös [3] polyfenolit tukevat suoliston toimintaa. Niitä saa esimerkiksi tummasta suklaasta ja marjoista, kuten mustikasta, puolukasta ja marja-aroniasta.

Suolistoa voi helliä myös ruokailutapoja viilaamalla. Ruoka tulisi pureskella hyvin ja syödä kaikessa rauhassa, jotta ruoka-aineiden pilkkomiseen osallistuvaa sylkeä ehtii erittyä riittävästi, ja ruoansulatus käynnistyy ongelmitta.

Lisäksi voi kokeilla juomisen välttämistä ruokailun aikana, sillä neste laimentaa myös mahahapon määrää. Kunnon pureskelu ja riittävä syljeneritys vähentävät myös tarvetta juoda ruokailun yhteydessä.
 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?