Ennen talvea

27.10.2020 | Matti Mela

Loppusyksyksystä monen pohjoisen lajin lisääntyminen elää ratkaisevan hetkensä.

Utsjoki halkoo puoliarktiset tunturiylängöt noin 80 kilometrin matkalla etelästä pohjoiseen.

Itse jokilaaksossa esiintyvät yksittäiset mäntyaihkit ja pienet mäntymetsiköt osoittavat kasvukauden olevan siellä pidemmän kuin viereisillä Kaldoaivin ja Paistuntureiden erämaa-alueilla. 

Loppusyksyksyllä monen pohjoisen lajin lisääntyminen elää ratkaisevan hetkensä.

Toukkien aiheuttamat koivutuhot esiintyvätkin useammin ylhäällä leudommilla jokilaakson reunoilla kuin pohjalla.

Lohen kutu on talven lähestyessä ohi ja naaraskala on peitellyt muutamia tuhansia hedelmöittyneitä mätimunia kutusoraikkoon. Keväällä niistä kehittyy poikasiksi ehkä 25 prosenttia. Karsinta jatkuu ikäluokan koko elämän läpi. Jos vuosien kuluttua mereltä saapuu kudulle Utsjokeen yhden kutuparin jälkeläisistä 34 kalaa, niin asiat ovat menneet lajin kannalta hyvin.

Kuteneista lohista osa sinnittelee hengissa talven joessa talvikkona ja palaavat keväällä merelle voimistumaan uutta kutuvaellusta varten.

Utsjokilaakson rinteitä uurtaa lukuisia reheviä kuruja ja rantavyöhykkeeltä löytyy runsaasti niittyjä.

Tunturisopulit ovat viettäneet näissä kesänsä ja lisääntyneet useamman kerran. On aika palata takaisin takaisin talveksi tunturikurujen yläosiin. Talvehtimisen onnistuminen paksulumisissa latvakuruissa on sopulikannan lisääntymisen kannalta tärkeää. Menestyneen talvilisääntymisen jälkeen kevätvaellus on seuraava askel populaation levittäytymiseen kauemmaksi ydinalueilta.

Tunturimittarinaaraat ovat munineet syksyllä seuraavan sukupolven koivujen oksistoon.Talven kylmyydellä on ratkaiseva merkitys munien säilymiselle hengissä kevääseen saakka. Keskitalven korkeapaineet tekevät syvästä jokilaaksosta ympäristöään kylmemmän paikan, ja pitkä pakkasjakso tuhoaa usein mittarin munavaiheen.

Toukkien aiheuttamat koivutuhot esiintyvätkin useammin ylhäällä leudommilla jokilaakson reunoilla kuin pohjalla.

Kirjoittaja on Inarissa asuva biologi ja valokuvaaja, joka havainnoi tällä palstalla Lapin luonnon vuodenkiertoa.

mattimela.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?