Bulgarian hiihtoa

02.12.2019 00:46 | Sauli Herva

Matkustimme kisaturisteina Levin delegaatiossa Interski 2019 -tapahtumaan Bulgariaan. Vieraanvarainen maa Balkanilla hurmasi ja osoittautui mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi aktiivilomareissua ulkomaille suunnitteleville.

Ainakin talvella Kittilästä on sujuva lähteä reissuun maailman turuille, kun ei tarvitse tuhlata aikaa Etelä-Suomen ruuhkaisilla syrjäkylillä hikoiluun. Lentokentälle, lähtöselvitykseen ja koneeseen pääsee Tunturi-Lapissa sujuvasti yleensä ruuhka-aikoinakin. Se, jos jokin on oikeaa elintasoa ja tärkeä vetovoimatekijä matkailumarkkinoilla.

Täällähän on ihan käden ulottuvilla vaikka mitä!

Tovi taivaan korkeuksissa ja olimme rauhallisen vilskeen keskellä Münchenin lentokentällä ahmimassa herkullisia suolarinkeleitä ja särpimässä vaahtoavaa olutta isoista kahvallisista lasikannuista.

Pohjolan miesten aika kului joutuisasti perinteisiä eväitä ja modernia infografiikkaa ihmetellessä, ja siinä samalla itään yli Balkanin maiden Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan illansuussa tapahtuvaa lentoloikkaa odotellessa.

Lentokoneessa vasten kelloa matkattaessa saapuu yö äkkiä. Sofiassa oli pilkkopimeää, ja jo yläilmoista saattoi havaita, että valosaastetta oli merkittävästi vähemmän kuin pohjoisen kylänraiteilla Levillä ja Kittilässä, lännen miljoonakirkoista nyt puhumattakaan.

Terminaali oli väljä, siisti ja helposti navigoitava. Kaupallisia viestejä ja virikkeitä ei ollut ylenpalttisesti liikaa. Pankkiautomaatista sai luottokortilla käteistä paikallisessa valuutassa, ja käteisellä ainoasta auki olevasta putiikista evästä muutaman tunnin pituista yöllistä bussimatkaa varten.

Valosaasteettomuus jatkui ja yö synkkeni entisestään, kun vähitellen päästiin miljoonakaupungin sydämestä ulkokehälle ja itä-kaakkoon kohti Istanbulia vievälle valtatielle. Täällä osattiin käyttää energiaa vain tärkeisiin asioihin.

Määränpäämme Pamporovo sijaitsi Orfeuksen vuorina tunnetuilla harmonisesti kumpuilevilla Rhodope-kukkuloilla, tuuheiden kuusimetsien siimeksessä.

Hehtaarilla saattoi paikoin olla puutavaraa niin paljon, että bioenergian tuottajalla näppejä kihelmöi, samalla kun biodiversiteettiä vaaliva luonnonystävä vain huokaili.

Kreikkalaisessa mytologiassa Orfeus saa lyyran Apollonilta lahjaksi, jolla soittaa niin lumoavasti, että Manalan kauheudetkin asettuvat. Orfeuksen sävelistä Rhodopen joet lopettavat virtauksensa ja vuoret tulevat lähemmäksi kuullakseen paremmin.

Prespa-hotellin parvekkeella henkeäsalpaavan kauniin metsämeren maininkeja ihastellessa saattoi hyvinkin aavistella lyyran soitannon maisemassa ja kisaturistien sydämissä.

Kaiteeseen oli varottava silti liikaa nojailemasta ja lähemmäs kohti vuoria kurkottelemasta. Huomattavan monimuotoisen lajikirjon lisäksi Rhodopen metsissä saattaa hiiviskellä raivoisia mainadeja, jotka voivat suistaa melankoliset romantikot parvekkeelta alas, repiä heiltä päät irti, kuten Orfeukselta, ja heittää ne vuoripuroihin vaikeroimaan.

Legendan mukaan kuukausien kuivuutta sietävä Orfeuksen kukka puhkeaa vain veren voimalla kukkimaan.

Bulgarian alueella eurooppalainen ja aasialainen kulttuuri ja kauppareitit ovat kohdanneet vuosisatojen ja jopa vuosituhansien ajan.

Traakian, Bysantin ja Rooman muinaisten valtakuntien aikaiset kulttuurimuistomerkit – haudat, kirkot, luostarit, linnoitukset ynnä muut arkkitehtoniset rakennukset ja historialliset paikat kannattaa tässä kohtaa nostaa erityisesti esiin.

Tektonisesti aktiivinen kallioperä ja sen yli 600 lämmintä ja kuumaa mineraalivesilähdettä (20–101˚C) ovat toinen Bulgarian erikoisuuksista.

Se on luonut erinomaiset edellytykset hyvinvointi-, kylpylä- ja terveysmatkailulle, mutta samasta syystä myös huomattavat maanjäristykset voivat olla mahdollisia.

Bulgarian maankamarassa on yli 6 000 luolaa, joista osa on kuin majesteetillisia maanalaisia temppeleitä. Esihistoriallisella ajalla ovat nämä voineet eräänlaisia temppeleitä ­ollakin, sillä osassa luolia on yli 5 000 vuoden takaisia kalliomaalauksia.

Suomalaisesta tulokulmasta katsottuna Pamporovo sijaitsee hiihto- ja matkailukeskukseksi aika oudossa paikassa.

Ei siinä vielä mitään ihmeellistä ole, jos hiihtolomareissu suuntautuu Balkanille. Mutta havainto, että Kreikka ja Turkki ovat vain kiven heiton päässä, Ateena ja Istanbul päivän ajomatkan etäisyydellä, voi hätkähdyttää.

Täällähän on ihan käden ulottuvilla vaikka mitä!

Aktiiviselle ulkoilmaihmiselle Bulgaria tarjoaa todella monipuolisen kattauksen. Turhaan ei sanotakaan, että Bulgarian luonto on Euroopan parhaiten pidetty salaisuus.

Yhtäältä huomio kannattaa kiinnittää Etelä-Bulgarian vuoriseuduille, Orfeuksen Rhodopen lisäksi Rila ja Pirin vuorten alueelle, ja toisaalta Mustanmeren rannikolle.

Bulgarian ja samalla koko Balkanin niemimaan korkein vuorenhuippu Musala (2 925 m) sijaitsee Rila vuorilla ja toiseksi korkein Vihren (2 914 m) kohoaa maan tunnetuimman hiihtokeskuksen Banskon yllä Pirin vuorilla.

Molemmilla alueilla on omat kansallispuistonsa. Pirinin kansallispuisto on nimetty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1983. Rilan kansallispuisto on puolestaan liitetty Euroopan kansallispuistojen PAN Parks -verkostoon vuonna 2007.

Kaikkiaan maailmanperintökohteiden joukkoon Bulgariassa on nimetty kymmenkunta kulttuuri- ja luontokohdetta.

Kontrastina vuoriseuduille pääsee Mustalla merellä nauttimaan rantaelämän tavanomaisten ilojen lisäksi aktiviteeteista, kuten ratsastus, sukellus, surfaus ja varjoliito. Rannikon yli 20 sukelluskeskusta ansaitsevat erityismaininnan.

Pamporovon Interski 2019 -tapahtumassa hiihdon­opettajat eri puolilta maapalloa kokoontuivat viikon ajaksi suksille yhteen vertailemaan laskutekniikoita ja opetusmenetelmiä keskenään sekä alan tuulista ja toistensa saavutuksista uutisia kuulemaan.

Päivät vietettiin rinteessä tai laduilla sukset jalassa ryhmätöissä eri teemojen pohjalta, aamut ja iltapäivät kuunneltiin luentoja samoista aihepiireistä, ja illat seurattiin demorinteessä kunkin maan edustusjoukkueiden laskunäytöksiä.

Intomielisenä maastohiihdon ystävänä kohdistin päähuomion ladulla työskentelyyn yhdessä Australian, Kanadan, Sveitsin, Tsekin, Unkarin ja USA:n edustajien kanssa. Eräänä ryhmätyöteemana pohdimme käsien ja ylävartalon käyttöä erilaisissa vapaan hiihdon tekniikoissa.

Pienenä kritiikkinä voi todeta, että maastohiihdon opettajat kiinnittivät liikaa huomiota jalkojen ja suksien sijasta käsiin ja sauvoihin. USA:n edustajat tekivät tässä asiassa ilahduttavan poikkeuksen.

Yöllä juhlittiin ja lobattiin Suomea, Lappia ja Leviä, kukin voimavarojensa mukaan (sitkeimmät Plan B -yökerhossa aina aamuyön pikkutunneille saakka) ja menestyksekkäästi seuraavan Interski 2023 -tapahtuman näyttämöksi.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?