Amerikan joutsen

18.02.2022 | Tapani Leppänen

Western Mountaineering Alpinlite on pussillinen parasta untuvaa, mitä rahalla saa.

Hyvä makuupussi on sijoitus yöuniin – ja niihin grammoihin, jota retkeilijä kantaa repussaan. Käyttöarvonsakin se säilyttää, parhaassa tapauksessa läpi elämän.

En tiedä olenko ainoa, mutta minulla on ikävä Joutsenen makuupusseja. Omistankin yhden, kohta 30 vuotta vanhan talvipussin, kuin todisteena laadusta, joka kestänee isältä pojalle. Pussi on edelleen käytössä, eikä häpeä uutta sen enempää kuntonsa kuin materiaaliensakaan puolesta.

Amerikkalaisessa Western Mountaineeringissa on paljon samaa. Jos Joutsen oli made in Finland, tämä on made in USA. Yritys on keskittynyt untuvatuotteisiin ja tekee niitä omassa tehtaassaan.

Testipussin on ommellut Angelica ja signeerannut omin käsin.

 

Nukuin kylmimmän yöni taivasalla, yhdeksän asteen pakkasessa, ja on myönnettävä, että rajoilla käytiin.
 

Alpinlite on kolmen vuodenajan makuupussi, jolle Western Mountaineeringin oma luokitus on -7 astetta. Pussi on testattu myös eurooppalaisen standardin mukaisesti, jonka perusteella naisten ja miesten raja-arvot ovat -4 ja -10 astetta.

Nukuin kylmimmän yöni taivasalla, yhdeksän asteen pakkasessa, ja on myönnettävä, että rajoilla käytiin. Teltassa olisi saattanut olla muutaman asteen lämpimämpää, mutta omalla kohdallani lasken mieluummin asteen tai pari pelivaraa. Vaikka valmistajan luokituksia pidetään yleisesti realistisina, rajat ovat yksilöllisiä.

Western Mountaineeringin pussit istuvat retkeilyfilosofiaani. Olen valmis satsaamaan keveyteen, mutta en mukavuuden kustannuksella. Jos grammanviilaus tarkoittaa puolikkaita vetoketjuja tai ahtaita sisätiloja, se ei ole minua varten.

Makuupussin kohdalla painoa voi laskea valitsemalla parempia materiaaleja tai vähentämällä niiden ja muiden yksityiskohtien määrää. Kun täyte on parasta mahdollista 95/5 hanhenuntuvaa, sen painoa ei voi enää pudottaa minkään muun kuin lämpöarvon kustannuksella.

Kolmen vuodenajan pussi painaa 880 grammaa, mikä on ominaisuuksiinsa nähden kohdallaan.

 

Western Mountaineeringin erikoisuus on lokerorakenne, jonka ansiosta täytettä voi siirtää käsin puolelta toiselle. Vartalon yläpuolella se tuo lisälämpöä ja alapuolella vähentää sitä.

Kolmen vuodenajan pussin ominaisuuksiin kuuluu vetoketjun lämpölista ja kiristettävä lämpökaulus, joka estää lämmön karkaamisen suuaukon kautta. Mitä vetoketjuun tulee, tämä on ensimmäinen, joka kulkee radallaan ilman, että ohut nailonkangas pyrkii jatkuvasti väliin. Esteenä on vetoketjun viereen ommeltu teippi.

Kooltaan Alpinlite on hieman kapeammaksi muotoiltua sisarmalliaan tilavampi. Kevytretkeilijöiden keskuudessa 60 grammaa kevyempi Ultralite taitaa olla vieläkin suositumpi.

Makuupussista on olemassa kolme pituutta. 180 cm testipussiin mahtuu mukavasti 180 cm nukkuja. Materiaalien arvosta kertoo se, että pussin pituus vaikuttaa painon lisäksi myös hintaan. Lyhyempi malli maksaa kympin vähemmän, pidempi vastaavasti enemmän.

Ja se untuva. Sitä ei ole käsitelty vettähylkiväksi, kuten nykyään niin usein. Western Mountaineeringin mukaan DWR-käsittely heikentää untuvan luontaisia ominaisuuksia ja sen hyödyt menetetään jo pitkän elinkaaren alkupäässä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?