16.07.2018 | Panu Könönen
Aamulenkki rantoja pitkin. Meri ja viime vuosisadan vaihteen mielikuvituksellisen kauniit huvilat ovat Hangon symboleja. Aamu kannattaa aloittaa arkkitehtuurihölkällä vanhoja huviloita katsellen ja antautua sitten Puistovuorella sijaitsevalle [01] Rakkauden polulle (1,5 km). Jalkaan kannattaa laittaa maastolenkkarit, sillä kalliot ja kumpuileva maasto ovat vaativia.
Jos haluaa pidemmän lenkin, niin Rakkauden polulta kannattaa suunnata rantoja pitkin kohti [02] Neljän tuulen tupaa (3,5 km keskustasta). Aamukahvit voi nauttia kahvilassa, jota aikanaan isännöi marsalkka Mannerheim.
Suuntaa merelle. Hangon edustalla lyövät kättään Saaristomeri ja Suomenlahti: idässä on aavaa ja länttä täplittää saaristo. Hangon saaristossa on useita hienoja päiväkohteita, kuten pohjoismaiden korkein majakka Bengtskär (52 m).
Jos aikaa ei ole koko päivän retkelle, niin yrittäjä Jokke Roswall vie matkailijoita niin hyljesafareille ulkosaarisoon kuin tutustumaan [03] Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaareen ja [04] Hauensuolen kallioon kaiverrettuihin vieraskirjoihin. Hauensuolen saarilta löytyy 640 kallioihin kaiverrettua nimeä ja vaakunakilpeä.
sunfun.fi
Fatbike-retki jopolla. Hanko on Helkaman ja Jopon kotikaupunki, joten pyöräretki Jopolla kuuluu Hangon-matkailijan ohjelmaan. Pyöräretken kohteeksi kannattaa valita [05] Furunäsissä sijaitseva laavu ja tulipaikka, jossa voi evästellä. Matkaa keskustasta Furunäsiin kertyy 6 km. Laavun lähistöllä on myös lyhyt, koko perheelle sopiva [06] Peikonpolun luontopolku.
Fätti-Jopoa ei ole tarkoitettu kovaan rynkytykseen maastossa, joten laavulle kannattaa suunnata rantoja ja latupohjia pitkin. Pyörän voi vuokrata Hangon matkailutoimistosta. Samasta paikasta saa myös kartan.
tourism.hanko.fi
Vesileikit. Kesällä pitää tietenkin uida, ja Hangon useat uimarannat tarjoavat siihen erinomaisen mahdollisuuden. Hangon kylpyläperinne alkaa vuodesta 1879, jonka jälkeisinä vuosikymmeninä Hanko tuli tunnetuksi venäläisen eliitin lomakohteena. Hangon kuuluisa kylpylä tuhoutui talvisodan pommituksissa, mutta nyt Hanko on palannut kylpyläkartalle. Jos merivesi on liian kylmää, niin uusi [07] kylpylä palvelee kesäkuukausina Hotelli Regatan ja läheisten lomaosakkeiden vieraita, muina aikoina se on kaikille avoin.
Purje- tai lainelautailusta kiinnostuneiden kannattaa suunnata [08] Tulliniemen rannalle, joka on alan harrastajien suosikkipaikkoja Suomessa. Toki parhaat aallot saadaan täällä vasta myöhään syksyllä.
Hangon voi ottaa haltuun myös meloen. Ruuhkaisten laivareittien takia vasta-alkajan ei kannata lähteä yksin vesille. Eräopas Ilse Klockars vie yksittäisiä asiakkaita ja pieniä ryhmiä melontaretkille.
facebook.com/OutdoorHappiness
Lintuja ja luontoelämyksiä. Tulliniemen alue oli pitkään yleisöltä suljettu. Mykistävän luonnon lisäksi niemi kätkee sisäänsä sotahistoriaa, mm. kymmenittäin lahoavia Saksan armeijan parakkeja. Tulliniemen alueella vallitsee myös valitettava ristiriita: yli puolet niemestä on Hangon sataman käytössä ja luontopolulta voi lintujen lisäksi bongailla upouusia henkilöautoja.
Metsähallituksen ylläpitämä [09] luontopolku (6,7 km) avattiin kolme vuotta sitten, ja kohde on Hangon upeimpia. Reitti on merkitty valkoisilla tolpilla. Luontopolku johtaa [10] Uddskatanilla sijaitsevaan Suomen eteläisimpään kärkeen.
Tulliniemen luontopolulla tulee vastaan vastaan myös Helsingin lintutieteellisen yhdistyksen ylläpitämä [11] lintuasema Halias. Toukokuussa aseman vapaaehtoiset olivat rengastuspuuhissa. ”Yksi arvo asemalla on se, että saadaan nuoria mukaan. Tämä on turvallinen ja mukava paikka harrastaa”, pari kertaa vuodessa lintuasemalla auttava Kaisa Välimäki kertoo.
Asemaa on viimeiset 15 vuotta asuttanut Aatu Vattulainen. Päivittäisen seurannan ansiosta aseman tuottama tieteellinen aineisto on vertaansa vailla. ”Aseman toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin, harrastuksen perusteet osaaville lintuharrastajille on asemalla aina tarvetta”, vinkkaa Välimäki.
Lintuasema ei ole yleisölle avoin, mutta ryhmät voivat tiedustella mahdollisuutta tutustua aseman toimintaan.
luontoon.fi/uddskatan
halias@tringa.fi
Kommentointi